Helmond in 1962 vanuit de hoogte (deel 1)
Jan Weijers uit Stiphout mailde ons unieke kleurenfoto’s die in of rond 1962 werden gemaakt vanaf de toren van de Lambertuskerk. In de komende weken zullen we die vogelvluchtfoto’s in een drieluik op de weblog plaatsen. Stadshistoricus Giel van Hooff benoemde een aantal gebouwen. Weet jij meer of beter, fijn om dat in de reacties hieronder met de rest van Helmond te delen.
Linksonder de kap van het toen nog bestaande oudste bakstenen huis van Helmond, De Valck Aan de inham linksboven het nieuwe kantoor van het Centraal Ziekenfonds, notaris Houpperichs en Van Gemert/’t Binnenhuis. Daarnaast een jugendstil-pand (van de Helmondse architect Lambert Paaps), Damesmode Van den Brink en hotel/restaurant Kosterman/ ’t Centrum. En na het gangetje, het oude Raadhuis (toen nog de openbare leeszaal/bieb die in 1966 verhuisde naar de nieuwbouw verderop) en de voormalige villa Prinzen.
Achterin het Ramaer-complex met wit gebouw uit 1911, schoorsteen en 3 nieuwe hallen (zijnde de ruwdoekloodsen van de Vlisco). Achteraan rechts een deel van het Liefdesgesticht en rechtsonder zelfbedieningwinkel ZieZo van de EDAH.
15 reacties:
Was de mert nog maar zoals toen. Ik bedoel, toegankelijker met bv auto’s ed. dan leefde dat grote “gat” wat meer. Kijk maar in vele Brabantse dorpen rondom Helmond bv Eersel/Valkenswaarden meer , daar leeft het plein of markt van gezelligheid. En ik bedoel geen druk verkeer maar gewoon beperkt parkeren etc. maar geen doorgaand verkeer. Nog wat meer barretjes en cafe’s en Helmond leeft weer in zijn HART.
Ondanks de vele renovaties van de mert blijft het zo een dooi gat! Kunnen het beter aan defensie verhuren, die kan er dan kanonnen afschieten zonder iets te raken.
Daar begint het gezeur weer, let maar op! Als het ergens ander beter is, moet je daar maar gaan wonen (zoals b.v. ene JohnG). Zijn er al niet genoeg barretjes aan de Haven en omstreken. Op de Markt is toch ook genoeg terras met diverse eetgelegenheden op de koop toe. En rondom is er toch meer dan genoeg parkeergelegenheid. Ze rijden je overal al van de sokken en dat zou dan op de Markt ook weer kunnen gebeuren. Er rijden al genoeg fietsers en bromfietser waar het niet mag. Ja, doe er nog maar een stoot auto’s bij.
Maar nee, zo’n zeurpiet wil nog meer. Iedereen wil meer (anderen minder). Ben eens tevreden. Je vergalt je leven door te zeuren en ontevreden te zijn. Kijk als ik zou zeuren is het wat anders, want ik ben “brombeer” en bromberen mogen grommen en brommen.
Helmond is toch niets meer dan een uit de kluiten gewassen “dorp”, met stadsrechten. Alleen de dorpspomp ontbreekt!
Zo jammer die veranderingen in Helmond. Ik herken nauwelijks iets. Het is misschien vooruitgang, maar alle dingen uit mijn jeugd zijn weg.
Skitterend.
Ook mooi om te zien dat er toen ook al overal fietsen stonden.
Ik woon tegenwoordig in oirschot maar mis helmond nog elke dag als kids huis uit zijn kom ik terug als helmond BUTSKE terug zet haha
Ik zou Nederland laat staan Helmond geen enkele seconde missen.
Ik ga vluchten en asiel aanvragen in Asiel aanvragen in Portugal, veel minder criminaliteit en 80% minder belastingdruk!!
Tabee ermee
@Emigrant op zondag 22 juni 2014 om 14:13:
Dikke doei! Zulke zeikerds kunnen we missen als kiespijn!
Kun je misschien Jos van Nuenen ook meenemen? Worden we hier op ’t Hout een stuk vrolijker van!
@ Hein
Ook al een dikke plank voor de kop.
Nederland is naar de verdommenis, en het ergste moet nog komen! Jos gaat niet mee ( hij blijft hier nog door zeveren) maar wel mijn gezin.
De gr.
Prachtige foto’s , complimenten!
Wat een gezeur. Helmond is een mooie stad . vind je dat niet ,ga je zeuren over parkeren op de Markt, enz. ga dan ergends anders wonen.
Toch jammer dat er zoveel gesloopt is. Zowel wat de sfeer betreft als het verlies enig historische herkenbaarheid.
Ik noem even: het oudste toen nog bestaande huis van Helmond: de Valck, het klooster, het witte huis met het torentje, het huis met het balkon, de winkel van Van Veghel.
Uiteraard hebben we er de vooruitgang voor terug gekregen (vooral veel winkels) maar we hebben er ook veel mee verloren wat niet meer terugkomt. Of kunnen we een en ander herbouwen als de crisis verdwenen is 😉
Historische binnenstad Helmond!
Betrefd Jugendstil-pand is getekend door architekt Cor Paaps zoon van
Lambert Paaps. Lambert Paaps was van beroep aannemer.
@Emigrant op vrijdag 4 juli 2014 om 19:52:
Achteraf heeft Emigrant (2014 !!!) een heel eind gelijk, wat er in die 5 jaar is veranderd…..
p.s. Ben benieuwd of hij inderdaad naar Portugal is gegaan en hoe het gaat in het beloofde land 🙂
Ontzettend tof dat jullie deze foto’s plaatsen. Zo’n 8 jaar terug bezocht ik Helmond en herkende totaal niks van de plaats waar ik in 64-66 naar de LTS ging. Volgde dan de route van station naar de Keizerin Mariastraat. ’t Was onderweg altijd kijken naar de bioscoopfoto’s, of Eddy Kleingeld nog wat leuks in de etalage had, bewonderend kijken naar de Royal Nords bij cafe Neuf, en of de motorzaak daar vlakbij nog wat moois had. Ja had er ook een snackbar met een Rolling Stones album in de juke box. Inmiddels de hedendaagse route op een hedendaagse kaart beredeneerd voor een nieuw bezoek, daar architectuur me erg boeit. Mijn vraag aan IEMAND, als je een stadsplattegrond van Helmond uit 1964-65 bezit, zou je die op deze site op het web willen plaatsen?