4reacties

Chahim: Achteraf gelijk hebben…

Achteraf gelijk hebben, daar koop je niets voor!
In de Helmondse politiek zijn de verschillen zelden onoverbrugbaar groot. Veel voorstellen worden beter als partijen bereid zijn kleine nuanceringen aan te brengen. Soms neemt de Helmondse raad besluiten waarvan ik dagen lig te tobben. Je probeert als oppositielid voorstellen inhoudelijk te beoordelen met een positief-kritische houding en we, de PvdA-fractie, doen (vaak) voorstellen die in mijn ogen het college voorstel verbeteren.

Afgelopen week kregen we een raadsinformatiebrief over de Kamenij. ‘Het bestuur van de Kamenij heeft in 2016 in goed overleg met de gemeente besloten om in 2017 een besluit te nemen over haar toekomst.’ Dat besluit is inmiddels genomen. De Kamenij gaat per 1 april 2018 definitief dicht.

Daarmee verliest Helmond Noord, na de Terp, wederom een wijkaccommodatie. Oorzaak: teruglopende inkomsten, afhaken van verenigingen en het feit dat veel gebruikers die eerder in de Terp en de Kamenij zaten, verhuisd zijn naar de Boerderij, De Fonkel of de Pannehoeve. Wij waren en blijven van mening dat de bezuiniging op de accommodaties te hoog is. Hierin gesteund (pdf) door het College van 2010-2014. Dat blijkt ook als je ziet dat vorig jaar de financiële tekorten van zowel de Kamenij als de Loop werden aangevuld en De Fonkel een verzoek deed voor extra geld. Daarnaast was ik onlangs aanwezig bij een bewonersavond in wijkhuis de Westwijzer, waar ongeveer 60-70 ontevreden buurtbewoners bij elkaar kwamen om in gesprek te gaan met het bestuur van het wijkhuis. Maar in het Eindhovens Dagblad van 18 mei 2017 lees ik “Toch gaat het over het algemeen goed met de wijkhuizen”, aldus verantwoordelijke wethouder van der Zanden. Het spijt me dat ik minder positief ben.

Dan het raadsbesluit van afgelopen week rondom de voetbalaccommodaties. Pats-boem kwam het college met het verstrekkend besluit om zowel Sportpark de Warande (PVV), als Houtsdonk (HVV) te sluiten. En zo dreigt Helmond-West, na Haagse Boys en Klein Arsenal nog twee voetbalclubs te verliezen. Helemaal verrassend was het voorstel om Houtsdonk te sluiten. Vooral omdat de club een redelijk stuk van de accommodatie in eigen bezit heeft. De PvdA heeft samen met SP, GroenLinks en D66 de raad gevraagd om niet nu te besluiten Sportpark Houtsdonk over drie jaar te sluiten, maar nu alleen te besluiten dit over drie jaar te besluiten. Analoog aan de gedachte van het College bij Kamenij.

Waarom, kun je je afvragen, wat valt er te redden? Nou, ten eerste denken wij dat Sportpark Houtsdonk perfect ligt ten opzichte van Suytkade (groeiwijk), Annawijk, Houtsdonk en Helmond-West. Ten tweede, er valt veel te winnen met een paar aanpassingen. Denk hierbij aan de mogelijkheid om daar ongeorganiseerd te sporten (bijvoorbeeld een loop/jogging-route rondom het sportpark) en een betere aansluiting op Suytkade (er liggen al verschillende wandel- en fietspaden). Denk aan het op een steenworp afstand liggende Fitland, dan zie ik zo verschillende (internationale) voetbalclubs in Helmond landen ter voorbereiding van het voetbalseizoen.
Als allerlaatste wil ik kwijt dat Sportpark Houtsdonk de afgelopen drie jaar, door alle aanpassingen aan het spoor (en spoortunnel) praktisch onbereikbaar was voor haar belangrijkste voedingsgebied: Helmond-West.

Ik vrees dat ook deze soap nog niet ten einde is, want HVV is resoluut: ze werken op deze manier niet mee aan onteigening. Het door ons ingediende amendement veranderde weinig aan de insteek van de voetbalvisie van het college, maar gaf wel ruimte om er samen met de voetbalcoördinator voor te gaan.
Achteraf gelijk hebben, wie heeft daar wat aan? Ik zit in de politiek, juist om dit te voorkomen. Het is dan ook erg jammer dat voor beide hierboven beschreven onderwerpen weinig ruimte was voor kleine aanpassingen die in de praktijk zouden leiden tot meer zorgvuldigheid.

Mohammed Chahim
Fractievoorzitter PvdA