Groot politieonderzoek op industrieterrein
Op dit moment vindt er een groot onderzoek plaats bij het bedrijf Mathro Metals op de Lagedijk op het industrieterrein. Onder meer de forensische opsporing van de politie en mensen in beschermende chemicaliënpakken zijn daarbij betrokken. Het bedrijfsterrein is afgezet met schermen.
Waarom dit onderzoek wordt gehouden is ons onbekend. De voorlichting van de politie had op dit moment nog geen informatie. Bij het bedrijf was op 9 augustus een lekkage van vaten salpeterzuur. Het is onduidelijk of dat er iets mee te maken heeft.
Pim Verkoelen maakte de onderstaande foto’s.
In de reacties hieronder staan updates.
20 reacties:
Voor alle duidelijkheid:
Het betreft hier het een bedrijf (Huurder) NAAST Matrho Metals BV.
In het naast gelegen pand staat al een langere tijd een enorme hoeveelheid chemicaliën opgeslagen. (afval)
Dit is op 9 augustus gaan lekken en door de muur bij staalhandel Matrho Metals binnengedrongen.
Update 1:
Het onderzoek zou inderdaad verband houden met de lekkende vatten salpeterzuur. In de loods naast Matrho zouden vaten staan met meer dan 100 duizend liter chemische vloeistof. Duizenden liters daarvan zijn inmiddels ‘weggelekt’ door de slechte kwaliteit van de vaten. Omdat de chemicaliën ook door de muur en wand van het pand gaan, is buurman Matrho sinds een paar weken gesloten.
Harrie Fotografie maakte de onderstaande foto’s. We zijn in afwachting van de officiële berichtgeving.
Ik weet dat al er ligt duizenden liters zaltpeterzuur iets van 60000 liter
Update 2:
De provincie Noord-Brabant laat zojuist weten dat het om illegaal opgeslagen vaten gaat met daarin zo’n 350.000 liter onbekende chemische vloeistof. Medewerkers van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant zijn in eerste instantie lekkages aan het dichten. Het opruimen gaat weken duren. Hoe groot de bodemverontreiniging is kon nog niet worden gezegd.
2 Foto’s van Harrie Fotografie van de betreffende loods:
Zo, die chauffeur en die andere man hoeven geen beschermende kleding aan ?
Dat wordt daar op het industrieterrein een lekker plekje om te werken. 🙁
Goed gevulde opslagloods 🙁
Update 3: met het integrale persbericht van de provincie:
Omgevingsdienst in actie bij loods met illegale vatenopslag
Medewerkers van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant zijn druk in de weer om milieuproblemen te voorkomen rond een loods aan de Lagedijk in Helmond. Daar is zonder vergunning en zonder adequate voorzieningen een partij van ongeveer 350.000 liter vloeistoffen opgeslagen.
Omdat de verpakking is gaan lekken en de eigenaar geen actie onderneemt, is de ODZOB in actie gekomen. Momenteel worden lekkages in verpakkingen gedicht en worden ook andere maatregelen genomen om de situatie beheersbaar te houden. Veel vaten zijn van slechte kwaliteit, waardoor er een reëel gevaar is voor meer lekkages en bodemverontreiniging. Hierdoor is het ook nog niet mogelijk de vaten naar een andere, meer geëigende opslagplaats af te voeren. Van een deel van de stoffen is de samenstelling nog niet bekend. Dit wordt onderzocht.
Stroomversnelling
Het werken binnen de loods is lastig omdat de vaten erg dicht op elkaar staan. Vaten waarvan is vastgesteld dat de inhoud niet gevaarlijk is, worden verplaatst naar de loods ernaast.
De illegale opslag kwam op 9 augustus al aan het licht vanwege een eerste lek. De eigenaar heeft sindsdien niet voldaan aan de opdracht om de partij op een veilige manier af te voeren naar een geschikte locatie. Hem is een dwangsom opgelegd. Door een nieuwe lekkage is de situatie in een stroomversnelling gekomen.
