Familie cel in voor hennepteelt en witwassen
De rechtbank Oost-Brabant heeft 2 broers uit Helmond (39 en 41 jaar) veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 16 en 18 maanden, waarvan in beide gevallen 6 maanden voorwaardelijk. Hun 75-jarige vader krijgt een celstraf van 6 maanden. De familie hield zich bezig met hennepteelt, diefstal van elektriciteit en witwassen. De 34-jarige vriendin van 1 van de broers wordt vrijgesproken van betrokkenheid.
De broers hadden in de periode van april tot en met september 2015 op meerdere locaties in onze stad (in de Wolfstraat en Wethouder van Wellaan) hennepkwekerijen. Hiervoor stalen zij elektriciteit van Enexis. De oudste broer werd bovendien veroordeeld voor het afleveren van hennepstekken. Ook hun 75-jarige vader had een hennepkwekerij op zijn zolder en tapte daarvoor illegaal elektriciteit af.
Verder hebben de broers over een periode van ruim 5 jaar, tot hun aanhouding, structureel crimineel geld witgewassen. De 39-jarige man zette afgerond 214.000 euro om en zijn broer 167.000 euro. Ze kochten hiervoor onder meer auto’s en ook goederen voor in hun woning. De oudste broer en vader hadden ieder een verboden vuurwapen met munitie in huis liggen. Bij de vader ging het om een machinepistool.
De verdachten hebben zich ingelaten met de teelt van hennep. De praktijk leert dat dit steeds meer gepaard gaat met andere, ook zware vormen van criminaliteit. De broers hebben bovendien ruim 5 jaar crimineel geld witgewassen en hebben zo geprobeerd deze opbrengsten aan het zicht van justitie te onttrekken. Het vormt een aantasting van de legale economie en is, mede vanwege de ondermijnende invloed ervan op het legale handelsverkeer, een bedreiging voor de samenleving.
De officier van justitie eiste 2 weken geleden hogere celstraffen voor de familieleden. In strafmatigende zin weegt mee dat de broers volledige medewerking verleenden aan het onderzoek, dat zij hulp hebben gezocht om hun leven weer op orde te krijgen en dat het gaat om oudere feiten. In het geval van de vader weegt mee dat het ging om een bescheiden kwekerij. De rechtbank rekent het de man daarentegen zwaar aan dat hij een machinepistool in huis had. In zijn voordeel houdt de rechtbank er rekening mee dat de gezondheid van de man zowel lichamelijk als geestelijk sterk achteruit is gegaan. Bovendien heeft hij de gestolen elektriciteit inmiddels vergoed aan Enexis.
De rechtbank koppelt aan de voorwaardelijke celstraffen van de broers enkele bijzondere voorwaarden. De jongste man moet zich onder meer laten behandelen door een psycholoog en de andere verdachte moet meewerken aan een ambulante behandeling.
De 4 volledige uitspraken van de rechtbank:
6 reacties:
Ge mat ôk niks mir
Tja …komen ze nog goed weg
En zo hoort het. Goed werk.
lees nergens over terug betalen en boete belastingen enzo..
je zou ze op moeten sluiten tot de laatste cent is betaald, en dan nog mogen ze boete doen.
Eigen schuld risico van het vak
@daniel op zaterdag 22 juli 2017 om 08:38:
Misschien staat dat in die gelinkte uitspraken onderaan?
Veel zwaarder straffen willen ze wel gaan doen hier in Twente (ben hier een lang weekend en dan lees ik graag even het lokale krantje):
OM wil wietkwekers in Twente harder aanpakken
ENSCHEDE – Henneptelers die knoeien met de meterkast moeten als het aan het OM ligt zwaarder gestraft worden. In meerdere Twentse strafzaken wordt een nieuwe aanpak getest.
Het Openbaar Ministerie probeert om wietkwekers ook veroordeeld te krijgen voor het knoeien met het elektriciteitsnetwerk. Als proef gebruikt het arrondissement Oost-Nederland meerdere Twentse strafonderzoeken waarin de verdachte een extra strafrechtelijk feit kan worden verweten.
Opiumwet
In 2016 was er bij een aangetroffen wietplantage in Twente tien keer sprake van een ‘extreem gevaarlijke’ situatie rondom de energievoorziening. In al die gevallen moest de stroom in de hele omliggende wijk worden afgesloten om het risico weg te halen.
Tot op heden worden wietkwekers vooral vervolgd op basis van de Opiumwet, waarin staat dat het bezitten van een wietkwekerij verboden is. Daarnaast vraagt het OM de rechter vaak ook om de kweker schadevergoeding te laten betalen voor illegaal afgetapte stroom.
Levensgevaarlijk
Wietkwekers laten de elektriciteit in de meeste gevallen namelijk ‘voor de meter’ aftappen, zodat de energiemaatschappij het hoge stroomverbruik niet registreert. „De elektriciteitsnetwerken wordt in sommige gevallen op zo’n gevaarlijke manier aangelegd, dat er volgens het OM direct sprake is van mogelijk levensgevaar voor anderen”, zegt officier van justitie Vincent Smink.
Op basis van artikel 161bis uit het Wetboek van Strafrecht wil hij wietkwekers daarvoor vervolgen, bovenop de gebruikelijke vervolging voor het verbouwen van de hennep. De maximale gevangenisstraf voor het levensgevaarlijk aanpassen van het stroomnet is negen jaar.
Rapport
Voor de nieuwe aanpak doet het OM een beroep op netbeheerder Enexis en Liander. Inspecteurs van die bedrijven onderzoeken of er bij een wietplantage sprake is van diefstal van elektriciteit en schrijven daar een rapport over. Dat wordt overgedragen aan de politie, die het toevoegt aan een strafdossier waarmee het OM een rechtszaak houdt.
In zo’n rapport moet vanaf nu uitgebreider beschreven worden waarom de aangetroffen situatie zo gevaarlijk is, omdat de huidige rapporten niet voldoende bewijsmateriaal bevatten voor strafvervolging.