Blauwalgen ontdekt in de Hortensiavijver
Waterschap Aa en Maas heeft blauwalgen aangetroffen in de Hortensiavijver in Helmond Oost. Blauwalgen kunnen gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Daarom adviseert het waterschap om contact met water van deze plas te vermijden. De gemeente plaatst waarschuwingsborden en waterschap Aa en Maas houdt de situatie in de gaten.
Als blauwalgen zich explosief vermenigvuldigen, spreken we van ‘blauwalgenbloei’. De aangetroffen blauwalgen kunnen dan giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
De gemeente en waterschap Aa en Maas gaan vanaf het najaar aan de slag met het herinrichten van de Hortensiavijver. Samen met de omgeving willen gemeente en waterschap de waterkwaliteit en beleving van dit stadspark verbeteren. Dit houdt in dat er verschillende maatregelen worden genomen om blauwalgenoverlast in de toekomst zoveel mogelijk tegen te kunnen gaan. Hierbij valt te denken aan het baggeren van de sliblaag en het natuurvriendelijk inrichten van de vijver zodat het ecologisch evenwicht zich weer kan herstellen.
Om de waterkwaliteit duurzaam te verbeteren, wordt ook een beroep gedaan op de omwonenden. De belangrijkste oorzaak van blauwalgen is een teveel aan voedingsstoffen (fosfaat en stikstof) in het water. Deze voedingsstoffen zitten in afgevallen bladeren maar kunnen ook in het water komen via lokvoer van sportvissers, brood, eenden- en hondenpoep. Door als gebruiker van het water het voeren van eenden te beperken/voorkomen en je hond niet nabij het water te laten poepen, draag je zelf bij aan een gezonder en mooiere stadsvijver waar jij dan langer van kunt genieten.
15 reacties:
Dus eendjes voeren mag niet meer?! Maar vissen mag er wel terwijl dat ook al meerdere malen dierenleed heeft verzoorzaakt bij de watervogels. Dan voeren we de eendjes toch op de kant.
en wat te denken van de ratten die op het voer afkomen. Daar al eens bij stilgestaan? En dat is zeker niet iets voor alleen het park aan de Hortensialaan, maar zeker ook op andere plekken waar vijvers zijn.
Ik hoorde dat bewoners van Neduco-flats een schrijven hadden gekregen over ratten. Bij de flats gooien blijkbaar de mensen ook allerlei etenswaar naar beneden. Als je graag ratten in de buurt wilt hebben, ga dan maar door met voeren!!
@punt-uit op dinsdag 2 augustus 2016 om 17:53:
nou ben ik wel heel benieuwd of er toevallig ook rattengif is gestrooid want dan verneem ik dat graag
Geen idee. Er zouden wel vallen geplaatst zijn! Ik hoorde op het “eilandje” in de vijver.
Maak me een beetje zorgen omdat er bij de Neduco vorige week 3 ganzen zijn overleden door tot nu toe nog onbekende oorzaak
Kijk maar op een geplaatst bordje bij de flat aan de Tasmanstraat en dan weet je waarom!
Vissen lijkt me op dit moment ook niet slim daar dan kom je toch ook met het water in contact en de dieren leed die daar door veroorzaakt zou worden is de schuld van de visser dan lijkt me moet ok geen lijn of andere rommel achter gelaten worden
@punt-uit op woensdag 3 augustus 2016 om 08:31:
vandaag pas officieel bevestigd
https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1221236631241249&id=548637281834524&comment_id=1221271101237802&reply_comment_id=1221271991237713¬if_t=share_comment¬if_id=1470226364623673
Update 1:
Behalve blauwalg waarschijnlijk ook botulisme in de Hortensiavijver
In de Hortensiavijver bevindt zich naast blauwalg (zie hierboven) waarschijnlijk ook botulisme. Daarom heeft de gemeente vorige week waarschuwingsbordjes geplaatst rondom die vijver in het Hortensiapark. Die kwamen er nadat er enkele dode eenden werden gevonden. Hoewel na onderzoek bij onder meer die eenden geen botulisme kon worden vastgesteld, liet de woordvoerster van Waterschap Aa en Maas weten dat er een redelijk grote kans op botulisme is. Om geen risico’s te nemen, worden de buurtbewoners daarvoor gewaarschuwd.
Ieder contact van mens of dier met water en watervogels in deze vijver wordt afgeraden. Wanneer je daar dode eenden of andere watervogels ziet liggen, raak ze zelf niet aan, maar neem contact op met de gemeente of het waterschap. Medewerkers van gemeente of waterschap verwijderen dan de kadavers op een veilige manier. Omdat kadavers van vogels de belangrijkste verspreidingsbron zijn van botulisme wordt er ook geadviseerd geen vogels in de vijver te voeren, zodat ze niet aangetrokken worden naar de vijver. Sportvissers kunnen beter niet vissen in water waar botulisme is geconstateerd.
