Suytkade: kat in de zak?
Dat het niet echt lekker gaat met Suytkade, zal voor veel Helmonders geen nieuws meer zijn. Een bouwput, een kale vlakte tussen lelijke fabrieken, te weinig onderhoud aan groen en bestrating, plannen die alsmaar niet van de grond komen en heel wat minder mensen die daar willen wonen dan gedacht of gehoopt. De wijk telt behoorlijk wat bewoners met “een mentaliteit die niet past bij Suytkade”, zo liet een hoge bestuurder zich eens ontvallen en klachten daarover, onder meer op ons eigen weblog, worden niet serieus genomen. De gekozen architectuur is omstreden. “Een suikertaart rond een zinloze heuvel” noemde een bevriend architect het. Een koper zei gelokt te zijn omdat Suytkade net zo ‘uniek’ zou worden als Brandevoort. Met nadruk op ‘zou’. Hij probeert zijn appartement nu te verkopen.
“Suykade is een nieuwe Helmondse wijk waar u nog veel over gaat horen,” aldus wederom de website van de bouwers, projectontwikkelaars, verkopers en verhuurders. Dat zal in de nabije toekomst nogal meevallen. Althans: het Eindhovens Dagblad bericht vandaag dat het College met de fractievoorzitters van de gemeenteraad heeft afgesproken dat ze geen (negatieve) uitspraken meer zullen doen over Suytkade. Dat zou immers de onderhandelingen met Fitland en RWE Obragas (dat mogelijk in Suytkade een nieuw hoofdkantoor bouwt) schade kunnen doen. Alsof ze bij die bedrijven gek zijn, geen media volgen of niet zelf nog veel betere contacten hebben.
We kunnen dus wel spreken van een spreekverbod. En dat, leert de geschiedenis keer op keer, heeft geen enkele zin. Spreekverboden werken nooit en zijn een democratie onwaardig. Gelukkig kunnen ‘ze’ alle andere Helmonders nog geen spreekverbod opleggen. Jij kunt dus hieronder volop gebruik maken van jouw recht op een eigen mening over Suytkade.
In de reacties hieronder staan updates.
34 reacties:
Ik krijg juist het idee dat er nu een beetje schot in de zaak zit. De leegstaande loods is nu afgebroken en eveneens het oude Helicon-gebouw. En de Gemeente wil toch in 2011 een betere verbinding met het centrum dat onder het spoor zou gaan?
Enfin, ik vind Suytkade niet perse lelijk. Het ziet er nu wel wat zielig uit omdat het deel wat wel gebouwd is nu omringd wordt door braakliggend grond. En de huurprijzen zouden inderdaad aan de hoge kant zitten, maar men lijkt zich ook niet te richten op personen met een krappe beurs.
@Kris
Ik dacht dat eigenlijk ook over Suytkade. Ik denk dat wij dat positief beeld kregen door het Eindhovens Dagblad die er altijd erg positief over schreef.
Maar als ik al die problemen zo lees, zie ik nog geen snelle oplossing komen.
Die foto lijkt wel van een gevangenis.
Ik begrijp sowieso niet goed dat mensen daar willen wonen, met aan alle kanten uitzicht op de Boerenbond en andere industrie. En dan wil de PvdA daar (schuin) tegenover ook nog een voetbalstadion laten bouwen! Die school is trouwens ook niet zo mooi geworden als voorgespiegeld dus ik houd m’n hart vast voor de rest van de ‘uitgeklede’ bouwplannen…
Waar ik nog altijd benieuwd naar ben is of de geruchten kloppen dat er een giftbelt of zoiets onder Suytkade zit of zat. Kan het me eigenlijk niet voorstellen, maar ik hoorde het al een aantal keer.
Verder denk ik dat de huidige problemen gewoon wat opstartproblemen zijn.
@Johan,
Als je even bekijkt wat er voorheen op deze grond heeft gestaan dan zal je meteen antwoord hebben op je vraag.
@Ad,
Ik heb op de site van Suytkade gekeken en even gegoogled maar kan niets vinden. Wat zat er voor Suytkade dan? Een bedrijf denk ik, maar ik zou niet weten welk bedrijf. En uit jouw antwoord lees ik een beetje dat dat gif nooit is opgeruimd???
