Gemeente koopt brandweerkazerne terug
De gemeente Helmond wil en moet de brandweerkazerne aan de Deurneseweg weer terugkopen van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost (VRBZO). Als de gemeenteraad instemt, wordt dat gebouw met de bijbehorende grond voor 804.537 euro (met terugwerkende kracht) per 1 januari 2016 gekocht. De kazerne wordt dan vervolgens aan de VRBZO verhuurt voor een periode van 8 jaar. Nadat de huurperiode eindigt in 2023, is dat gelijktijdig met de huurovereenkomsten van alle andere kazernes in de VRBZO-regio.
Dinsdag 17 mei wordt dat voorstel besproken in de gemeenteraadscommissie Omgeving. Een rendabele investering aldus B&W:
Aan uw raad wordt gevraagd de benodigde de middelen beschikbaar te stellen, waarbij de kosten die voortkomen uit de terugkoop van de kazerne (kapitaallasten, verzekering, belastingen, onderhoud e.d.) van afgerond € 163.000 gedekt worden uit de huurinkomsten die de VRBZO betaald voor het gebruik van de kazerne van (afgerond) € 202.000.
Voor de duidelijkheid: de huuropbrengst (die voor alle kazernes in de Veiligheidsregio eenduidig volgens dezelfde systematiek door een extern bureau is berekend) is voldoende hoog om alle kosten die met de terugkoop samenhangen te dekken. (kapitaallasten, onderhoudskosten etc.) .
Al met al is er sprake van een rendabele investering.
In december 2011 kocht de VRBZO die kazerne voor 1.019.923 euro van de gemeente Helmond. Die aankoop was een onderdeel van de afspraken bij de verplichte regionalisering per januari 2014. In juni 2013 werd echter besloten dat de VRBZO voortaan de kazernes (ouder dan 10 jaar) ging huren. Daarom wil B&W nu deze terugkoop en -verhuur.
Een ouder stukje Helmondse brandweergeschiedenis:
In 1882 hadden we 3 brandspuithuizen. Lees bij het RHCe over de periode tot onze brandweer in 1985 vanuit de Torenstraat (Naw) verhuisde naar de voormalige Peugeot-garage aan de Deurneseweg. En tenslotte, de 7 jaar eerder geopende kazerne in Brandevoort werd in 2012 weer gesloten. Voor meer informatie daarover. Zie de Q&A van destijds en de reacties daaronder.
10 reacties:
“Wil en moet”… pffff, wat klopt er niet aan deze zin. Wanneer je iets moet terug kopen wat zijn dan de overige risico’s? Wat ga je er na 8jr mee doen? Wat wanneer het onderhoud toch anders uitpakt? Wat wanneer de kapitaalslasten stijgen, de rente staat immers historisch erg laag, is de grond vervuild, hoe sterk is het huurcontract, wat mag er op deze locatie straks terugkomen? Ik ken de verdere inhoud niet maar er zijn in Helmond nog een aantal voorbeelden te noemen die “minder goed” hebben uitgepakt… bibliotheek, kunstkwartier, speelhuis… daar moet elk jaar niet een beetje geld bij maar heeel veeel! Wanneer dit een zeer rendabele investering is, waarom koopt een projectontwikkelaar dit dan niet?
Gemeente blijf bij je leest… of laat je heel goed voorlichten! Maar dat kunnen we aan de gemeente wel overlaten, nietwaar? ????
Is alleen maar een fiscale truc van (Sale-Leaseback) zo bespaart VRBZO zich nu al veel geld en kunnen ze nu na 8 jaar allerlei bouwkundige aanpassingen eisen en deze rekening ook nog eens bij gemeente leggen.
De VRBZO en de gemeente draaien allebei op gemeenschapsgeld, dus deze discussie gaat nergens over. Vestzak-broekzak.
@Sander Lam op zaterdag 7 mei 2016 om 11:07:
Vanuit de landelijke overheid gezien heb je helemaal gelijk. Maar het maakt voor Helmond natuurlijk wel degelijk uit of Helmond of die VRBZO het uit hun zak met gemeenschapsgeld moet betalen!
En daarbij: wat zal het Helmond hebben gekost om die brandweerkazerne sinds 2011 drie keer over en weer te schuiven? Ik denk bv aan de hele bijbehorende papierwinkel, ambtenarenuren, vergaderuren van wethouders en gemeenteraadsleden, het extern advies en weet ik wat nog meer.
Zoiets zal immers niet via een A4-tje gaan dat bij een gezamenlijk kopje koffie wordt getypt en waarna notaris Piet na een Whatsapp meteen even zijn digitale krabbel zet. Tenminste: dat hoop ik dan maar. 😉
Dat is dus geen vestzak of broekzak, dat kost gewoon een flinke zak met geld. 🙁
En daarbij, ik denk dat Jw en Slimpie ook zeker een punt hebben!
@Tineke T dank voor je toevoegingen. Er zijn daarnaast nog 1.001 te verzinnen. De VRBZO wil niet voor niets van de oudere panden af. De VRBZO moet bezuinigen en wil elk risico uitsluiten. Met deze transactie leggen zij het risico bij de gemeente neer en ja, ze zijn bereid een goede huurprijs te betalen…
Ik ben benieuwd wat de gemeenteraad gaat beslissen. Ze moeten en willen namelijk al overgaan tot aankoop.
Succes Gemeente Helmond… maak maar alvast wat geld vrij! ????
@Tineke T op zondag 8 mei 2016 om 06:46:
Aan de kosten van het hele proces van besluitvorming en overdracht had ik inderdaad niet gedacht. Laat ik er dan van maken dat dat hele proces zinloos is.
In december 2011 is de kazerne verkocht voor 1 miljoen, nu wil en moet gemeente hem terugkopen voor 8 ton en 2 ton huur incasseren. Vestzak-broekzak-vestzak + werkgelegenheid voor ambtenaren en externe adviseurs.
@Sander Lam op zondag 8 mei 2016 om 10:00:
Die kosten bij dergelijke transacties lopen aardig op, al snel 10 tot 15 duizend eurootjes per keer. Maar dit onderwerp zal denk ik niet sexy genoeg zijn voor de gemeenteraad en het zal dus wel een hamerstuk worden. 🙁
Het lijkt mij niet verstandig om het terug te kopen omdat dan alle risico’s bij de gemeente Helmond komen. Dat vestzak-broekzak-verhaal is niet helemaal waar. Zolang er behalve de gemeente Helmond ook nog andere gemeentes moeten meebetalen aan de Regionale Brandweer, is dat vestzak-broekzak niet waar. Bovendien vind ik dat de overheid zich zo weinig mogelijk moet bezig houden met het kopen en verkopen van onroerend goed. Laat dat aan de markt over. Die weten veel beter de risico’s in te schatten.
Niet kopen, maar gewoon blijven huren.
@Tineke T op maandag 9 mei 2016 om 08:09:
Of het onderwerp niet sexy genoeg is, weten we niet. Feit is dat het terugkopen van de brandweerkazerne inderdaad een hamerstuk is geworden, zie de agenda van de raadsvergadering dinsdagavond 31 mei.
Een voorstel van B&W wordt een hamerstuk als de raadscommissie (en daarmee de gemeenteraad) hiermee unaniem instemt. In de gemeenteraadsvergadering wordt daarover daarom dan niet meer gediscussieerd.
Nou ik zie meer heil in de Brandweerkazerne, dan in een ton voor het weer kunnen openen van een brug over een doodlopend stukje kanaal!