Botulisme is een voedselvergiftiging veroorzaakt door de gifstoffen van de bacterie “Clostridium Botulinum”. Botulisme komt vaak voor in het voorjaar en de zomer en heeft vaak de sterfte van dieren als eenden en vissen tot gevolg. Ook honden en andere dieren kunnen er ziek van worden. Botulisme kan in zeldzame gevallen schadelijk zijn voor de mens.
De bacterie komt vaak voor in de grond, de water(bodem), vogels, vissen en andere dieren. Alleen in een warme en zuurstofloze omgeving met dierlijk voedsel (eiwitrijk), bijvoorbeeld kadavers, maakt de bacterie gif aan. Zodra gezonde dieren van deze resten van kadavers eten, krijgen zij dit gif binnen. Verlammings- en verstikkingverschijnselen zijn vaak het gevolg.
Botulisme is een natuurlijk proces dat niet te voorkomen is. Het enige wat waterschap en gemeente kunnen doen om verdere verspreiding van botulisme te voorkomen, is het preventief ruimen van kadavers. De bacterie verdwijnt vaak weer als gevolg van minder gunstige overlevingsomstandigheden (zoals het afkoelen van het water).
Lonneke Maráczi maakte de onderstaande foto ter plekke:
Update 2:
Ook dit jaar weer blauwalgen aangetroffen in de Hortensiavijver
Net als vorig jaar heeft Waterschap Aa en Maas weer blauwalgen aangetroffen in het stadswater bij de Hortensialaan in Helmond Oost. Zoals je een jaar geleden (helemaal bovenaan) al kon lezen, kunnen die gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Het waterschap adviseert daarom om contact met het water van de Hortensiavijver te vermijden. De gemeente plaats ook dit jaar weer waarschuwingsborden.
Blauwalgen in het water zijn een hardnekkig probleem. Tijdens de herinrichting van de vijver vorig jaar zijn er al veel voedingsstoffen uit het water gehaald. Dit is gedaan door de vijver te baggeren en de omliggende bomen fors te snoeien.
Gezien de herinrichting zal de ontwikkeling van (water)planten nog op gang moeten komen en moet het ecologisch evenwicht zich nog herstellen. Waterplanten zorgen voor productie van zuurstof en concurreren met algen in groei. In het volgende plantseizoen (in het voorjaar van 2018) worden nog extra waterplanten aangebracht. De verwachting is dat door de ontwikkeling van waterplanten en de grote invloed van het grondwater de waterkwaliteit op termijn zal verbeteren.
Wanneer de zonintensiteit afneemt en het water weer afkoelt door bijvoorbeeld regen of het seizoen, vermindert eveneens de hoeveelheid blauwalg.
Bij de Warande is ook Blauwalg en mogelijk botulisme vastgesteld.
De fontein is daarom ook uitgezet. Op zover alleen (helaas) de mannetjes Zwaan na gelukkig geen verdere sterfte van de vijverbevolking.
@Bart op woensdag 30 augustus 2017 om 11:27:
Naar aanleiding van jouw reactie en de onderstaande foto’s die Wim van den Broek (vorige week zondag maakte en ons gistermiddag) mailde, namen we gisteren contact op met het waterschap Aa en Maas. Dat is de verantwoordelijke instantie in deze.
Vanmiddag liet hun woordvoerster ons het volgende weten: “Vanwege een serieuze verdenking van blauwalg en botulisme heeft waterschap Aa en Maas de gemeente geadviseerd uit voorzorg borden te plaatsen bij de vijver in het Warandepark. Het waterschap is een onderzoek gestart waarvan de resultaten begin volgende week bekend zijn.” Zodra die resultaten binnen zijn, melden wij dat natuurlijk ook in update.
De laatste melding van blauwalgen in de Warandevijver stamt uit 2015. Dat bleek later bij een verdenking te blijven omdat er destijds uiteindelijk geen blauwalgen werden aangetroffen, zo meldde het waterschap.
Ik ben geen bioloog, maar botulisme (net als vorig jaar in de hortensia vijver) lijkt me hier nog niet het geval.
Bij botulisme zijn vaak de kleinere watervogels de eerste slachtoffers. (Eenden, waterhoentjes en meerkoeten bijvoorbeeld).
En we hebben tot nu toe geen massale sterfte van deze kleinere vogels gezien. Alleen de Zwanenman is onlangs gestorven, maar dat kan ook ouderdom geweest zijn.
Wellicht een oproepje aan frequente bezoekers:
Zie je van de ene op de andere dag ineens steeds meer dode eenden in/om de vijver liggen, waarschuw dan A.U.B. de Dierenambulance onmiddellijk!
Zij kunnen dan met enige spoed contact met derden opneme, om de nog levende dieren te vangen en een tijdelijk, ander veilig onderkomen te geven.
Over het algemeen zijn ganzen sterk genoeg, maar voorkomen is altijd beter!
Het bordje Botulisme bij de Warandevijver is inmiddels verwijderd. Dat liet The Sighing Dutchman ons via onderstaande foto vanavond weten.
Waterschap Aa en Maas heeft inderdaad blauwalgen aangetroffen in de Warandevijver. Dat én meer lees je hier.