De eigen broek ophouden
“Als je geen geld hebt, kun je niets kopen” zei ons moeder altijd. “Zorg maar dat je spaart of geld verdient als je iets extra wilt.” Een wijze les die ik altijd heb onthouden. Mijn ouders betaalden mijn basisbehoeften en de rest moest ik zelf doen. Dus werd het na schooltijd en in de vakanties een baantje bij de Edah achter de kassa of achter de lege flessen. Niks mis mee!
In mijn dierbare Helmond is wat rumoer ontstaan over de evenementensubsidie die de gemeente verstrekt. Onze ‘lokale buil’ besteedde hier op 25 mei een artikel aan. Er zouden door geldgebrek in die maand (te) weinig grote publieksevenementen zijn. De auteur van dit artikel kreeg vervolgens een stortvloed van commentaar over zich heen.
Ik voel er weinig voor om scheidsrechter te zijn in het duel tussen de Helmondse Buil en de betrokken lezers. Ieder zijn mening! Maar ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig geworden of het in mijn woonplaats inderdaad zo slecht gesteld is met het vertier en het vermaak. Dus ging ik op zoek naar de feiten:
Helmond Marketing stuurde mij het jaaroverzicht 2017 met daarop alleen al in de maand mei 8 evenementen: Straatvoetbaldag Jibb, Fietsevenement Rondje Helmond, Moeder van het Jaar bekendmaking, 4 Carat-Concerten, Dutch Technology Week, Night Run Helmond, Franse Markt Suytkade, Bierfestival Mierlo-Hout, Koopzondag met Living Statue Festival.
Mijn zoektocht bracht me vervolgens bij de afdeling Communicatie van de gemeente Helmond. Die gaf mij een antwoord in getallen. (Ook mooi!) Tot en met de maand mei 2017 zijn er 35 meldingen binnengekomen voor ‘kleinschalige’ bijeenkomsten die minder dan 250 mensen trekken zoals buurtfeesten. (In 2016 waren er in totaal 109 meldingen.) Het aantal verleende vergunningen voor de grotere publieksevenementen bedroeg tot mei 77. (Ter vergelijking: het aantal verleende vergunningen voor heel 2016 bedroeg 112!)
Ik heb het idee dat we met de aantallen als het over feesten gaat, mooi op koers zitten. Nu nog even over het geld. Wat is er mis mee de eigen broek op te houden? Hoe reëel is het om festiviteiten afhankelijk te laten zijn van gemeenschapsgeld? Een bijdrage van de gemeente prima! Die komt dan bovenop de inzet van extra politie (veiligheid), de noodzakelijke afsluiting van wegen (veiligheid) en eventuele andere noodzakelijk voorzieningen en maatregelen die buiten het oog van het grote publiek worden getroffen. Wat denkt u bijvoorbeeld van de schoonmaak na een evenement?
Een euro kun je maar één keer uitgeven. Dat geldt ook Helmond dat net als u en ik, keuzes moet maken. En zeg nou zelf: kiest u voor het noodzakelijke beleg op uw boterham of kiest u voor luxe?
Volgens de lijst van Helmond Marketing staan er na de afgelopen Pinksterdagen ‘slechts’ 10 evenementen voor juni op het programma waarvan er maar liefst 6 op de 11e plaatsvinden. Ik zal me de andere dagen zeker niet vervelen. Ik pak gewoon de fiets, de hond achterop, een tientje in mijn ’tes’ en dan komt dat zeker goed! Helmond en omliggende gemeenten delen een prachtig buitengebied. Misschien kom ik u nog wel tegen!
9 reacties:
Iedereen zal er zijn/haar mening over hebben natuurlijk en men kan niet iedereen tevreden stellen. Op het gebied van de evenementen zijn er ook in mijn beleving een aantal opvallende dingen gebeurd.
Twee behoorlijk populaire evenementen als Artimond en Jazz in Catstown zijn de nek omgedraaid ten behoeve van het geflopte H2O. Erg zonde en die evenementen zouden in ere hersteld moeten worden.
Het drakenbotenfestival wordt behoorlijk gesubsidieerd. Vervolgens gaat dit evenement de goede sier maken door geld uit te delen. Zo kan ik ook de weldoener gaan uithangen… Dat evenementengeld had ook elders besteed kunnen worden.
Er is de laatste jaren ook wat gerommel geweest rond de aanpak van de kasteeltuinconcerten. Erg goed lopend evenement maar ik hoop dat deze formule de wijzigingsdrift zal doorstaan.
Bij Hanneke is het glas dus half vol, bij het ED zoals vaker half leeg.
Ben het met Hanneke eens dat je met een beetje gemeentelijke hulp gewoon je eigen broek moet ophouden als evenement. Ik vind dat geweldige evenementen als de Kasteeltuinconcerten en het Drakenbootfestival het onderhand zonder die subsidie van 25 mille moeten kunnen. Dat geld kan dan mooi naar andere startende initiatieven.
