29 Mensen uit uitkering door ‘groene banen’
Misschien merkte je al dat het groenonderhoud in jouw wijk sinds dit jaar door een andere aannemer wordt uitgevoerd. De gemeente laat weten dat zij nu 3 aannemers voor 2 jaar heeft gecontracteerd die dat werk mogen uitvoeren.
Helmond is voor het groenonderhoud opgedeeld in 3 gebieden: ten westen van het oude kanaal, tussen de twee kanalen in en ten oosten van het nieuwe kanaal. De verdeling is als volgt:
- Du Pré Groenprojecten: Brandevoort, Stiphout, Warande, Mierlo-Hout en Helmond West (dus ten westen van het oude kanaal)
- W&E Van Kasteren Cultuurtechniek: Helmond-Noord, Binnenstad, Suytkade en bedrijventerreinen Hoogeind, Bokhorst, Rietbeemd en De Weyer (tussen de kanalen)
- Atlant groep: Helmond-Oost, Dierdonk, Rijpelberg, Brouwhuis en bedrijventerrein BZOB (ten oosten van het nieuwe kanaal en de wijk Helmond-Oost).
Vanaf dit jaar wordt er, naast de vakbekwame hoveniers, meer gebruik gemaakt van mensen die voorheen een uitkering ontvingen. Zij vinden hiermee hun plek terug op de arbeidsmarkt en kunnen zo (weer) zelf voor hun inkomen zorgen. Dit was altijd al onderdeel van het contract dat de aannemers de gemeente met aangingen, maar dit jaar lette de gemeente daar extra op bij het gunnen van de opdrachten. De gemeente keek namelijk niet alleen naar de prijsopgave van de aannemers, maar ook of zij mensen uit een uitkeringssituatie wilden inzetten en hoeveel arbeidsplaatsen zij beschikbaar stellen voor jongeren die een BBL-opleiding (beroepsbegeleidende leerweg) volgen.
Du Pré Groenprojecten stelt, naast de 3 verplichte fulltime arbeidsplaatsen, nog 10 extra arbeidsplaatsen ter beschikking voor mensen met een uitkering. W&E Van Kasteren Cultuurtechniek zet ook 3 fulltime mensen in en daarnaast 8 personen met een uitkering en 5 jongeren die een BBL-opleiding volgen. De Atlant Groep werkt met 60 mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Hiermee zijn er in 2015 en 2016 in totaal 29 fulltime functies in het groen ingevuld door mensen die eerst een uitkering ontvingen.
In de reacties een update met raadsvragen van SP-raadslid Lonneke Maráczi.
11 reacties:
Blijven we dit proces van dit te prijzen aannamebeleid wel even wat langer volgen gemeente Helmond ?
Dus niet alleen bij het gunnen van dit 2 jarig contract maar ook tussendoor checken op naleving; want anders zijn binnen de kortste keren deze 29 functies ingenomen door Polen etc. geef ik je op een briefje
De pr-motor van sociale zaken snort weer op volle toeren op ed.nl. In werkelijkheid is het natuurlijk niet minder dan stuitend dat het nieuws is wanneer er in sommige (van de vele) gevallen loon betaald wordt voor geleverde arbeid! Want hoeveel er zonder loon aan de (dwang)arbeid worden gezet bij deze groenvoorzieners lees je in zo’n pr-bericht natuurlijk niet!
@Arve Vertel……..!
Ik heb pas nog gewerkt met een jongen die bij dupré gewerkt had, en inderdaad was Pools.
Nou Frans er zijn ook mensen die voor een uitkering aan het werk moeten en die krijgen dus geen uurloon.
Het mooie is natuurlijk, weer 29 uit een uitkering! of anders gezegd, gewoon werken voor je geld!
En die krijgen natuurlijk meteen een vast contract, met behoud van loon etc etc.
(EVEN VOOR DE DUIDELIJKHEID, MIJN MENING IS VOOR MENSEN DIE BEWUST IN EEN UITKERING BLIJVEN ZITTEN)
niet voor de mensen die er niet zelf voor kiezen, en geen keus hebben! (erg genoeg).