“De verontreiniging op Suytkade is in beeld gebracht via diverse bodemonderzoeken en wordt momenteel gesaneerd. Besluiten hieromtrent zijn openbaar en genomen via openbare voorbereidingsprocedures en stonden destijds open voor bezwaar en beroep.”
Vragen die begin 2007 door gemeenteraadsleden werden gesteld aan het college van burgemeester en wethouders van Helmond.
BRON: http://www.helmond.nl/BIS/2007/VA/VA%2017%2C%20HA%20Kasteelpark.pdf
” (…) de sanering bodemverontreiniging die een gevolg was van de jarenlange textielproductie en het bouwrijp maken van het gebied.”
BRON: http://www.mourik.com/tpl_news.php3?kno=28&taa=nl&vid=1080&op=more
Het lijkt me dus dat er geen sprake meer is van bodemverontreiniging.
Ik heb er 1,5 jaar gewoond.. vond de huurprijzen belachelijk hoog, 780 euro voor een woning met 2 slaapkamers. Achter keek je zo bij de buren naar binnen. Dat je nu uitkeek op industrie heeft mij niet zo gestoord… de prijs meer en wat kreeg je ervoor terug? Helemaal niets… slechte cv-ketel die er bijna af knalde als je ging douchen.. klachten werden slecht afgehandeld. Scheuren in de muren door slechte constructies. De overige bewoners (niet allemaal!) zorgden voor overlast. Voordeel: je zit dicht bij de stad! Nee ben blij dat het maar tijdelijk was.. voor dat geld gaan mensen met geld wel ergens anders huren, niet daar iig.
Waarom ben je er aanvankelijk gaan wonen, Tim? De huur zal waarschijnlijk ook 780 euro zijn geweest toen je besloot er te gaan wonen.
@ Kris,
1. Omdat we ons huis uit moesten (verkoop)
2. Een huurhuis via reguliere woningbouw duurde te lang
3. Eerste jaar had je huurkorting. Dat was een mazzel anders had ik daar niet gezeten.
Tevreden?
Apart dat je geen prioriteit kon krijgen. Maar betaalbare woningen lijken steeds schaarser te worden. Hopelijk heb je nu een (huur)woning die betaalbaar is en beter bevalt.
Wanneer je je huis verkoopt krijg je geen prioriteit bij de woningbouwverenigingen… Nu mijn eigen woning klaar is kan ik zeggen dat het veeeeeeeel betaalbaarder is
Tsja, over smaak valt niet te twisten, van mij mag een ander het best spuuglelijk vinden, ikzelf vind het een frisse mooie bouw en dat vind ik ook van het schoolgebouw. Sterker nog ik vind het een prachtige school!
Ik woon er zelf goed, heb fijne buren en dat er nog veel braakliggend terrein is…dat heb je wel eens bij nieuwbouwprojecten ja. Moet je eens in Brandevoort kijken joh…
Ieder zijn voorkeur; ik vind het door half Helmond volprezen Brandevoort persoonlijk een zielloos project, de meeste huizen staan dicht op elkaar, beetje kitscherig allemaal, maar da’s dus mijn mening. Soms denk ik dat mensen er alleen gaan wonen om te kunnen zeggen dat ze op Brandevoort wonen… Dat andere mensen het prachtig vinden…prima! Zoals gezegd; ieder zijn ding!
Ik vind Suytkade een prachtige wijk in wording. De Helmonders boffen dat ze zo dicht bij het centrum van de stad en het station in zo’n nieuwbouwwijk kunnen gaan wonen. Natuurlijk duurt het eigenlijk te lang voordat er werkelijk begonnen gaat worden met de bouw van de waterburchten. Toch moet je niet vergeten dat er echt wel een en ander gebeurt. De brug is klaar. Waar hebben ze zo’n mooie brug? De oude groene school is afgebroken. De nieuwe Groene Campus is klaar. De rommelige keten zijn inmiddels ook afgebroken. Tja, er is wat industrie, maar is dat erg? In Helmond bij de Warnade ruik je vaker die fabriek dan in Suytkade. Het is er mooi wonen. Een prachtig uitzicht op de stad. er wonen aardige mensen (een uitzondering daargelaten). De gemeente wil best, maar heeft het tij niet mee. Er valt altijd wel wat te mopperen, maar wij wonen er met heel veel plezier. Dus ik kan me best vinden in het feit dat de gemeente liever een positief geluid wil horen. Er zijn echter (oud-)bewoners die hun beklag doen. Maar hebben zij zich vooraf wel goed gerealiseerd wat het kan betekenen als je gaat wonen in een nieuwbouwwijk die nog steeds niet helemaal klaar is….? Ik wens in ieder geval de gemeente, het GEM en de aannemer veel succes met de start van de nieuwe burcht. Het zal echt wel mooi worden, uiteindelijk.
