4reacties

Q&A over verwarde mensen in Helmond

Het CDA stelde schriftelijke vragen aan B&W over mensen met verward gedrag in Helmond. In 6 jaar tijd verdubbelde het aantal geregistreerde incidenten met verwarde personen bijna: van 231 in 2011 tot 425 vorig jaar, zo blijkt uit de cijfers. Die aantallen zijn feitelijk overigens nog (iets?) hoger. Verwarde personen die zelfmoord pleegden, daartoe een poging ondernamen of een strafbaar feit pleegden, zijn niet in deze gepubliceerde cijfers opgenomen.
Hieronder de 9 raadsvragen (Questions) van Angelique Raaijmakers en Jan Roefs voorafgegaan door hun inleiding. Zodra we de antwoorden (Answers) van B&W hebben, plaatsen we die (zoals altijd) ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

CDA Helmond ziet al langere tijd signalen in Helmond maar ook in Nederland over het toenemen van de zorgen rondom mensen met “verward gedrag”. En we beseffen dat het begrip mensen met een verward gedrag steeds breder aan het worden is en de oplossing dus ook veel breder dient te zijn/worden.
De reden dat wij u nu schriftelijke vragen stellen omdat in het Eindhovens Dagblad dd. 21 februari 2017 ineens “de Oversteek” als voorbeeld-voorziening terug in beeld kwam. En dit was juist een “smalle” voorziening van methadon-verstrekking en dagopvang voor harddrugsverslaafden en een nachtopvang met enkele bedden voor harddrugsverslaafden.
De andere reden dat wij u nu schriftelijke vragen stellen is dat ook wij ons zorgen maken over onze inwoners die last hebben van verward gedrag en een steun in de rug nodig hebben en kunnen gebruiken. Een steun waar wij aan willen bijdragen.

  1. Wij horen graag de stand van zaken m.b.t de aanpak voor personen met een verward gedrag?
  2. Wij horen graag de stand van zaken m.b.t de aanpak voor personen met een verslaving?
  3. Hoe gaat het met deze doelgroepen nu? Wat zijn de ontwikkelingen in aantal, bereik, behaalde resultaten etc etc?
  4. Wat is de rol van bemoeizorg in deze aanpak?
  5. Welke organisaties zijn bezig met de aanpak, in welke rol en met hoeveel mensen?
  6. Bent u tevreden over de huidige werkwijze?
  7. Hoe is de zorg binnen de wijkteams ingericht?
  8. Is er sprake van een sluitende ketenaanpak en kunt u die weergeven?
  9. Horen hier nog nieuwe voorzieningen bij of nieuw beleid?