Maar Helmond en omstreken stimulieert liever een uitkering, met alle voordeeltjes en voedselbank pasjes, huursubsidies,zorgtoeslagen, en de rest van de waslijst.
Graag even nog een berg schuld erbij, wordt toch wel kwijt gescholden en je gaat gewoon de schuld sanering in.
Praten we nog niet over de extraatjes die ze per jaar krijgen! of om de zoveel jaar.
Ook deze mensen (zeker 90% bedoel ik dan!), kunnen gewoon aan de slag, in een bejaardenhuis helpen, of bij mensen thuis hulp nodig hebben oa boodschappen doen, of gewoon gezelschap houden.
er is genoeg te verzinnen om ze aan het werk te zetten, en anders gewoon blokkeren!! moet je eens kijken hoe vlug ze worden.
Kijk maar eens op die markten zoals nu (pinksteren, koningsdag, etc etc alle rommelmarkten, hoeveel mensen er zitten met een uitkering? en een pak shag.
Is dat geen werken? als je zeker 1 a/ 2 keer gaat per week langs je gratis loontje van de belastingbetaler, houden deze mensen netto meer over als de harde werker.
Ik heb soms medelijden met die mannen die hier staan in de groenvoorziening, Werken in weer en wind! en mogen niet eens drinken aan nemen bij de mensen.
Hier heb ik respect voor!!! niet voor lamzakken.
Idd @simpel zouden het allemaal Helmonders zijn? denk het niet.
En daarbij, die voelen zich er te goed voor, schaam schaam.
Kan beter handje ophouden.
Kan nog wel even doorgaan!
Raadsvragen over uitkeringsgerechtigden bij groenonderhoud
Naar aanleiding van bovenstaande bericht stelde SP-raadslid Lonneke Maráczi vandaag vragen aan het college van burgemeester en wethouders.
Hieronder haar 3 schriftelijke vragen. Zodra de antwoorden van B&W bekend zijn, plaatsen we die in zijn geheel hieronder.
Ipv dat de SP, van alle hande geldkranen open draait!
Kunnen ze misschien eens na gaan denken, om bepaalde mensen gewoon aan het werk te schoppen.
Maar dat mag je niet roepen, want het moet min of meer met zachte hand.
Er zijn banen nodig idd voor enkele die anders nooit meer aan de bak zouden komen, met behulp van de gemeente.
Maar moet hier zoveel geld mee gemoeid zijn, kijk maar eens goed rond.
Diegene die zwart kunnen werken, of op een markt staan! kunnen wat mij betreft ook gewoon werken toch?
Kan Lonneke niet eens wat meer betekenen, voor de mensen net onder modaal die zich wel rot werken? maar juist omdat ze dat doen, nergens/of weinig recht hebben.
Denk nog altijd dat iemand die gewoon werkt betaald voor die speciale projecten, niet erg als het ook alleen gedaan wordt voor die 10% die het ook echt nodig heeft.
Participatiewet duh
@mopje op donderdag 4 juni 2015 om 16:11:
“Diegene die zwart kunnen werken, of op een markt staan! kunnen wat mij betreft ook gewoon werken toch?”
Sinds de middeleeuwen zijn we steeds slimmer geworden in het verzetten van veel werk met weinig mensen. Dankzij allerlei uitvindingen (stoommachine, computer) zijn we omringd door enorm veel goederen en diensten die het leven veraangenamen. Daar hoeven we niets meer voor te doen, de machines produceren die goederen en diensten voor ons. Heerlijk toch?
Nou ja, er zijn wel mensen nodig om de boel draaiend te houden. Bijvoorbeeld verplaatsmachines zoals vrachtwagens, schepen en vliegtuigen moeten nog altijd bediend worden, en in de winkels waar de door machines gemaakte spullen verkocht worden, loopt nog altijd personeel rond. Maar alles bij elkaar neemt het aantal banen af.