Suytkade lijkt echt één grote flop te worden. Plannen komen niet of nauwelijks van de grond en de omgeving is ook niet om over naar huis te schrijven.
Heb zelf ook eens gekeken voor een huur-appartement. Erg klein, niet geweldig afgewerkt, geen privé-buitenruimte en zo nog wel meer pijnpunten. Véél te duur voor wat je er voor krijgt. Zelfs met korting vond ik het een lachertje.
De gemeente zou eens moeten inzetten op betaalbare woningen die voldoen aan de hedendaagse woonwensen. En niet een of ander prestigeproject uit de grond proberen te stampen waar eigenlijk niemand op zit te wachten.
De Groene Loper… wordt ook niets.
Wakker worden heren van B&W!
Suytkade wordt niks. En dat verhaal van die gifbelt, ja, ga daar maar vanuit. Weten jullie wat daar vroeger stond? De hatema fabrieken. De grond zal er echt niet brandschoon zijn.
Brandevoort is ook zoiets; dat is bezaaid met hoogspanningsmasten. Daar krijg je hele enge dingen van als je daar dag in dag uit tussen zit. Maar blijkbaar wordt dat allemaal vlug weggewimpeld.
Ik zou er uit gezondheidsoogpunt niet willen wonen.
@Hee ik hier?
Soms duurt het even voordat je antwoord krijgt hier, maar dan heb je ook wat. 😉 Bedankt voor je antwoord.
Update 1:
Eind 2009 start bouw van de tweede waterburcht in Suytkad
Ontwikkelaar Van Wijnen start eind 2009 met de bouw van de tweede waterburcht in de nieuwe wijk Suytkade in Helmond. De Bredase woningcorporatie Laurentius is vergevorderd om de hele waterburcht te kopen. De gemeente Helmond en de GEM Suytkade hebben inmiddels ingestemd met de plannen. Eind 2011 is de verwachte oplevering van deze tweede waterburcht
die de naam Amerlingen zal krijgen.
Waterburcht Amerlingen bestaat uit vier woonlagen met in totaal 76 woningen. Ieder appartement beschikt over een eigen buitenruimte, een parkeerplaats en een berging. De kwaliteit van afwerking is hoog en past binnen het totale project Suytkade. De appartementen zijn vooral geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens en worden voor een belangrijk deel in de huursector aangeboden. Naar dit soort woningen is veel vraag in Helmond.
Ontwikkelaar Van Wijnen is recent van start gegaan met de bouw van de eerste waterburcht, Doeverode. Eind 2010 is de bouw van deze eerste burcht naar verwachting klaar. Zowel Doeverode als Amerlingen worden op het vasteland gebouwd. Als de bouw van Amerlingen klaar is eind 2011, wordt de Zuid-Willemsvaart verbreed. Daardoor komen beide waterburchten met de voeten in het water te staan.
De koper van waterburcht Amerlingen, Laurentius, is een Bredase woningcorporatie met ruim zevenduizend huurwoningen, voornamelijk in de gemeente Breda. Buiten de regio Breda bouwt de corporatie ook woningen, maar dan vooral projecten die zeer perspectiefrijk zijn. De aankoop van Amerlingen in Helmond past binnen dit beleid.
Wethouder Stienen van de gemeente Helmond is uitermate tevreden met dit volgende succes voor Suytkade. Met de bouw van de twee waterburchten toont Helmond aan dat de realisatie van het ambitieuze plan Suytkade gestaag wordt voortgezet. Dat er weer een nieuwe woningcorporatie in de stad investeert, toont volgens Stienen ook aan dat Helmond steeds aantrekkelijker wordt voor investeerders om mee te doen in de groeiambitie van de stad.
