Eerbetoon aan Piet de Wit
Rolf Wennekes maakte de onderstaande korte film over Piet de Wit. Daarin zie je dat die Helmondse industrieel en textielbaron (1869 – 1947) meer voor Helmond betekende dan alleen zijn beroemde en imposante Peapark.
Eerder schreef Jef de Jager over Piet de Wit het boek De Hemel van Helmond, over zijn vrouw én Helmondse Heldin Anna de Wit en de architect van het Peapark.
14 reacties:
Een mooi filmke over een mooie Helmonder!
Eindelijk krijgt Piet de Wit het respect dat hij verdient!!
Wat een bijzondere man zeg, zo bestaan ze tegenwoordig niet meer!
Eigenlijk belachelijk dat ze het terrein van het PeA park later Jan visser dierenpark hebben genoemd, als je zo ontzettend veel voor de Helmonders hebt gedaan als Piet de Wit, dan hadden ze het Piet en Anna park (pea) moeten laten .
Wat zou het een mooi gebaar zijn, aan dit indrukwekkende stukje Helmondse geschiedenis, als ze het eindelijk weer PeA park zouden noemen.
@Henry Emons op zondag 4 november 2018 om 21:14:
Helemaal mee eens!
Heel goed, Henry. Jan Visser is in Helmond zwaar overbedeeld: een hertenkamp, een museum én een straat zijn naar hem vernoemd. Als Giel van Hooff relatief evenveel eer zou krijgen, dan zou op z’n minst het kasteel het Giel van Hooffkasteel moeten heten en de Kanaaldijk de Giel van Hooffdijk. De benaming Jan Visserpark is bovendien nooit echt ingeburgerd geraakt. Buurtbewoners spraken nog lang van het Peapark en voor anderen bleef het gewoon wat het is: een hertenkamp. Het is mij altijd een raadsel geweest waarom Jan Visser er überhaupt bij moest worden gehaald. Goed, hij was de initiatiefnemer van het kampje, maar so what, wannie? De enige verklaring die ik heb was dat de bestuurders van destijds zijn naam maar al te graag op iets plakten, want dan konden ze dat met die van henzelf ook blijven doen. Het barst in de stad werkelijk van de wethouder- en burgemeesterstraten. Saillant: in Hilversum heeft men al in 1953 besloten om van deze gewoonte af te stappen, maar in Helmond wordt, naar ik heb begrepen, het fraai klinkende Havenpark binnenkort nog omgedoopt tot het Burgemeester Geukerspark. Laten ze daar het Jan Visserpark van maken!
@Jef de Jager op maandag 5 november 2018 om 09:58:
Jef, je haalt de woorden uit mijn mond!!
Mensen die door de gemeente betaald worden moeten gewoon hun werk doen, wij krijgen toch ook geen eerbetoon.
Op youtube.com geeft stadshistoricus Giel van Hooff de maker van het filmpje, Rolf Wennekes, een standje: Piet de Wit was ‘geen kampioen voorvechter voor arbeidersrechten’. Hij verwijst hiervoor naar een conflict met een vakbond in 1914, waarbij Piet zich inderdaad hard opstelde. Als biograaf van Piet de Wit moet ik hier ingrijpen. Want uitgerekend dat conflict is voor hem aanleiding geworden voor een ommezwaai. Twee jaar nadien sloot hij als een van de eerste textielfabrikanten in Nederland een CAO met die vakbond. Later zou hij zich in de Eerste Kamer zelfs een aanhanger tonen van het solidarisme, de derde weg tussen kapitalisme en marxisme. Kortom, om Piet recht te doen hoor je niet alleen naar conflicten te kijken maar ook naar de lessen die hij eruit heeft getrokken. Na 1916 was hij in sociale opzicht wel degelijk modern, zoals hij dat als producent van het begin af aan is geweest.
@Jef de Jager op dinsdag 13 november 2018 om 10:48:
Heb je misschien ook de link naar dat YouTube-filmpje, want ik zie nu dat er daar best veel filmpjes staan. 😉
@rijpelaar, de link is al door de weblog gelegd. Hierboven het filmpje aanklikken is genoeg. Eronder staan de reacties.
mooi stukje Helmondse geschiedenis
Piet de Wit was ook de eerste die in de Helmondse gemeenteraad het idee opperde om een tunnel onder het kanaal door te maken om zo verkeersopstommingen in de toekomst te voorkomen. Het werd helaas eerst een fietsbrug en vele jaren later een zeer ongewenste ‘Luchtbrug’.
Het heet helemaal niet “Het Jan Visser Dierenpark! Het is nog altijd gewoon het Warande Dierenpark hoor.
De Stichting Jan Visser Dierenparken beheert en verzorgd 3 Dierenparken in Helmond. Het Warande Dierenpark, Het Hortensiapark en Dierenpark de Rippert.
http://www.janvisserdierenparken.nl/
Het zoveelste lulfabeltje ontkracht.
@Bart
Het zoveelste lulfabeltje? Al jaren woon ik elders, maar omstreeks 1970 heette bedoeld hertenkamp wel degelijk Jan Visser Dierenpark. Kennelijk is het sindsdien nog erger geworden, want er zijn nu al drie van zulke parken, die voor het onderscheid uiteraard een aparte naam hebben gekregen.
Mijn punt was: in Helmond maakt alles de indruk van favoritisme. Nog zo’n voorbeeld: het Knippenberg College. H.H. Knippenberg was een prima man, mij extra sympathiek omdat hij eveneens belangstelling voor volkscultuur koesterde, maar intellectueel en artistiek kon hij niet tippen aan Matthijs Vermeulen, die beter als naamgever voor die school had kunnen dienen.
En nu verdwijn ik hopelijk in de nacht die eeuwig lichtloos gloeit.
@Rolf Wennekes: Geweldig filmpje, we hebben ervan genoten!