Aard vloeistoffen
Het gaat om afvalstoffen uit de galvanische industrie; de exacte samenstelling van de vloeistoffen is niet bekend. Het zijn in elk geval stoffen waarvan het niet wenselijk is dat ze in de bodem terecht komen. Voor zover bekend is er geen gevaar voor de volksgezondheid. Desondanks zal uiterste voorzichtigheid worden betracht bij het afvoeren van de partij.
Duur werkzaamheden
De werkzaamheden zullen naar verwachting nog ongeveer vier weken in beslag nemen. Omwonenden en bedrijven in de omgeving zijn op de hoogte gebracht. De komende weken kunnen de opruimwerkzaamheden enige verkeersoverlast veroorzaken.
Kan me zo voorstellen dat de eigenaar van het pand toch ook op de hoogte moet zijn geweest van deze situatie. Dit lijkt opslag van jarenlang.
De Gemeente Helmond gaat hier ook niet geheel vrij uit likkt me.
Zodra de overheid begint te roeptoeteren dat het niet gevaarlijk is dan zorg maar dat vrouwen en kinderen binnen blijven
Voor zover bekend, lees ik. Als ze niet eens precies weten wat er ligt (samenstelling van de stoffen is niet bekend), hoe kan men dan zeggen: geen gevaar voor de volksgezondheid. En dan zulke hoeveelheden (Omroep Brabant nieuwsuitzending). Lijkt me niet erg gezond allemaal. Laten we hopen dat dit goed afloopt!
Wat kan of zou er kunnen er gebeuren bij een eventuele chemische reactie?
BOEM, deel industrieterrein rond de Vossenbeemd verdwenen c.q. of erger stukje Brouwhuis en Helmond-Oost??
Update 4:
Op Omroep Brabant werd dit item uitgezonden:
Wikipedia:
Salpeterzuur of waterstofnitraat. De belangrijkste toepassingen liggen in de kunstmest- en explosievenindustrie. Tevens wordt het in het laboratorium aangewend voor diverse doeleinden.
In bepaalde typen raketten wordt het als oxidator aangewend. Salpeterzuur wordt ingezet bij de bereiding van verfstoffen en desinfecterende stoffen. Verder dient het als oxidatiemiddel van cyclohexeen bij de productie van nylon.
Als dit al maanden lang in de grond lekt en in onze bodem en water “voedt” zal dat naar mijn inschatting niet zo ongevaarlijk zijn..!! sterker klinkt inderdaad levensgevaarlijk!!!
Ik hoop dat de verantwoordelijke personen in deze kwestie naar eer en geweten zullen handelen.
Update 5:
Er is vandaag wederom politie aanwezig, zo blijkt uit de foto’s die Pim Verkoelen maakte.
Update 6:
Vanochtend is een gespecialiseerd bedrijf begonnen met het afvoeren van de illegale vaten aan de Lagedijk. Die vaten blijken daar jarenlang illegaal te zijn opgeslagen. De vaten (deels van slechte kwaliteit) blijken zo’n 700.000 liter afvalstoffen uit de ijzer- en zinkindustrie te bevatten.
Het opruimen gaat naar verwachting een miljoen euro kosten. De provincie schiet dat bedrag voor. Indien mogelijk worden de kosten verhaald op de verantwoordelijke(n) van de opslag.
Update 7:
Arrestatie in onderzoek illegale opslag chemicaliën
In een strafrechtelijk onderzoek naar illegale opslag van chemicaliën van een bedrijf in panden in Helmond, Maasbracht en Weert heeft de politie gisteren de Limburgse eigenaar Wim B. aangehouden. Hij wordt verdacht van het opslaan van chemicaliën zonder vergunning of in strijd met de vergunning.
