Helmond koploper in cliëntondersteuning
Gemeenten hebben de wettelijke plicht om hun inwoners via onafhankelijke cliëntondersteuners hulp te bieden bij de toegang tot zorg en ondersteuning. In de praktijk is dat nog niet overal even goed geregeld. De gemeente Helmond is echter 1 van de 14 koplopergemeenten die in het zonnetje werd gezet omdat zij wel goed bezig zijn. Onze gemeente en wethouder dragen het belang van onafhankelijke cliëntondersteuning actief uit. Zij voeren regelmatig overleg met de cliëntondersteuners over ontwikkelingen en gewenste aanpassingen in het beleid en de werkwijze. De aanpak is vernieuwend omdat de gemeente de scholing en begeleiding van cliëntondersteuners financiert. Zie de volledige motivering (pdf) van deze uitverkiezing. Eerder deze maand ontving wethouder Nathalie van der Zanden daarom een symbolische estafettestokje, zie ook dit filmpje.
Daarom gaat onze gemeente in het project Koplopers Cliëntondersteuning het komend jaar de boer op om andere gemeenten in de regio te informeren en inspireren over die (vernieuwende) aanpak. Door hun visie en aanpak te verspreiden, praktijkverhalen op te tekenen en succesfactoren te benoemen.
Sinds 2015 zijn gemeenten vanuit de Wmo verantwoordelijk voor het organiseren van integrale onafhankelijke cliëntondersteuning. Zorgkantoren hebben die verantwoordelijkheid voor cliënten in de Wlz. Uit onderzoek blijkt dat deze ondersteuning nog niet in alle gemeenten goed is georganiseerd. Het aanbod is versnipperd en niet altijd goed vindbaar en herkenbaar. In de uitvoering is ook ruimte voor een kwaliteitsverbetering. Het is voor de cliënt vaak lastig te bepalen bij wie hij moet zijn voor de cliëntondersteuning.
Voor kwetsbare inwoners en hun verzorgers is het soms ingewikkeld de weg te vinden in de nieuwe Wmo. Wat zijn de mogelijkheden? Bij wie kunnen ze aankloppen? Wat wordt van hen zelf verwacht? Onafhankelijke cliëntondersteuners kunnen een belangrijke, helpende rol spelen bij de toegang tot zorg en ondersteuning. Ook hebben zij een ondersteunende rol bij vragen over wonen, werk, leren, vervoer en inkomen. Zij helpen bij het verhelderen van de hulpvraag, denken mee over oplossingen in de eigen omgeving en helpen bij het aanvragen van passende ondersteuning en zorg. Hier zijn voor cliënten geen kosten aan verbonden.
Het koplopersproject moet bijdragen aan een betere bekendheid en invulling van die onafhankelijke ondersteuning. Dit is een initiatief van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten met Ieder(in) en de Koepel Adviesraden Sociaal Domein, met financiering door het ministerie van VWS. De andere koplopergemeenten zijn: Midden-Groningen (Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde), Meppel, Almelo, Bestuursdienst Ommen-Hardenberg, Almere, Amersfoort, Stichtse Vecht, Woerden, Amsterdam, Zaanstad, Den Haag, Deurne en Maastricht. Ook deze 13 gaan elk in hun regio hun visie en aanpak met andere gemeenten delen.
In een reactie hieronder staat een update.
2 reacties:
Update:
We vroegen Wmo-wethouder Nathalie van der Zanden om een reactie op de uitverkiezing tot koplopergemeente. “Ik ben uiteraard vereerd dat we als Helmond zijn voorgedragen maar uiteindelijk doen de vrijwilligers van VBOH het echte werk en wil ik ook hun zeker in het zonnetje zetten! Want zij staan, soms letterlijk, naast de inwoner, denken mee, leggen zaken uit en helpen bij het doen van aanvragen. Zij doen echt heel goed werk en ik hoop dat we deze samenwerking nog lang voort kunnen zetten, omdat onafhankelijke cliëntondersteuning voor onze inwoners belangrijk is.”
Kennelijk wilde Margreet niet op de foto. Zal wel niet behoren tot haar departement.