Ook Zorgboog trapte erin en trekt zich terug
“De Zorgboog is uitgeroepen tot branchewinnaar en genomineerd voor de ‘Best Presterende Werkgever Award 2016’. Daar zijn we natuurlijk erg trots op!” Dat schreef deze zorginstelling een week geleden op haar website. In de branche Regionale Zorginstellingen waren zij “uitverkozen” door Het Nationale Business Succes Award Instituut. En zouden zij de overkoepelend winnaar worden van alle 120 branches, dan kreeg de Zorgboog uit handen van voormalig premier Jan Peter Balkende de award en een geldbedrag van 10.000 euro. Dat bericht werd vandaag verwijderd maar is via deze pagina nog terug te lezen.
Want inmiddels zijn ze minder blij met hun nominatie. Wat is er gebeurd?
Gisteren haalde RTL het tv-programma ‘De Succesfactor’ van de buis. De te winnen ‘National Business Succes Award’ van Het Nationale Business Succes Award Instituut bleek doorgestoken kaart. Dat onthulde een uitzending van het tv-programma Rambam gisteravond.
‘Branchewinnaars’ van die ‘ondernemersprijs’ krijgen op RTL7 zendtijd in ‘De Succesfactor’. Maar om bovenaan te eindigen in de branchecategorie, moesten die ‘winnaars’ wel 12.750 euro (exclusief btw) betalen. Rambam toonde aan dat voor ieder bedrijf een aparte branchecategorie wordt bedacht, waarvan er inmiddels ruim 500 waren.
Het zelfde instituut organiseert op soortgelijke wijze ook de ‘Best Presterende Werkgever Award 2016’ waaraan de Zorgboog deelnam. In 1 van de 120 branches waren zij de winnaar. Vandaag liet de Zorgboog weten zich per direct terug te trekken uit de race voor ‘Best Presterende Werkgever Award 2016’. Zij beëindigen hun medewerking naar aanleiding van de Rambam-uitzending.
Henri Plagge, voorzitter raad van bestuur van de Zorgboog: “Met verbazing en teleurstelling hebben wij gisteren het programma Rambam gezien, waarin een onthutsend beeld wordt gegeven over de werkwijze van het NBSA-instituut bij het toekennen van een award. Alhoewel het hier gaat om een andere award dan de award waar wij als Zorgboog bij betrokken zijn, zien wij teveel overeenkomsten.” De deelname kostte hen circa 12 duizend euro zo liet de woordvoerster van de Zorgboog weten. Naar aanleiding van de nominatie werden opnames gemaakt voor het programma Arbeidsmarkt TV op SBS6. Daarin ging voorzitter Plagge in gesprek met presentator en oud-bokser Arnold VanderLyde. Dat item werd op 24 december en op 1 januari uitgezonden.
Bij de Zorgboog, met het hoofdkantoor in Helmond, werken zo’n 2400 medewerkers en 1100 vrijwilligers in de regio Zuidoost-Brabant .
In de reacties staat een update.
15 reacties:
Tenenkrommend en lachwekkend. Klein voorbeeldje van waarom de kosten van de zorg door toedoen van overbetaalde en zich als zonnekoningen gedragende managers zo uit de hand lopen. Natuurlijk is het bedrag peanuts vergeleken bij datgene wat de 2e kamerenquete destijds opleverde, maar het toont niettemin aan dat veel van de bestuurders in de zorg zich omwille van (persoonlijke) eer en glorie bereid zijn in risicovolle avonturen te storten. Gelukkig blijft e.e.a. in dit geval beperkt. Maar of de Zorgboog blij moet zijn met het imago van een hansworst als bestuursvoorzitter is de vraag.
Benieuwd wat Senzer hierop te zeggen heeft.
http://www.succesaward.nl/de-deelnemers/de-beste-bedrijven-van-nederland-2016/senzer/
@Sander Lam op vrijdag 13 januari 2017 om 14:16:
In de categorie Arbeidsreïntegratiebranche nog wel. Ik moest even in mijn geheugen graven, want ik dacht al waar ken ik dat rare woord Arbeidsreïntegratiebranche toch van.
Gelukkig terug weten te vinden op Twitter bij wethouder Jac Huijsmans uit Asten. Die was maar wat trots op de prijs die hij dus zelf meebetaalde. Ook daar dus 12 duizend euro gemeenschapsgeld in het putje. Het mag allemaal wat kosten. 🙁
@Astrid op vrijdag 13 januari 2017 om 14:00:
Het probleem is inmiddels verdubbeld.
@Sander Lam op vrijdag 13 januari 2017 om 14:16:
Die link doet het niet of is heel grappig.
Ook Senzer trekt zich terug voor de soortgelijke Award
René Walenberg (algemeen directeur Senzer) meldt dat Senzer zich heeft teruggetrokken als genomineerde voor de Nationale Business Succes Award (NBSA). We belden Senzer (dat is de nieuwe naam sinds oktober van de samengevoegde Atlant Groep, Werkplein Regio Helmond en het Werkgeversplein Regio Helmond) naar aanleiding van de bovenstaande reactie van Sander Lam. De door hem geplaatste link is hier nog leesbaar.
