5reacties

Celstraffen Easy Life-bazen nu definitief

John Wolbers en Frans Oosterbosch van het in 2008 failliet gegane Helmondse bedrijf Easy Life zijn via de Hoge Raad definitief veroordeeld tot hun celstraffen. Deze week besloot deze hoogste rechter in Nederland hun veroordelingen wegens verduistering in ieder geval in stand te houden en moet Oosterbosch 4,5 jaar de cel in en Wolbers 3,5 jaar. Mark Teurlings, de advocaat die Oosterbosch bijstaat, gaat nu bekijken wat de juridische mogelijkheden nog zijn bij onder meer het Europese hof.
De 2 directeuren-grootaandeelhouders Wolbers en Oosterbosch waren tegen hun veroordeling uit 2015 in cassatie gegaan bij de Hoge Raad. Daar wordt gekeken of bij rechtbank en het hof het procesverloop goed is gegaan, er wordt daarbij niet meer inhoudelijk naar een zaak gekeken.
Easy Life was, op papier althans, sinds 2005 een beleggingsfonds in Amerikaanse levensverzekeringen. Harry Mens dacht dat dit een solide product was, zie dit inmiddels beroemde filmpje:

In de praktijk deed het vooral dienst als eindeloze pinautomaat voor de bestuurders van het fonds. In september 2008 viel de politie bij Easy Life binnen en werden 4 (ex-)directeuren aangehouden op verdenking van een miljoenenfraude van 33 miljoen euro. Een maand later wordt Easy Life failliet verklaard.
In april 2012 worden de 4 directeuren van het bedrijf veroordeeld voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Anders dan aan de plusminus 500 beleggers was beloofd, werd maar een klein deel van 42 miljoen euro inleg geïnvesteerd. Aan de beleggers werd niet verteld dat van hun geld huizen, bedrijfspanden en dure auto’s werden gekocht. “De verdachten hebben de schijn van succesvol handelen gewekt. Een groot deel van de inleg werd echter gebruikt om hun luxueuze levensstijl te betalen. Er was sprake van een piramidespel. Easy Life was een criminele organisatie”, aldus de rechter. Wolbers en Oosterbosch krijgen ieder 4,5 jaar celstraf. De medeverdachten Frits Rijnaard en Henk van de Vondervoort kregen respectievelijk 1 en 2 jaar gevangenisstraf.
In november 2015 werden Oosterbosch en Wolbers in hoger beroep wederom veroordeeld. Ze kregen celstraffen opgelegd van respectievelijk 4,5 jaar en 3,5 jaar.

In de reacties hieronder staat een update.