(persbericht van de gemeente Helmond)
Update 2:
Kredietcrisis geen beletsel meer voor waterburchten Suytkade
De door de kredietcrisis bedreigde bouw van drie zogenaamde waterburchten in het Helmondse centrumzoneproject Suytkade kan toch doorgaan. De provincie heeft daarover een akkoord bereikt met de gemeente en projectontwikkelaar Van Wijnen.
Het gaat om in totaal 140 woningen. Nadat de waterburchten zijn gebouwd, wordt de Zuid-Willemsvaart bij Suytkade verbreed van 25 naar 125 en plaatselijk zelfs 140 meter. In het water rijzen dan de waterburchten op. Tussen de burchten komen eilandjes. Deze krijgen een vlonder waar een bootje kan aanmeren.
Twee van de waterburchten worden appartementencomplexen met parkeerkelder. De andere burcht bestaat uit eengezinswoningen. Het parkeren van auto’s gebeurt daar bij de woningen onder het binnenplein, vlak voor de deur. Bijzonder is dat straks vanaf de boulevard van Suytkade via de diverse complexen, eilandjes en bruggetjes straks een heel wandelrondje ‘over het water’ gemaakt kan worden.
"Een jaar geleden zaten we met Suytkade in lastig vaarwater", erkent wethouder Frans Stienen van Helmond. "De kredietcrisis dreigde een streep door onze ambities te zetten. Doordat alle partners nu een extra inspanning doen, gaat het nu toch lukken. Dit betekent dat we de echte kwaliteit van Suytkade, het water, straks kunnen laten zien."
De gemeente doet hiervoor een beroep op de € 250 miljoen die de provincie Noord-Brabant heeft uitgetrokken om de woningmarkt in beweging te houden. Daarnaast steekt de provincie ter bestrijding van de kredietcrisis nog € 150 miljoen in diverse andere projecten op het gebied van onder meer energie, innovatie en arbeidsmarkt.
Bron: gemeente Helmond
Update 3:
Bouw tweede waterburcht Suytkade gestart
Maandag heeft wethouder Stienen de bouw van Waterburcht Amerlingen in Suytkade officieel gestart. Door het verzetten van het eerste grondwerk (zie foto onder) is de bouw echt begonnen.
Met het officiële startsein van de wethouder kan Van Wijnen Helmond beginnen met de realisatie van de tweede waterburcht. De eerste waterburcht, Waterburcht Doeverode, heeft medio januari van dit jaar zijn hoogste punt bereikt. De contouren van een echte waterburcht zijn reeds zichtbaar. Van Wijnen staat te popelen om ook met de tweede waterburcht aan de gang te gaan.
Waterburcht Amerlingen is in zijn geheel verkocht aan woningcorporatie Laurentius uit Breda. Laurentius biedt hiermee 76 unieke huurappartementen voor een- en tweepersoonshuishoudens aan. Ze beschikken allemaal over een buitenruimte, een parkeerplaats en een berging.
Van Wijnen verwacht eind 2011 Waterburcht Amerlingen te kunnen opleveren. Direct na oplevering wordt het kanaal rondom Doeverode en Amerlingen met ruim 100 meter verbreed en worden het dus huurappartementen in het water.
Bron: gemeente Helmond
Update 4:
Impressie van een groot nog te realiseren vrijetijdscomplex op Suytkade:
Inmiddels staat er in verkoopcontacten,dat de vervuiling dermate is dat er niet mag worden gegraven door particulieren.
Suytkade is in menig opzicht een horror-scenario (geworden) voor de gemeente Helmond. De verliezen die daar werden en worden geleden moeten worden gecompenseerd in Brandevoort. Frans Stienen moet samen met Peter Tielemans iets leuks gaan bedenken in Suytkade.
Het is niet de mooiste wijk van Helmond ….. Het is er wederom (net als alle nieuwbouw) bijna niet te betalen ….. Voor €780 huur kun je tegenwoordig een huis kopen …..
Je hebt akkers, brandevoort en dierdonk als ‘ concurrent ‘ en die wijken zien er echt 100% beter uit.
