Heesakkers: Burgerparticipatie
Politici staan ver van de burgers, ze weten helemaal niet wat er speelt in de maatschappij. Dat is een veelgehoorde kritiek van mensen die vinden dat er een te grote afstand is tussen politiek en de mensen voor wie de politici hun werk (zouden) moeten doen. Om die grote kloof te dichten, is het begrip participatie in het leven geroepen. De burger mag meedoen, meedenken en meepraten om zich op deze manier gehoord te voelen.
Afgelopen weken sprak ik met een collega fractielid, online uiteraard, met leden van de Belangengroep Vinkenlaan. Zij doen mee aan een pilot om te testen hoe de Omgevingswet die in 2022 zou moeten ingaan, in de praktijk voor de burger werkt. In oktober 2019 heeft de gemeenteraad een raadsinformatiebrief van het college ontvangen, maar sindsdien is het behoorlijk stil. De bewoners weten niet goed waar ze aan toe zijn, terwijl al sinds 2017 is gesproken over afbraak van woningen. Dan is het logisch dat je als omwonende of zelfs direct betrokkene op de hoogte wilt zijn van de situatie en wil meepraten met de gemeente.
Over de actuele stand van zaken en hoe en wanneer de bewoners weer zullen worden betrokken in de plannen, heeft onze fractie het college vragen (pdf) gesteld. Tijdens de webinar Omgevingswet afgelopen week konden ook niet alle vragen hierover beantwoord worden door de aanwezige ambtenaar.
Een andere situatie is die rondom het voornemen om een zonnepark te realiseren in Stiphout. Bewoners verzetten zich hier massaal tegen en hebben het gevoel dat dit plan ‘door de strot wordt geduwd’. Het leidt tot onrust in de wijk en bewoners zoeken ook de politiek op om hun ongenoegen te uiten.
In het ED lazen we dat het college het draagvlak onder de omwonenden wil laten toetsen nadat Solarcentrury de plannen definitief heeft ingediend. En ook volgens de ‘Gedragscode zon op land’ zal het bedrijf met de omwonenden in gesprek moeten voordat de plannen daadwerkelijk worden doorgevoerd.
Er wordt dus ook hier gesproken over participatie, maar alleen met ‘praten over’ komen we er niet… Onze fractie heeft hierover ook vragen (pdf) gesteld aan het college. Want hoe en wanneer inwoners hier zullen worden betrokken en welke rol de wijkraad hierin speelt, is ons en de inwoners van Stiphout niet duidelijk.
Het streven naar participatie is natuurlijk heel goed. Maar het moet wel leiden tot een gezamenlijk project waarin burgers, bedrijven en gemeente uiteindelijk samen een goed gevoel hebben bij het eindresultaat.
Marcel Heesakkers,
burgerraadslid CDA
26 reacties:
Goed stuk Marcel!
Participeren betekent ‘meedoen’ en dan niet alleen ‘voor het oog van het kerkvolk’. Als iemand gevraagd wordt voor een feestje, moet je er vanuit gaan dat hij ook wil dansen. De methodieken van participeren zoals jij die noemt (Omgevingswet en Solarcentury) betekenen dat de ‘slager zijn eigen vlees gaat keuren’. De initiatiefnemer (de aanvrager van de vergunning/de maker van het plan) heeft immers de regie van het participatiefeestje waarin hij bepaalt of de gast (de omwonende) mag dansen of op zijn stoel moet blijven zitten.
Het is aan de gemeenteraad, onze volksvertegenwoordiging, om uiteindelijk een oordeel over het participatietraject te vellen. Onze raadsleden moeten bepalen/toetsen of het traject eerlijk is doorlopen of dat er sprake is van een schijnvertoning. Openheid en eerlijkheid zouden daarom het uitgangspunt van de toetscriteria moet zijn. We willen in Helmond bouwen, bouwen, bouwen en dat mag nooit leiden tot rouwen, rouwen, rouwen! Participatie, meedoen, moet een feestje zijn en mag nooit een begrafenis worden van het vertrouwen in de handel- en wandel van planmakers, bestuurders of anderen. Daar ligt dus de uitdaging voor de leden van onze gemeenteraad. Aan ‘steven’ hebben we als burgers van Helmond niets. Het moet gebeuren! Daar zijn jij en ik het wel over eens! Dank daarvoor.
