De Vlisco gaat in de verkoop
Vorig jaar leed Vlisco een verlies van ruim 10 miljoen euro. De investeringsmaatschappij die het Helmondse textielbedrijf in 2010 van Gamma Holding kocht voor 118 miljoen euro, wil nu er vanaf. In september begint naar verwachting het verkoopproces zodat het bedrijf volgend jaar normaal gesproken in andere handen is. Dat liet directeur David Suddens weten in een interview met NRC Handelsblad.
Daarmee zou de bijna 171 jaar oude Vlisco dan, in ieder geval voorlopig, het gevecht voor zijn leven hebben gewonnen. Uit de binnenkort te publiceren cijfers blijkt dat het nettoverlies vorig jaar werd beperkt tot ruim 10 miljoen euro, waar dat een jaar eerder nog 44 miljoen in de min was. De omzet daalde met 14% naar 225 miljoen euro, maar ook de kosten daalden na de saneringen met bijna een kwart naar ruim 150 miljoen en de brutowinst vóór afschrijvingen steeg naar 25 miljoen.
De schuldenpost van 140 miljoen, waarvan bijna de helft een lening is van de huidige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Actis, blijft nog altijd zorgwekkend. “Maar we blijven ruimschoots binnen de afspraken die we hebben gemaakt met de banken” zegt Suddens. Volgens de 69-jarige Brit is het ergste voorbij, zijn de eerste maanden van dit jaar bemoedigend verlopen en komt het textielbedrijf in 2017 uit de rode cijfers. Zijn conclusie: “Vlisco is out of the woods.” Over nieuwe reorganisaties hoeven de 2319 medewerkers zich geen zorgen te maken volgens hem. Onder druk van de banken heeft hij het personeelsbestand al maximaal gekortwiekt. Suddens: “Als nog een extra ontslagronde nodig zou zijn, waren we al failliet geweest.”
Volgens hem zou het logischer zijn om nog enkele jaren te wachten met de verkoop van Vlisco. Totdat het bedrijf een jaar of 2 winstgevend is en Actis daardoor een hogere prijs kan vragen. Maar, zo zegt Suddens, voor de investeringsmaatschappij dringt de tijd. Het fonds waaruit de overname in 2010 werd gefinancierd, heeft namelijk een looptijd van 7 jaar. Blijkbaar kan of wil Actis die niet verlengen. In 2014 wilde Actis hun Vlisco al verkopen en waren er ook gegadigden. Dat ging toen niet door omdat een bod van 340 miljoen te laag zou zijn en daarna hun markt instortte.
12 reacties:
Begin van het einde
Zou natuurlijk prachtig zijn, maar ik moet nog zien dat Vlisco het overleeft.
Het verkoopproces is met dit nieuws in ieder geval begonnen. Hun positieve geluiden nu de cijfertjes even wat minder slecht zijn, begrijp ik maar al te goed. De etalage is geopend, het oppoetsen is begonnen, want is de Vlisco eenmaal failliet verklaard, krijgen zij afgerond 0 euro terug van hun 118 miljoen euro.
Weet iemand hoeveel man er eigenlijk nog in Helmond werken? Ik meen zo’n 800 of 900.
Poeh, het blijft een zorgwekkende ontwikkeling. Vlisco is toch zo’n beetje, of misschien wel helemaal, de grootste werkgever van Helmond. De cijfers zijn minder slecht aan het worden maar als werknemer van dit bedrijf zou ik er toch niet helemaal gerust op zijn. De (financiële) levensvatbaarheid hangt toch aan een zijden draadje. Hopelijk redden ze het daar.
Vlisco gaat verdwijnen, daar hoef je geen helderziende voor te zijn 🙁
Gaat een heel erg duur grapje voor Helmond worden als de Vlisco failliet gaat.
Veel werknemers die er al sinds hun jeugd werken, zullen nergens anders werk kunnen krijgen en na een paar jaar in de bijstand belanden en dat moet de gemeente betalen. Al die werklozen hebben ook minder geld om uit te geven en de lokale toeleveranciers krijgen ook een flinke knauw. Maar het grootste probleem is het opruimen van het bedrijfsterrein, het meest vervuilde in een Nederlandse binnenstad. ????
Hopelijk hebben Blanksma en haar kornuiten een goed plan voorbereid in het kader van regeren is vooruitzien.
@Piet de Wilde op woensdag 5 juli 2017 om 15:25:
Als Vlisco failliet gaat komt er in het centrum van Helmond een vrijwel onverkoopbaar en onbruikbaar gebouwencomplex vrij. Inclusief vervuilde bodem. Daarvan is Vlisco/Actis niet de eigenaar. Dat gaat bij Blanksma voor hoofdpijn zorgen.
Zonde als zo’n mooi Helmonds bedrijf zo zou eindigen. 🙁
@Gerard op woensdag 5 juli 2017 om 09:29:
Volgens de papieren editie van het Eindhovens Dagblad vanochtend zijn er nog 600 Vlisco-medewerkers in Helmond.
de Vlisco
is een Doorn in het Oog .voor Helmond
tegen het mooie kasteelpark ..ledelijk gebouw .hogen muren
ik zal zeggen .grond zuiveren ..korst wel wat !
de meeste zooi afbreken .en de gebouwen langs het kanaal verbouwen
tot koop en huur Appartementen .
de rest verhuren voor mensen die een bedrijf willen beginnen .
leuke paadjes maken ..zo dat mensen er vrij door kunnen lopen.
weg met de hekken rond
ik zal zeggen .laat de oude gebouwen in helmond staan..
breek niet alles af ..behoud oud Helmond .waarom altijd nieuwbouw
verbouw een oud gebouw .en gebruik het op nieuw .voor je begint te Slopen !
De Vlisco, een fiasco?
door Jan Rossou
Het bedrijf komt in vreemde handen
en verhuist dan snel naar andere landen
De nieuwe directeur schrikt zich een bult
van de enorme berg financiële schuld
Maar dan begint pas de ellende
want het is bijna altijd dezelfde bende
Binnen is de riante bonus en de buit
en piepen ze er snel tussenuit
Om in een exotische land
te luieren op een zonovergoten strand
Vaak wonen ze in een grote luxe villa
worden vertroeteld door een goedkope troela
van het geld van het eens zo prachtige bedrijf uit ons Helmond.
Ik had het hier gisteren nog over met mijn man. Het is gewoon een lelijk gebouw, binnen een steeds mooier wordend gebied. Ik zou het liefst zien dat het grotendeels gesloopt wordt, grond gesaneerd, en er een watersport functie creëren. Tevens zou daar, middels een uitbreiding van de kasteeltuin, een evenementen terrein gemaakt kunnen worden voor o.a. de kasteeltuinconcerten. Zijn de bewoners van de Wiel ook tevreden.
Enkele karakteristieke gebouwen behouden, eventueel voor muzikanten en kunstenaars, samenwerking met de Cacaofabriek.
@Els op maandag 4 september 2017 om 12:23:
De eigenaar van alle onroerende zaken is een beleggingsmaatschappij. Die wil wel verkopen. De koper? Gemeente Helmond? Er is verder niemand geïnteresseerd die op die locatie iets wil gaan ondernemen. En Vlisco is op sterven na dood. Een geïnteresseerde koper voor dat bedrijf en vooral de merknaam gaat meteen (naar het buitenland?) verkassen.