Het onderzoek werd opgestart, door specialisten van de milieuteams van de eenheden Oost-Brabant en Limburg, nadat op 9 augustus 2016 lekkende vaten met salpeterzuur werden ontdekt in een loods aan de Lagedijk in Helmond. Het afgelopen jaar doorzocht de politie met de brandweer, de Inspectie Leefomgeving en Transport naast het pand in Helmond ook nog 2 panden in Weert, 1 in Maasbracht en een woning in Nederweert. In de Helmondse loods en in de bedrijfspanden in Weert en in Maasbracht was sprake van illegale opslag van gevaarlijk chemisch afval. Het gaat in totaliteit om honderden duizend-liter vaten. Op de beide locaties in Weert is ook sprake van bodemverontreiniging. Tijdens de doorzoeking van de Nederweertse woning werden 2 vuurwapens en munitie aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen. De gemeenten en de provincies Limburg en Noord-Brabant zorgen samen met de Omgevingsdiensten voor het opruimen van het gevaarlijk afval en het naleven van de omgevingsvergunningen. De verdachte is in verzekering gesteld.
Onderstaande foto werd destijds door Harrie Fotografie gemaakt.
Update 8:
Jaar celstraf voor milieudelicten op o.a. het Helmonds industrieterrein
Het heeft even geduurd, maar uiteindelijk heeft Wim B. uit Nederweert 2 jaar gevangenisstraf gekregen voor de milieudelicten die hij onder meer op de Lagedijk op het industrieterrein pleegde. Van die 2 jaar zijn 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaren mits de veroordeelde zich voor het einde van de proeftijd niet schuldig maakte aan een strafbaar feit. Ook moet hij 96.168 euro schadevergoeding betalen. Behalve in Helmond, maakte de Limburger zich ook schuldig aan een aanzienlijk aantal milieudelicten in Maasbracht, Nederweert en Weert waarbij sprake was van ernstige gevaarzetting en van vervuiling, zo oordeelde de rechtbank in Den Bosch vrijdag.
Hij en zijn bedrijven zamelde honderdduizenden liters verdachte afvalstoffen in om te verwerken. Maar de voorraad ingezameld materiaal steeg op een bepaald moment tot boven zijn verwerkingscapaciteit. Dat leidde tot een grote voorraad van gevaarlijk, zeer toxisch, afval dat werden opgeslagen op verschillende locaties binnen en in de buitenlucht. De benodigde vergunningen had hij daarvoor niet. Als chemicus wist hij als geen ander wat de potentiële gevaren hiervan waren.
Het gevaar bleek toen begin augustus 2016 agressieve en giftige stoffen door de muur van Mathro Metals, het bedrijf van de buurman, binnendrongen (zie dit weblogartikel). Dat leidde tot een aanzienlijke schade bij dat bedrijf dat tijdelijk is stilgelegd en moest verhuizen. En vandaar de schadevergoeding voor hen van bijna een ton. Maar ook flinke schade voor de Nederlandse samenleving omdat al het afval alsnog door de overheid op een correcte wijze moest worden afgevoerd. Alleen in Helmond kostte dat naar schatting al een miljoen euro (zie update 6).
Tijdens zijn schorsing van de voorlopige hechtenis blijkt hij te zijn doorgegaan met zijn milieudelicten. Ook is gebleken dat hij in het bezit was van een geladen revolver, een geladen pistool, veel munitie en een magazijn met kogelpatronen bestemd voor een geweer.
De volledige uitspraak van de rechter.
Ruim 96.000 euro boete ik zou hem alles laten betalen de vervuiler die overal lak aan heeft betaald moet je maar beter oppassen
Onbehoorlijk bestuur weer deze rechter…inderdaad de schade voor ons als samenleving alleen was al 1 miljoen in Helmond alleen…laat staan overal waar deze klootzak “werkte” ..tien jaar cel en tien miljoen euro boete is meer normaal.
Hoe zo de vervuiler betaald? Waarvan ? T is op en weg. en met een schouderklopje, niet meer doen… staat hij na een jaar Hotel weer buiten.