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
Ten aanzien van de procedure voor de zonneweide in Stiphout heb ik er door zowel het aalgladde gedrag van Solarcentury als door de mistige, onduidelijke en trage communicatie vanuit de gemeente al geen enkel vertrouwen in dat de factor “burger” er iets toe doet.
Participatie begint met informatie. Uit de hierboven genoemde brief begrijp ik dat er geen goed overzicht is wie waarvoor verantwoordelijk is en wat de huidige stand van zaken is.
Misschien een idee om de werkwijze van de gemeente meer in de breedte door te lichten om voortaan dit soort basis-informatie toegankelijk te maken voor zowel de gemeente zelf (om goed te kunnen functioneren) als de raadsleden (om goed te kunnen controleren) en de burgers (om goed te kunnen participeren).
Het zou niet nodig moeten zijn dit soort vragen te stellen, je zou de antwoorden gewoon online moeten kunnen opzoeken. Dit is iets fundamenteels waarin best even geïnvesteerd mag worden.
Dag Marcel,
Helder Helmond is het helemaal eens met de inhoud van je column. Hoe het college op dit moment participatie faciliteert is niet zoals wij het graag zien. Mooi dat we op dezelfde lijn zitten. Hoe en wanneer inwoners zullen worden betrokken en welke rol de wijkraad speelt is uit de antwoorden op vragen van
ons van december al duidelijk geworden (zie link). Dit overigens niet naar tevredenheid van Helder Helmond want het college kiest duidelijk niet de weg die wij graag willen bewandelen.
https://helderhelmond.nl/7764-2/
@Helder Helmond op maandag 29 maart 2021 om 12:36:
Dag HH,
Willen jullie het antwoord van de gemeente op jullie vragen s.v.p. bij je reactie zetten zodat de motieven van het college duidelijk worden. Jullie vragen zijn wel via de link te lezen, het antwoord niet.
Veel dank en groetjes,
Hanneke Hegeman.
Ik vind het zo wie zo een heel elitaire gedachten dat een burgemeester en wethouders denken alles te kunnen maken zonder inspraak of controle van hun bevolking.
Ze vergeten eigenlijk allemaal voor wie ze daar zitten, en wie dat allemaal betaald……ook hun salaris.
Het volk heeft nergens niets meer in te brengen, alles wordt je door de strot geduwd zowel via het kabinet als de burgemeester en wethouders.
Corruptie in deze wereld is absoluut niet vreemd maar zelfs gewoon.
Het wordt tijd dat heel dit systeem op de schop gaat en dat het volk weer inspraak en beslissingen krijgen…. Want daar zitten jullie daar tenslotte voor……de burger.
Weet je wat dan het beste werkt;
Referenda.
Elke partij heeft dan de “plicht” om zijn of haar standpunten voor het voetlicht te brengen en alles wordt openlijk gewogen door de kiezers.
Moet je je natuurlijk wel houden aan de uitslag.
Laat dat laatste nou net iets zijn wat 100% nooit gedaan wordt door; VVD CDA of D66.
@Andre
Nadeel van een referendum is dat de materie waarover gestemd moet worden vaak zeer complex is en niet makkelijk uit te leggen. Het laat zich ook niet vastleggen in zwart-witte standpunten. Je kunt de gemiddelde Helmonder niet kwalijk nemen dat hij niets snapt van een handelsverdrag of een wijziging van het belastingstelsel. Politiek is meer dan “schande” roepen. Zelfs in een gemeenteraad zitten lieden die op basis van 2 jaar MAVO en een heftruckdiploma meebeslissen over miljoeneninvesteringen, en dat gaat vaak mis.
@Roland op dinsdag 30 maart 2021 om 10:26:
Onderschat de slimheid en vooral “het gevoel” van de burger niet!
Als we naar de slimheid en “het gevoel” van de burger hadden geluisterd, dan zaten we nu niet in de gigantische shit die de EU heet, en kom alstublieft niet aan zetten met de het argument dat de EU ook goede dingen doet, ik kan er niet EEN bedenken!
