Coppens gaat insecten verwerken in voer
Het Helmondse Coppens Diervoeding tekent morgenvroeg in het Provinciehuis in Den Bosch een overeenkomst met insectenproducent Protix Biosystems over de verwerking van insectenproducten in hun diervoeders.
In eerste instantie verwerkt Coppens alleen de vetten die Protix produceert uit insecten in de voeders voor varkens en pluimvee. De verwerking van eiwitten uit insecten in veevoeders is namelijk niet toegestaan vanwege de BSE-problemen in de jaren 90. Sindsdien is er dit Europees verbod op de verwerking van dierlijke eiwitten in veevoeders.
“Dit concept is een uniek initiatief in Europa waarbij we de experimentele fase achter ons laten en daadwerkelijk de stap maken naar een praktische toepassing van deze grondstof. We slaan hiermee een nieuwe weg in, waarbij op een duurzame manier gewerkt wordt aan dierlijke productie met als doel voeders, waarin insectenproducten verwerkt zijn, op verschillende manieren te vermarkten” zo laat Coppens in hun persbericht weten. Commercieel directeur Ad Kemps van Coppens benadrukt dat zijn bedrijf zorgvuldig wil omgaan met de wet- en regelgeving voor dierlijke eiwitten. Er wordt overigens al wel gelobbyd bij de EU om het diermeelverbod verruimd te krijgen zodat insecteneiwit in veevoeders kan worden verwerkt.
Coppens Diervoeding is een middelgroot familiebedrijf dat in 1925 werd opgericht. Zij opereren sinds 1989 vanaf de Gerstdijk (op het industrieterrein) aan de Zuid Willemsvaart. Naar eigen zeggen, is het is de modernste diervoederproducent van Europa.
Protix is een innovatief bedrijf dat in eerste instantie vooral insectenproducten produceerde voor de toepassing in visvoeders. Het bedrijf verlegt nu haar focus ook naar de veevoermarkt. Profix produceert insecteneiwit, een insectenvet en een product van gehele gedroogde insecten.
In de reacties hieronder een update.
6 reacties:
Om even wat perspectief te brengen. Iedereen die wel eens een pilletje met een glanzend laagje heeft ingenomen heeft een insekten produkt binnen gekregen. Dit laagje wordt namelijk gemaakt van fijngemalen schildluizen. Niks mis mee.
@ Roy.
Daar klopt niks van. Dat wordt gewonnen uit kraakbeen van varkens.
Eerste levering van de insectenolie voor diervoeding bij Coppens
Donderdag werd bij Coppens Diervoeding de eerste partij insectenolie gelost. Die olie wordt verwerkt in veevoer en werd geproduceerd door insectenkweker Protix uit Dongen. De eerste levering nadat deze 2 bedrijven 20 maanden geleden een overeenkomst voor de productie en afname tekenden (zie hierboven). Voor het produceren van de insectenolie gebruikt de kweker de larven van de zwarte soldaatvlieg (foto).
“Het gebruik van insectenolie binnen de food en feed sector is compleet nieuw. Coppens is het eerste bedrijf dat dit product binnen diervoeding gaat toepassen. Het gebruik van insecten binnen diervoeding is een duurzame en logische keuze, aangezien insecten tot het oerdieet van kippen en varkens behoren. Het toepassen van insectenolie in vleespluimvee- en varkensvoeding heeft als doel de diergezondheid te verhogen.” Dat laat Coppens weten die al 6 jaar de toepassing van insecten in voer onderzoekt. Vergelijkbaar onderzoek wordt in het laboratorium veevoedertechnologie van de Universiteit Gent gedaan.
Maar niet alleen de kip en het varken profiteren, vervolgt de diervoederproducent op het industrieterrein. Doordat de insectenolie wordt opgeslagen in het vlees, krijgt de consument een gezond stukje vlees op zijn bord. Insectenolie is vergelijkbaar met kokosolie, welke momenteel bij consumenten erg populair is vanwege de gezondheid bevorderende eigenschappen. Insectenolie wordt direct opgenomen als energiebron, maar niet opgeslagen als vet.
Hoe zit het met de geur van die insectenolie? Gaan we nu nog meer overlast krijgen?
@De weblog van Helmond op zaterdag 23 januari 2016 om 06:42:
Het is alom bekend dat de larve van de soldaatvlieg niet prettig ruikt.
Nou lekker dan!