56reacties

2 Politici vroegen drugspand open te houden

Een raadslid van de Helmondse gemeenteraad was eigenaar van een pand. Dat pand had hij verhuurd. Aan de verkeerde, zo bleek: er werd een wietplantage ontdekt. Burgemeester Elly Blanksma van Helmond wilde het pand sluiten. Ze werd persoonlijk benaderd, door een raadslid en door een wethouder. Of ze “wilde overwegen het pand niet te sluiten”. Want, zo zou de wethouder hebben gesteld: het pand werd verhuurd en dus wisten de eigenaren niks van de wietplantage.

Dat liet onze burgemeester vandaag via het NRC weten. Welke 2 politici haar op deze ‘subtiele wijze’ wilde beïnvloeden, of zij nog actief zijn en om welk drugspand het gaat, wilde zij niet zeggen. “Er is niet tegen mij gezegd: als je het pand toch sluit, dan gebeurt er dit of dat. Maar er is wel druk uitgeoefend, ja” zo zegt zij. “Dit was een grens, die ik duidelijk moest trekken.” Ze had pittige individuele gesprekken met het raadslid en de wethouder om de boodschap over te brengen dat dit echt niet kan. Het betreffende drugspand werd uiteindelijk niet gesloten omdat er onvoldoende wettelijke mogelijkheden waren.
Blanksma wilde de krant ook niet zeggen wanneer dit zich voordeed. Omdat zij sinds maart 2016 sneller en strenger optreedt bij panden waar drugs werden aangetroffen, is dat mogelijk sindsdien gebeurd. Wellicht was het bij 1 van deze sindsdien opgerolde hennepkwekerijen in 2016 of 2017
“Raadsleden en wethouders hebben een voorbeeldfunctie, die moeten gewoon integer zijn,” zegt Blanksma. Zij sprak haar gemeenteraadsleden aan op mogelijke contacten met criminelen. Die tekenden een gedragscode (pdf) waarin ze met Blanksma afspreken dat ze het melden zodra ze onregelmatigheden zien bij elkaar of anderen. Het contract is bedoeld bij twijfel over het handelen van andere raadsleden, wethouders of ambtenaren en om grip te krijgen op ‘ondermijnende activiteiten’. Want niet alleen wethouders, maar ook raadsleden hebben een informatievoorsprong die interessant kan zijn voor criminelen. Zij hoeven niet per sé zelf de gemeenteraad in om toegang te krijgen tot informatie. Het kan al genoeg zijn nauwe banden te onderhouden met een lokale politicus. Die contacten kunnen zich geheel afspelen in de verborgenheid van het sociale verkeer en eventuele vermoedens zijn moeilijk hard te maken.
De onderwereld raakt steeds meer verweven met de bovenwereld. Nu alle partijen hun kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 gaan samenstellen, klinken de waarschuwingen voor criminele infiltratie steeds luider. Criminelen hebben belang bij zaken die in het lokale bestuur spelen: (vertrouwelijke) informatie over bestemmingsplannen, vergunningen, de aanpak van hennepteelt of motorbendes. Vooral in Brabant waarschuwden bestuurders én deskundigen de afgelopen maanden dat ‘de onderwereld’ zo sterk en invloedrijk is dat er een dreiging is dat ‘de bovenwereld’ niet goed meer kan functioneren. Motorclubs, woonwagencentra, drugshandelaren en -producenten worden het meest gevreesd. Bovendien wordt het vertrouwen in de openbare orde geschaad.
We hebben de gemeente om een reactie gevraagd maar wegens vakantie konden we die niet meteen krijgen.

In de reacties hieronder staan updates.