Referendum, bindend, ook voor heel belangrijke dingen, laat maar komen, als mensen met hun gevoel stemmen is het nog altijd beter als dat die mafklappers in Den Haag / EU de beslissingen maken.
@Roland op dinsdag 30 maart 2021 om 10:26:
In Helmond zijn de raadsleden toch wel hoger opgeleid dan dat???
Volgens mij is Helder Helmond trouwens voor een soort stadsreferendum.
@Janneman, dat is toch een zwaktebod, stemmen op gevoel. Het gaat juist om harde feiten, doorzien van consequenties, scenario’s kunnen uitdenken. Ik kan wel honderden goede dingen van de EU uitleggen, maar kennelijk heb jij een negatief gevoel en is álles slecht. Mooi voorbeeld overigens van gevoel vs. harde feiten.
@Jan de Vries
Zonder oordeel maar een snelle blik leert mij dat er in de raad bijvoorbeeld een schoonheidsspecialiste, een beveiligingsbeambte en een administratief medewerker zitten. Dat lijkt me, met alle respect voor die raadsleden, niet de beste achtergrond om complexe beslissingen met grote sociale, economische en financiële impact te nemen. Dat is werk voor deskundigen met expertise.
@Roland op dinsdag 30 maart 2021 om 11:52:
Ja EN die 3 zitten er mooi kapitalen van ons geld binnen te harken 🙂
Respect voor stil blijven zitten en zich niet te verroeren
Ik denk dat een heftruck chauffeur prima geschikt is. Hij staat tenminste met 2 benen in de maatschappij. Kan ook praktisch nadenken. Veel beter dan iemand die met een gouden paplepel is opgegroeid. 6 jaar studeren en zo de politiek ingerold. En geen idee wat er speelt bij Jan met de pet.
Dus ik zeg meer heftruck chauffeurs de politiek in. En de mensen met een nutteloze HBO studie de heftruck op.
Mooi verhaal. Maar als je dat zonnepark als voorbeeld neemt, dan voelt het alsof je genomen wordt door de wethouder, maar dat ze niet eens het fatsoen neemt om je na de daad een sigaretje aan te bieden…
Helder stuk, goed verwoord. Burgers laten participeren is niet moeilijk. Het is misschien eng omdat ze iets anders vinden dan de makkelijke, goedkope, snelle of meest voor de hand liggende weg. Maar het resultaat zal er beter van worden.
Ik leerde twee belangrijke lessen tijdens mijn officiersopleiding in Breda:
E = K x A oftewel (het effect wat je bereikt) = (de kwaliteit van je plan) x (de acceptatie van het plan).
Niemand is belangrijker dan het team, ik hoop dat we een team kunnen vormen met de lokale besluitvormers. Maar mijn vertrouwen hierin zit momenteel op een dieptepunt.
In Stiphout zijn we inmiddels zelf de mensen aan het betrekken. Tekenen bij het kruisje is géén optie. Dus steken we onze energie in het aantonen dat er geen draagvlak is. En vragen we de mensen een petitie te tekenen met de simpele tekst “er is geen draagvlak voor een tweede zonneveld aan de rand van Stiphout”
Ik had liever mijn energie gestoken in oplossingen. Maar blijkbaar zijn we daar nog niet klaar voor.
Altijd maar weer in de rondte lullen,,,,, he toch,,,,,,,
Draagvlak wordt door de inwoners zelf tot stand gebracht. Faciliteer dit proces en neem dan pas de actie. Actie kan ook betekenen dat je nou juist iets NIET of WEL doet zonder vooringenomen te zijn. Omarm het burgerinitiatief en de energietransitie dat van onderaf komt. Maak oplossingen mogelijk. Ben realistisch. Vertrouwen in elkaar is hierbij vereist. Onrust maakt het kansloos.
Dit alles heb ik mogen ervaren en leren initiatiefnemer van CPO in Helmond-Stiphout. De bittere conclusie nu is dat we sindsdien op dit vlak geen steek verder zijn gekomen.
