Helmondse Wmo op 5 punten verbeterd
Op 5 punten van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) gaat de gemeente Helmond per direct verbeteringen aanbrengen. Met uitzondering van de eerste, kunnen die verbetering zonder nieuwe extra kosten worden doorgevoerd.
-
- Grote servicebeurt
Sinds dit jaar is er een derde categorie Huishoudelijke Ondersteuning (HO) extra voor Helmonders met een zwaardere hulpvraag. Die categorie komt naast de 2 bestaande categorieën: HO Basis en HO Plus.
Naast deze 3 HO-categorieën komt er huishoudelijke ondersteuning bij de grote voor- en najaarsschoonmaak (zoals ramen en kozijnen wassen, koelkasten en vriezers schoonmaken en kasten uitruimen en schoonmaken). Helmonders met een HO-indicatie die deze ondersteuning nodig hebben, krijgen daarvoor maximaal 6 uur per jaar.
- Grote servicebeurt
- Verstevigen positie huisartsen
Helmondse huisartsen worden gekoppeld aan vaste Wmo-consulenten. Met hun advies krijgen hun cliënten gemakkelijker en sneller toegang tot geïndiceerde Wmo-voorzieningen, welzijnsarrangementen of bijzondere bijstand en minimaregelingen. - Versnellen toegang dagbesteding/begeleiding
Voor inwoners met beginnende dementie wordt per direct de toegang tot de dagbesteding/begeleiding vereenvoudigd en aanzienlijk verkort door de indicatiestelling voortaan bij de huisarts zelf en de daaraan gekoppelde Wmo-consulent te leggen. - Tegemoetkoming eigen bijdrage Wmo
Op 31 januari werd al besloten dat Helmonders vanaf 2017 (voorlopig tijdelijk) een lagere eigen bijdrage Wmo betalen. - Ondersteuning wanbetalers zorgpremie
De gemeente is gestart met een pilot om samen met de CZgroep en de LEVgroep schulden terug te dringen. De CZgroep leverde een overzicht met klanten die de premie niet betalen. Met de LEVgroep onderzoekt de gemeente welke van ondersteuning voor deze doelgroep gewenst en vanwege de privacy mogelijk is. Het doel is het voorkomen van een verdere toename van schulden en eventueel oplossen van de achterliggende problematiek zodat schulden op termijn afnemen.
B&W besloot tot deze maatregelen na onderzoek (pdf) en samenvatting (pdf) van 2 externe onafhankelijke bureaus, gesprekken met inwoners, huisartsen, cliëntondersteuners en de professionals die in het veld direct met Helmonders werken. Dat leidde tot het 5 puntenplan (pdf) dat vandaag naar de gemeenteraad werd gestuurd.
In de reactie staat een update.
19 reacties:
Eerst zien, dan pas geloven
Klink goed als ik het zo doorlees. Zeker met de voorjaarsschoonmaak en de schulden!
nou nou maximaal 6 uur per jaar ! wat een feest !
punt 1 zal snoeihard nodig zijn om te voorkomen dat op den duur de boel echt gaat vervuilen ( met de opgelopen achterstanden in de huishoudelijke ondersteuning,
punt 2 dat geloof ik niet omdat, als een zorgverlener begeleiding wil aanvragen, ze verdomd hard hun best moeten doen om überhaupt de wmo te bereiken want dat lukt nauwelijks.
punt 3 De eerste rekening van 2017 was exact even hoor als de rekeningen van vorig jaar dus dat klopt ook ( nog) niet.
punt 4 Dus degeen die doodleuk niet betaald ( wanbetaler) word ondersteunt terwijl iemand met een lage uitkering die zichzelf andere zaken ontzegd heeft om de rekening wel te betalen word niet ondersteunt? Dus hier word slecht gedrag beloont? Lekker dan. Ik ken iemand met een hele lage uitkering, die zn uiterste best doet om de zorgpremies en dergelijke te betalen, en omdat die dus geen wanbetaler is word die erop afgerekend dat die z n best deed de rekening wel te betalen. Had
5… het was toch een 5 punten plan? ik mis punt 5 die dan doodleuk moeten zeggen: ik kan t niet betalen want ik heb ook n nieuwe jas nodig en fatsoenlijk gezond eten??????
komen er verkiezingen aan of zo? al die mooie beloften?
Geen geld naar de speeltuinen….. ?
Ik hoop het kan ik wel gebruiken
Nou kijk eens aan 6 uur per jaar erbij. Ze durven zeg . Dit moeten ze de mensen er maandelijks bij geven.
@Kitty op woensdag 8 februari 2017 om 13:33:
De verbeterpunten stonden er wel alle 5, maar door een foutje van onze kant stonden ze een ‘rijtje’ van 1 én daaronder in een rijtje van 4. Dat is hersteld en nu staan de 5 verbeterpunten (zoals het hoort) in 1 rijtje.
Nou met elk uur al blij hoor !!!!!!
