12reacties

Helmondze belangen, websites bekeken

Gemeenteraadsverkiezingen 2010 in Helmond

Elke zichzelf respecterende partij heeft wel ’n website. Je zou verwachten dat die in deze laatste maanden voor de verkiezingen goed bijgehouden wordt. Dat blijkt echter nogal tegen te vallen. Het verkiezingsteam van De weblog van Helmond maakte een rondgang.

Het CDA kondigde ’n paar dagen geleden trots aan dat de site nieuw leven is ingeblazen. Dat mocht ook wel, want de voorlaatste bijdrage dateert van juni. Verder zien we een lege agenda en een leeg forum.
Dan doet de SP het beter. Veel nieuws en actueel. Deze partij heeft ook de meest pakkende verkiezingskreet: ’65 blijft 65′. Dat de AOW-discussie niets met de gemeenteraadverkiezingen van doen heeft, zij de SP vergeven. Het lijkt erop dat dit toch ’n belangrijk thema gaat blijven. Wel is hun site behoorlijk overladen en komt daardoor nogal rommelig over.
Dan is de VVD heel wat rustiger. Wat je ook verwachten kunt van een partij van onder meer middenstanders. Deze partij biedt ’n redelijk bijgewerkte agenda maar het laatste nieuws daar is dat op 2 juli 2009 Yvonne van Mierlo tot lijsttrekker is benoemd. Deze site heeft leuke filmpjes, aangeleverd door de landelijke partij.
Helmondse Belangen noemt hun site op internet ‘Helmondze Belangen’. Daar zal wel diep over nagedacht zijn. Hier ontbreekt, net als bij sommige andere partijen, de nieuwsbrief. Wel leuk zijn de vragen of ingezonden stukken, al komen die meestal van Berry Smits zelf af. Alleen zou iemand hem eens moeten voordoen hoe je zonder (pc)fouten een brief op het internet zet. Het WOB-verhaal en Berkendonk zien er niet uit. Maar de laatste brief dateert alweer van 2008. Een programma heeft deze partij kennelijk ook niet.

Dan de tweede lokale partij: Helder Helmond. De partij die zo graag doet wat de burger wil en daar zelfs haar programma op baseert. Via internet werden Helmonders bij de vorige raadsverkiezingen opgeroepen met ideeën te komen. Van dat elan lijkt niet zoveel overgebleven te zijn. Wat jammer ook dat hier regelmatig de menu’s blijven ‘hangen’ zodat de tekst maar half leesbaar is. In bepaalde browsers, o.a. Firefox verschijnt zelfs helemaal geen menu. Wel leuk is het overzicht van behaalde successen. Waar op dit moment bovenaan staat: het fietsrondje Helmond van 20 september in het kader van de autovrije zondag. Niet echt Helmonds zou je denken. HH heeft erg weinig beeldmateriaal op haar site staan en de teksten zijn ofschoon helder erg summier.
Theo van Mullekom van Helmond Aktief als laatste lokale had gekozen voor een heldere, sobere website. Hier dateerde het ‘laatste nieuws’ van dinsdag 7 maart 2006. Het knipselarchief was sinds 2005 niet meer bijgewerkt. In de verleden tijd, want sinds deze week blijkt de hele site opeens verdwenen te zijn.
De agenda van GroenLinks is ook leeg, althans op de website. Wel actueel met vragen over plastic afval ophalen en natuurlijk het Groenste idee van Helmond. Rudi van der Made brengt elke donderdag wat leven in het geheel met zijn ‘donderpreek’.
De website van D66 is misschien wel het meest bij de tijd. De nieuwe lijsttrekker, Jan van den Heuvel, lacht ons toe, agenda en nieuws zijn bij de tijd, mensen en wensen makkelijk te vinden.
De SD-OH heeft haar site redelijk netjes op orde. Het nieuws van dinsdag dat zij de eerste 10 van hun  verkiezingslijst bepaalden, staat er al netjes op. Helaas is hun agenda nog leeg.
En dan zorgenkindje PvdA. Deze website is al aan de vijfde of zesde herziening bezig, maar wil nog steeds niet van de grond komen. Het ‘laatste nieuws’ is het in memoriam van Jan van Rooij, ook alweer 3 maanden geleden. In februari is het ‘maandelijkse’ weblog voor het laatst bijgewerkt, het forum vrijwel leeg.
Fraktie De Voogd heeft geen website.

Opvallend op alle websites is dat de foto’s  – meestal postzegels van raadsleden – vaak erg vertekend, vervormd, oud en lelijk zijn. Als ze niet geheel ontbreken. En dan valt de hierboven geschetste stand van zaken nog mee. Een eerste steekproef rond  de zomervakantie, liet nog veel slechtere resultaten zien.
Je vraagt je af wat de ‘kijkcijfers’ van de Helmondse politieke partijen zijn. Zeker is dat ze allemaal wel een goede ontwerper kunnen gebruiken en iemand die er achterheen zit om de sites bij de tijd te brengen en te houden. De partijen krijgen per slot van rekening allemaal overheidsgeld voor ‘communicatie’.
Tot zover onze bevindingen nu. In de eerste maanden van het nieuwe jaar staat een tweede inventarisatie gepland. Eens zien hoe wakker de Helmondse partijen dan zijn.