@Maarten op dinsdag 30 maart 2021 om 23:05:
Bedoel je dat de bewoners de regie naar zich toe moeten halen door bijvoorbeeld Solarcentury uit te nodigen voor een gesprek op korte termijn over de plannen in wording?
Of dat burgers het initiatief naar zich toe halen om zon op dak te realiseren. In samenwerking met de gemeente al het gemeentelijk vastgoed voorzien van zonnepanelen. Dan heb je geen enorme zonneweide nodig.
En kan je ook samen met de burgers tiny forests realiseren. Om meer groen in en rondom de stad.
@Roland;
wat is er mis met mensne die bepaalde beroepen uitoefenen;zijn die ineens dom?
Kunnen slimme mensen ,of half slimme,WEL de juiste kuezes maken in complexe beslissingen?
Is die complexiteit inherent,of wordt die gespeeld of geveinsd?
Kunnen mensen , meerdere belangen hebben? Zou dat meer of minder zo zijn bij mensen met “gewone”beroepen cq posities?
Wat is er mis met een referendum waarin simpel vaak amar 1 vraag gesteld wordt(maar kan heus uitgebreider)
Bent u voor of tegen het zonnepark.
Want hoe complex het dan zij n mag; dan is het toch gewoon aan voor en tegenstanders en ingewijden en deskundigen om hun verhaal en mening goed voor de dag te brengen.
En al zou “het volk(gepeupel)” in jouw ogen “fout”kiezen…wat dan nog..na enige tijd kan de verhouding weer anders liggen. Maar maak je inderdaad geen illusies; voor meer massa migratie, meer EU en meer islam meer domme windmolens en zoneparken bestaat bij lange na geen meerderheid voor.
@Roland op dinsdag 30 maart 2021 om 11:52:
“Dat is werk voor deskundigen met expertise.”
Haal die plank eens voor je hersens weg dan zie je heel misschien wat er om je heen gebeurd, dan zie je heel misschien hoe “onze” regering de zaak zitten te beflessen en van alles bij elkaar aan het liegen zijn, Rutte voorop!
Maar dat zal jij misschien niet zo erg vinden, lui zoals jou hebben ze het liefst in Den Haag, blinde meelopers, dat blijkt nu wel weer #Pieter Omzicht gate.
Om de zoveel weken schrijft hier een Helmondse politicus over ongeveer over hetzelfde onderwerp. Participatie, grote afstand, brugge bouwen, betrekken vd burger etc etc.
Al jaaaaaren dezelfde streaking, maar er gebeurd niets. In de aan loop naar GR2022 gaat de Helmondse burger het weer mee maken.
Zolang een achterhaalde regenten partij de dienst uit maakt gaat er niets veranderen. Want het is nog steeds het CDA dat onder aanvoering van de huidige burgemeester de dienst uitmaakt.
We zagen het gisteren, uiteindelijk kiest men toch voor de macht en niet voor de burger.
inderdaad zijn het de nep christenen van CDA en CU die leugenaar en huichelaar en bedrieger Mark R laten wegkomen.
CDA is in Helmond helemaal uitgespeeld.
Het feit dat de auteu niet eens reageert zegt genoeg over de participatie die hij voorstaat.
Participatie… mooi duur woord wat veel gebruikt wordt, maar weinig uitgevoerd.
Wil je participeren word je vaak van t kastje naar de muur gestuurd en moet er door 4 ambtenaren een plasje gedaan worden over 1 en hetzelfde probleem. Want dat ene probleem zou bij alle 4 thuis kunnen horen.
En natuurlijk kan t niet de bedoeling zijn t dan te vereenvoudigen en door 1persoon op te laten pakken en afhandelen.
Hierdoor gaan er 4 ambtenaren betaald worden voor vele uren overleg over een oplossing en t regelen, ipv 1 ambtenaar die het kan regelen en t resultaat even doorstuurt naar de collega’s.
Ambtelijke molens die te veel kosten, vaak onnodig.
En vaak in stand gehouden door politieke ideeën en besluitvorming.
@Haring op donderdag 8 april 2021 om 13:06:
En dan nog heel vaak fout op fout stapelen…..