Er zal veel moeten veranderen en t zal jaren duren voor ze van de slechte naam afkomen.
In bezit van taxatierapporten 2014 en 2015 waaruit de grondvervuiling blijkt.Gebaseerd op kadastergegevens.Reeds meerdere malen gevraagd om mij de rapportages te verstrekken.Geen enkele respons.Bij vrijkomem eerste woningen is hier geen gewag van gemaakt.Pas in 2008.Blijkbaar moesten er dealtjes aan te pas komen tussen raad en college.Blijkbaar staan die afspraken nog steeds.Raad geeft niet thuis.Momenteel doet de rechtbank nu onderzoek.Geen andere keuze,omdat politiek in deze faalt.
Nog ter aanvulling.Mede vanwege deze problematiek dient notaris Dijkstra Olijhoek van OMD notarissen zich te verantwoorden op 19 okt a.s voor de tuchtrechter.Nee Helmondse burgers,met zijn allen worden en zijn we beduveld door de Helmondse politiek.Heimelijke afspraakjes tussen raad en college zetten ons als kiezer te kakken.En we laten het gebeuren.Dit heeft niets meer met democratie te maken.En diegenen(ook ik) die dachten dat na Jacobs een frisse wind zou gaan waaien komt heel bedrogen uit.Ook nu zal de “politiek” hier niet op reageren.Hoe triest ook.En waarom zou Delta LLoyd juist nu 60 woningen in de verkoop doen ? Maar we denken niet na.Nemen losse nieuwsberichtjes in ons op,denken niet na.Geloof mij maar,die woningen daar zijn niets meer waard.De eerste vraag van de raad inzage taxatietapporten moet nog komen.Gaat ook niet komen.
Precies,dus geen enkele belangstelling raad dat burgers een “kat in de zak” gekocht hebben.
Uit correspondentie met dhr Coppes (“juridische zaken”) blijkt dat aantekening vervuilde grond pas in 2008 in kadaster is gekomen
Dus lang nadat het gros van de woningen verkocht was.Dit riekt naar volksverlakkerij.In ieder geval ik zou indien dit in 2004 bekend zou zijn geweest deze “kat in de zak” niet gekocht hebben.Begin de gemaakte deal tussen college en fopraad te begrijpen.Hoe ziekmakend dan ook.Indien de raad volhard geen notie van deze wanprestatie te maken gaat het mis.Ook dit gegeven gaat vandaag nog naar de Rechtbank.Volksvertegenwoordigers die geen poging ondernemen dit soort zaken zelfs maar te onderzoeken.moeten opstappen
@eric op woensdag 2 september 2015 om 10:52:
Ik hoop dat je succes hebt maar zoals meestal met ambtenaren en volksvertegenwoordigers voelen ze zich nooit verantwoordelijk voor hun daden
Juist daarom ligt nu alle documentatie bij de rechtbank.
@eric op woensdag 2 september 2015 om 13:08:
Als je in dit soort zaken gaat procederen moet je echt eelt op je ziel hebben.
De tegenstanders geven nooit op.
@Evert op woensdag 2 september 2015 om 13:54:
Heb ik Evert,langzaam gegroeid in vier jaar.Echter dit geval staat los van de perikelen Berlaer en het gerotzooi rond het ontslag van mijn vrouw bij de gemeente.Uiteindelijk zijn dit de redenen geweest waarom wij ons huis zijn uitgezet.De raad is altijd ziende ogen bilnd geweest.Individueel geval,ligt onder de rechter etc etc.Nu echter gaat het om het mogelijk duperen van vele burgers.Ik vrees echter dat ook nu de raad weer een oogje zal toedoen.Gelukkig krijg ik wel steeds meer medestanders.Gr,bedankt voor belangstelling.
@eric op woensdag 2 september 2015 om 14:58:
Misschien staat dit voorval wel los van de perikelen in een andere zaak. Mijn vader placht in dit soort zaken op te merken “als je tegen het gemeentehuis plast droogt dat nooit meer op”.
Welnu Evert,die vervuilde grond kwam naar voren bij taxatierapport huisuitzetting.Ik wist het niet. Overigens betreft je vader een wijs man.