11reacties

Dekkend AED-netwerk in Helmond

Als blijkt dat er voldoende Helmonders willen meewerken, dan krijgt Helmond een dekkend Automatische Externe Defibrillator (AED)-netwerk. Dat voorstel (pdf) doet B&W aan de gemeenteraad naar aanleiding van een motie (pdf).
Daarvoor zijn in totaal 47 AED’s nodig, de gemeente heeft er reeds 15 in eigen beheer. Ook moeten er 900 burgerhulpverleners verspreid over de hele stad zijn, op dit moment zijn er 423 van dergelijke vrijwilligers. Een dergelijk dekkend AED-netwerk vergt een eenmalige investering van 70 duizend euro. De jaarlijkse kosten voor de opleiding van de burgerhulpverleners en inspectie, onderhoud van materiaal en vervanging van pads en batterijen bedragen 20 duizend euro.
Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok waardoor de kans op overleven significant toeneemt. Bij een hartstilstand stuurt de 112-centrale een ambulance en een bericht aan meerdere burgerhulpverleners in de buurt van het slachtoffer. Die hulpverlener is vaak sneller ter plekke en op die manier redde Rick van Rijsingen vorige maand het leven van een Delftenaar op het station.
Nadat B&W heeft vastgesteld dat er in een wijk voldoende bereidheid is om mee te werken, rolt de gemeente er een AED-netwerk uit. Het plan is om deze reanimatie-apparaten dan in wijk- en gebedshuizen te plaatsen. In Mierlo-Hout draait momenteel een pilot om zo’n netwerk op te zetten. Naar verwachting is die pilot in het derde kwartaal van dit jaar afgerond. De daar opgedane ervaringen kunnen als input worden gebruikt voor de andere wijken.

In de reacties hieronder staat een update.