4reacties

De Moeite waard!

Wat hebben we het in Nederland toch goed. Deze gedachte schoot door mijn hoofd toen ik gisteren in de Cacaofabriek de foto’s zag van de Word Press Foto Exhibition 2023. Ik was één van de Helmonders die de opening mocht bijwonen van deze tentoonstelling van winnende journalistieke foto’s geselecteerd door de World Press Foundation. Aangrijpende stille beelden gemaakt in 2022 van situaties die wij ons nauwelijks kunnen voorstellen variërend van oorlogsbeelden, protesten en onderdrukking tot de klimaatcrisis in (andere) delen van de wereld.

Persoonlijke impressies van fotografen die zonder woorden een verhaal vertellen en daardoor des te meer impact hebben. Beelden vastgelegd door het alles ziende oog van een camera die door een mens wordt bestuurd en haarfijn zijn of haar gevoelens vastlegt. Bij het zien van de beelden zijn ook geen woorden nodig, wel enige uitleg en die wordt bij elke foto gegeven.

Mads Nissen (Denemarken) maakte een indrukkend portret van de vijftienjarige Khalil Ahmad uit Afghanistan. Om in voedsel voor zijn familie te voorzien zagen zijn ouders zich gedwongen een nier van de jongen te verkopen. De fotograaf legde dit drama vast in opdracht van het medium Politiken. Hij hoopt met dit werk meer dan wat dan ook niet alleen bewustzijn te creëren, maar ook betrokkenheid bij de miljoenen Afghanen die op dit moment wanhopig behoefte hebben aan voedsel en humanitaire hulp.”

Wat een contrast met ons leven hier. Wij gaan naar een winkel en kiezen daar wat we nodig hebben of waar we zin in hebben. Aan de kassa pakken we een stukje plastic uit onze portemonnee of we schuiven de telefoon even door een elektrisch oog en daarna mogen we de boodschappen mee naar huis nemen. We weten niet beter.

De foto van Nissen is slechts één van de vele visuele winnende beeldverhalen die van 24 februari tot 24 maart te bezichtigen zijn. Verhalen met een boodschap die het Helmondse onderwijs wil delen met de schoolgaande jeugd. Speciaal voor het onderwijs (van basis tot en met HBO) zijn er 80 rondleidingen gepland. Daarna gaan ze op school de indrukken omzetten in projecten. Dit alles met de intentie de jeugd meer bagage bij te brengen wat er in de wereld buiten hun gezichtsveld gebeurt en wat de waarden van (pers-)vrijheid, veiligheid en gezondheid/gezonde natuur zijn.

Degenen die de schoolbanken al jaren geleden hebben verlaten, kunnen de Expositie World Press Foto 2023 op werkdagen tussen 13.00 – 18.00 uur bezoeken en in het weekeinde van 10.00 uur tot 18.00 uur. Het is de moeite waard en de toegang in de Cacaofabriek is gratis. Hulde aan de sponsoren die dit mogelijk hebben gemaakt!

Hanneke Hegeman