Inderdaad maandelijks erbij. Lonneke , het is zo niet vol te houden zoals het nu gaat, tja nu zijn er al steeds meer zieken in de regio Helmond , dat werken ze nu in de hand.. lijkt er bijna op dat de HVZ een schoonmaak ploeg is, Nou ik hou het er nog steeds bij… dat wij de HULP van de cliente zijn!!! Triest dit..de Najaarsschoonmaak van 6 uur
@Jolanda van der Bijl op woensdag 8 februari 2017 om 16:48:
Ja voor sommige te erg voor woorden …en gemeentes houden geld over van onze zorg..wij moeten inleveren.en ik neem mijn petje af Jolanda voor jullie.
we wachten af, ben reuze benieuwd of ik mijn afgenomen uren weer terug krijg.
ze zouden mijn 21 weken geleden tereug bellen nog steets nie
zorg maar eens voor bereikbaarheid !!!
Wacht al 4 maanden op een vervoervoorziening voor mijn gehandicapte man. Gaan ze vandaag opnieuw lopen klooien. Hoe moeilijk kan t zijn? Zijn we weer terug bij af. Wanneer word ik eindelijk eens ontlast. Wanneer denkt men daar eens mee !!!!!
Net als bijna elke Helmonder was ik ook kritisch over de WMO na al dat tumult na die uitzending van Nieuwsuur. Maar ik vind dat de wethouder zich goed heeft hersteld!
@Hanny van den Broek op woensdag 8 februari 2017 om 12:59:
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Update:
Eerste aanvullende WMO-servicebeurt is uitgevoerd
Woensdag is de eerste aanvullende servicebeurt uitgevoerd en mevrouw Kooker-Benthem was de gelukkige. Op onderstaande foto die Pressvisuals.com maakte, is zij ’s middags daarover in gesprek met de verantwoordelijke wethouder Nathalie van der Zanden.
Zoals je helemaal bovenaan kunt lezen, werd begin februari aangekondigd dat de WMO op 5 punten zou worden verbeterd. De servicebeurt voor alle Helmonders die huishoudelijke ondersteuning ontvangen werd daar als eerste genoemd. Deze inwoners mogen 2 keer per jaar aangeven welke zaken zij extra aangepakt willen hebben, taken die niet vallen onder hun indicatie voor huishoudelijke hulp. Die aanvulling op het reguliere werk binnen de huishoudelijke ondersteuning (bijvoorbeeld een zolder stofzuigen of het schoonmaken van houtwerk van de ramen aan de buitenkant) is maatwerk volgens de wethouder. Zij vindt het belangrijk dat mensen zelf kunnen aangeven waar hun behoefte ligt en dat kan heel wisselend zijn.
Wethouder Van der Zanden: “uit de steekproef kwam naar voren dat de mensen tevreden waren over hoe schoon hun huis was, maar ik hoorde toch geregeld dat mensen graag zaken aangepakt zagen die niet iedere week nodig zijn en die niet binnen de indicatie vallen, zoals het schoonmaken van de logeerkamer. Met deze servicebeurt komen we tegemoet aan deze wens van onze inwoners waarbij ze zelf kunnen aangeven waar de servicebeurt aan besteed wordt.”
De huishoudelijke ondersteuners hebben inmiddels veel gesprekken gevoerd met hun cliënten om zodoende hun wensen te inventariseren. “We zien dat mensen hier erg blij mee zijn, dat ze zelf aan kunnen geven wat ze graag extra gedaan willen hebben binnen de servicebeurt.” Zo is bij deze servicebeurt ingestoken om het balkon ‘zomerproof’ te maken: schrobben van de ondergrond en het tuinstel plaatsen op het balkon. De komende periode worden deze servicebeurten uitgevoerd. In het najaar volgt de volgende ronde.
Mooi dat dit word opgepakt. Op naar punt 2 en 4 ! Tenminste ik ga ervan uit dat ze dit nog op gaan pakken. De huisarts en ziekenhuis weten nog steeds van niets, en kennen geen gekoppelde consulentes. We lopen nog muurvast op de wmo. Deze samenwerking is meer dan gewenst.
De eigen bijdrage voelt/is nog steeds onveranderd (al op 31 januari besloten). Als de maximale eigen bijdrage over bruto verzamel inkomen (zonder toeslagen) omlaag gaat betekend dit meestal erg weinig tot niets. Zo ging mijn maximale eigen bijdrage met 3 tientjes naar beneden. Van 520 naar 490 per 4 weken. (Met 13e maand) Die 30 euro zie je nergens meer terug. En het word dus niet echt minder. Dit betekent dat er voor de eigen bijdrage per 4 weken van t bewuste hulpmiddel(en) helemaal niets veranderd. Waar in andere gemeenten mensen voor datzelfde hulpmiddel misschien geen eigen bijdrage kennen.
Of je moet over de totale maximale eigen bijdrage per 4 weken heen gaan. Is er soms alleen oog voor de mensen met, vanuit de WMO, HH. Er zijn ook mensen die het zelf met veel moeite maar moeten regelen omdat HH vanuit gemeente/WMO gewoon te duur is. Maar de noodzaak is er wel. En dus hierop botsen en volgens mij de maatregel ook voor bedoeld is. Nog werkende partner, gezin, thuiswonende studerende kinderen enz enz, we zijn niet in beeld. We zaten juist op deze maatregel te kijken. Het blijkt nu een sigaar uit eigen doos.
Er zou toch gekeken worden naar wat mensen daadwerkelijk onder de streep nog over houden, ipv bruto verzamelinkomen? Ik zie daar werkelijk niets van terug.