“Uit de uitzending van Rambam en de berichten op de sociale media blijkt dat wij (en ook de andere genomineerden) door het NBSA-instituut/De Succesaward op het verkeerde been zijn gezet. Ik ben daar zeer ontstemd over. Wij hebben het NBSA-instituut om een reactie gevraagd over de Rambam-uitzending, zijn werkwijze en de onafhankelijkheid van de award, maar hebben nog geen inhoudelijke reactie gekregen. Gezien het duidelijke beeld dat in de Rambam-uitzending wordt geschetst, trekken wij ons per direct terug als genomineerde.”
Walenberg vervolgt: “Met zijn presentatie, de (vermeende) relatie met de Kamer van Koophandel, de prominenten in de jury en het mediapartnership met een gerenommeerde partij als RTL, gaf het NBSA-instituut de indruk een betrouwbare partij te zijn. Wij hebben dus te goeder trouw gehandeld bij het accepteren van de award, waarvan wij meenden dat die op objectieve gronden was toegekend. Ik spreek nogmaals mijn teleurstelling uit over de werkwijze van het NBSA.”
Naar aanleiding van het formele antwoord van NBSA op de vragen gaat Senzer bekijken welke vervolgstappen er worden genomen. In de branche arbeidsreïntegratiebranche (1 van de ruim 500 branches) waren zij als beste gekozen en zij gingen voor de titel best presterende werkgever van 2016.
Als je moet betalen om een award te kunnen winnen, dan moeten sowieso alle alarmbellen af gaan. Je krijgt een award voor een geleverde prestatie, niet voor het overmaken van 12k.
Ah, daarom was er geen kerstborrel bij Senzer dit jaar.
@De weblog van Helmond op vrijdag 13 januari 2017 om 17:15:
Ik werd over de nominatie getipt op 11 oktober, dus anderhalve week na de naamsverandering. Op dat moment zag ik het alleen maar als het zoveelste voorbeeld van hoe geolied de pr-machine van Senzer werkt.
Het bijbehorende gelikte reclamefilmpje is zo te zien ook weggehaald. Wat ik uit mijn aantekeningen nog weet over het filmpje:
Ergens halverwege verschijnt de tekst “Mensen krijgen via Senzer een goede en gedegen kans op een zinvol bestaan op de arbeidsmarkt. Dit ondanks een verstandelijke of een sociale beperking of mogelijke mentale of fysieke tekortkomingen.”
Walenberg komt uitvoerig aan het woord over de positiviteit en zingeving van het werken en hoeveel plezier de mensen erin hebben dat ze ertoe doen.
Iedereen kan een keurmerk beginnen. De keurmerkenindustrie is Big Business.
https://www.lerendeleiders.nl/trendingtopics/476-krabsalade-en-blauwe-ogen
Het probleem is dus niet dat je voor € 12.500,- een Suces Award kunt kopen, maar alleen dat het openbaar en bewezen is geworden dat het doorgestoken kaart is.
Heel die Senzer moet eens goed op orde gebracht worden, heb even op pestwerknl gekeken de mensen in mijn omgeving liegen niet wat triest voor deze mensen!
Dat hele Senzer/Atlant Werkbedrijf is niks meer dan een ordinaire bezuiniging verpakt als arbeidsreïntegratietraject. Eerst word de Wet Sociale Werkvoorziening wegbezuinigd, daarna worden bijstandsgerechtigden gedwongen dat werk over te nemen. In cijfers: een WSW-werknemer heeft een gemiddelde productiviteit van 70% tegen 100% van het minimumloon. Een bijstandsgerechtigde heeft een gemiddelde productiviteit van 100% tegen 70% van het minimumloon. Er is zogenaamd geen geld voor de WSW, er is zogenaamd geen geld voor zelfs maar 50 euro extra per maand voor bijstandsgerechtigden die dit pestwerk moeten doen (ondanks dat Atlant Werkbedrijf er stevig aan verdient), maar er is ineens wel geld voor managers die veren in hun eigen reet willen steken.
@Mus op zaterdag 14 januari 2017 om 21:24:
Ik hoor van verschillende mensen dat Senzer geleidelijk de werkdruk opvoert. Wie (bijvoorbeeld door een handicap) te weinig per uur/dag/week produceert, wordt naar buiten gewerkt. Hetzelfde geldt voor wie (bijvoorbeeld door een handicap) regelmatig ziek is.
Dus inderdaad: eerst komt het geld, dan een hele tijd niks, en pas daarna, als sluitpost, de mens.
En wat de reclame betreft hoe goed ze wel bezig zijn: er schijnt ook een app te bestaan met Senzers succesverhalen. Maar dat heb ik alleen van horen zeggen. Ik heb hem niet gedownload. Op basis van de Atlant-jaarverslagen en het reclamefilmpje voor de Success Award kan ik denk ik wel inschatten wat zo’n app te bieden heeft.
Senzer is 1 grote grap van A tot Z
@Hahaha op woensdag 18 januari 2017 om 10:22:
Ik schreef pas nog aan een Senzer-medewerker die weer iets Senzeriaans had meegemaakt: “Als het niet om te huilen was, zou ik erom moeten lachen, zo extreem is dit allemaal”.
Alleen al de structuur van het bedrijf zelf: mensen van buiten de doelgroep doen het kantoorwerk om de doelgroep aan werk te helpen. Waarom zet Senzer niet mensen uit de doelgroep zelf op dit werk?