Er zijn nu meer mensen dan banen. Ook als iedereen kerngezond en van goede wil is om te werken, zullen er mensen langs de kant blijven staan. Dat is op zich niet erg. De productie ligt (in dit deel van de wereld) al hoog genoeg. En veel mensen, ook die van goede wil, ervaren hun betaalde werk als last en zijn blij als ze met pensioen kunnen.
De steeds kleinere groep mensen die nog bijdragen aan het productieproces, krijgt als tegenprestatie een inkomen dat hoger ligt dan een uitkering, en kan dus in ruimere mate gebruikmaken van al die spullen en diensten die het leven veraangenamen. Niks mis mee.
Maar op de een of andere manier heeft zich in de hoofden van beleidsmakers het idee genesteld dat inkomen aan een baan gekoppeld moet zijn. En dan krijg je Atlant-toestanden. Bij gebrek aan echte banen worden mensen op flutwerk zoals sleutelhangers monteren gezet, in trajecten die nooit tot reguliere banen zullen leiden, omdat die er niet zijn. En de mensen die dat overkomt, krijgen te horen dat dat hun eigen schuld is. “Je moet eerst nog basis arbeidsvaardigheden leren.”
En terwijl ze gedwongen worden het productieve deel van hun leven op te geven, levert de samenleving aan hen geen tegenprestatie in de vorm van een wat groter aandeel in de goederen en diensten die het leven veraangenamen.
Inderdaad: het productieve deel van hun leven. Want mensen die gedwongen langs de kant staan, willen zich maar al te graag nuttig maken. Bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk te gaan doen. Of wat te gaan klussen, of op een markt te gaan staan. Kennelijk zijn ze daarmee goed bezig, anders zou niemand ze voor hun diensten of goederen betalen.
Nu de participatiewet is aangenomen, is de grote vraag hoe die moet worden ingevuld. Op de Atlant-manier, door mensen onder het mom van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen feitelijk op non-actief te zetten en doodongelukkig te maken? Ik vind van niet. Ga liever met de mensen om de tafel zitten, om te kijken wat zij en de rest van de samenleving voor elkaar kunnen betekenen. Ja, dat is maatwerk en dus duur. Maar uiteindelijk levert het ook meer op.
Antwoorden van B&W over uitkeringsgerechtigden bij groenonderhoud
Hieronder de volledige antwoorden van B&W op de 3 bovenstaande vragen van Lonneke Maráczi van de SP over de nieuwe aannemers groenonderhoud in Helmond.
Antwoord: Bedrijven zijn in eerste instantie zelf verantwoordelijk voor het werven van kandidaten met betrekking tot hun verplichting en aanzien van Social Return. Daarin worden zij in belangrijke mate ondersteund door het Werkgeversplein en organisaties die gespecialiseerd zijn in het begeleiden van mensen met een arbeidsbeperking.
Antwoord: Alle medewerkers die werkzaam zijn bij de betrokken bedrijven hebben een arbeidsovereenkomst bij Du Pré Groenprojecten of Van Kasteren Cultuurtechniek of Atlantgroep.
Antwoord: Voor 3 Wajongers is sprake van een loonkostensubsidie van het UWV op basis van loonwaarde. Er zijn bij Du Pre Groenprojecten en Van Kasteren Cultuurtechniek in totaal 4 personen geplaatst op basis van begeleid werken WSW in het kader van social return. De 60 medewerkers die werkzaam zijn bij de Atlantgroep hebben een WSW-dienstverband. Zij zijn deels gedetacheerd bij voornoemde bedrijven en zijn deels onder aansturing van Atlantgroep ingezet. De overige medewerkers zijn werkzaam zonder enige vorm van loonkostensubsidie. Er is geen sprake van het verstrekken van een stimuleringspremie (re-integratieverordening Participatiewet)
Hier in de Rijpel is duidelijk te zien dat er (meer) aandacht aan de groenvoorziening wordt geschonken. Alle lof voor deze harde werkers. Ook elders in de stad is het mij al opgevallen dat het er beter uit gaat zien ga zo door, mijn steun hebben jullie.
Als men zelf ook zijn rommel daar deponeert waar het thuis hoort, dit is niet op straat of in de groenvoorziening, ziet het er nog beter uit.