Bij de Kasteeltuinconcerten moet veel meer bij dan die 25k, wat dacht je bv van de sponsoropbrengsten? Zonder die 25k zijn er geen kasteeltuinconcerten. De Kasteeltuinconcerten zijn niet exploitabel op zichzelf om de simpele reden dat er maar een uurtje of drie ‘omgezet’ wordt. Bezuinigen op deze subsidie betekent simpelweg minder kasteeltuinconcerten. (Als ieder bezoeker nu 1 euro rechtstreeks zou doneren aan het evenement, dan is subsidie niet meer nodig.) Vergeet trouwens niet was de kasteeltuinconcerten te weeg brengen. Ga er maar eens voor zitten en tel het aantal medewerkers dat die dag een boterham verdient. En tel daar dan nog maar een niet zichtbaar aantal mensen bij op die achter de schermen de boel organiseren. Tel daar dan ook nog eens de volle kroegen bij op na afloop van de kasteeltuinconcerten. Dan kan je alleen maar zeggen: een subsidie die uitstekend tot z’n recht komt.
Sommigen mensen komen met argumenten over de voedselbank en bijzondere bijstand, maar die snijden mijn inziens geen hout. Tenslotte kiezen we zelf onze vertegenwoordigers in de politiek en om eerlijk te zijn, vind ik dat ik achter de meeste keuze sta ondanks dat ik een andere politieke kleur heb.
@Marcel op woensdag 7 juni 2017 om 12:16:
En waarom zou een evenement zoals kasteeltuinconcerten dan niet die 1 of 2 euro per bezoeker extra kunnen genereren om toch zonder subsidie te kunnen?
Een ondernemer die 25k te kort komt zal ook iets moeten bedenken om te overleven. Wat mij betreft mag een evenement 3 jaar subsidie krijgen. Dan wordt er gekeken naar effect en gezondheid en dan zouden ze nog 2 jaar subsidie mogen ontvangen zij het in mindere mate. Als je na 5 jaar niet rendabel bent dan is het simpelweg tijd voor een evenement wat wel voor zichzelf kan zorgen
Ik denk ook dat er voldoende evenementen zijn. Het evenementenbudget is een prima uitvinding van het college. Hoeveel euro daarin moet is aan de politiek en vind je dit te weinig, stem dan volgend jaar op een partij die dat budget wil verhogen.
@Marcel op woensdag 7 juni 2017 om 12:16:
Je geeft een aantal prima manieren hoe de Kasteeltuinconcerten vrij gemakkelijk zonder die 25 mille subsidie kan:
1: Begin een uurtje eerder, dat zou ik sowieso fijn vinden en ik denk ouders met jonge kinderen ook.
2: Een concert minder, dat zou ik minder vinden maar wel begrijpelijk.
3: Er komen zelfs ruim 40 duizend bezoekers die gemiddeld vijf drankjes drinken volgens de vorige organisator Peter Paul van Meerwijk die dat allemaal liet tellen. Verkoop ieder drankje voor een duppie meer en je bent er. Dat mag toch geen probleem zijn?
4: Laat de kroegen in het centrum ook meebetalen uit het Ondernemersfonds, zo heb je meteen geen last meer van de free-riders die volop profiteren van deze publiekstrekker.
@Joost op woensdag 7 juni 2017 om 16:11:
Goed voorstel.
Alle evenementen op een stokje, maar in het weekend en ’s avonds na 18.15 uur KUN je niet eens een evenement bezoeken met het openbaar vervoer….
Ik zie je denken, Hanneke, dat is een andere discussie, maar toch, het ene dient het andere.
Toch raar, maar vind je ook niet dat een stad als de onze meer verdient op het gebied van openbaar vervoer dan zoals het nu is ingeregeld ?
Als je bijvoorbeeld met de bus naar de kasteeltuinconcerten wilt, of de Drakenbootrace, waar moet je dan gaan staan om een kans te maken op een voorbijkomende vervoerder ?
Dag Paula, het openbaar in heel Nederland kan stukken beter! Meer service, meer diensten/lijnen, kaartjes goedkoper. Dan kunnen de auto’s ook thuisblijven (of hier in Helmond op de Autoboulevard. Dat scheelt een stuk in de aanleg en onderhoud van wegen, files, parkeerproblemen, uitstoot van roet, etc. Ik ben het dus helemaal met je eens. Ik vind het nog steeds raar dat geen enkele politieke partij serieus werk van deze gedachte maakt… Misschien iets om dit eens mee te nemen in de aanstaande verkiezingsstrijd in Helmond? Ik zal er mijn volgende column aan wijden!
@Dan op woensdag 7 juni 2017 om 08:11:
Het evenement Artimond ken ik niet. De organisatie Jazz in Catstown heeft zichzelf ten grave gericht. Jazz in een nieuw jasje past niet echt. Het traditionele Jazz in Catstown zou (hernieuwd) moeten worden ingevoerd.
En aan het Drakenbootfestival fiets ik gewoon voorbij.
@H. Hegeman op maandag 12 juni 2017 om 07:39:
Uw reactie zag ik over het hoofd. In uw komende bespiegeling zult u ongetwijfeld meenemen de Parijse metro. Helmond aan de Seine.