Brandevoort won prestigieuze prijs
Het ontwerp van Brandevoort kreeg donderdag in Londen de Award of Excellence for Urban Design 2015 van INTBAU. Een prestigieuze award aldus oud-wethouder stedelijke ontwikkeling Sjef Jonkers en Rob Krier (van het Duitse KK Architects) die deze Vinex-wijk ontwierp.
De prijs werd uitgereikt tijdens het 2-daagse wereldcongres van INTBAU (International Network for Traditional Building, Architecture & Urbanism). Deze wereldwijde non-profit organisatie promoot de ontwikkeling van traditionele architectuur, stedenbouw en de bouwtechnieken. Hun beschermheer, prins Charles, de Prins van Wales was aanwezig bij dit congres.
In de reacties hieronder staan updates.
8 reacties:
De Veste is erg mooi maar ik hoop dat het groene gevel initiatief nog meer uitstraling gaat bieden
Proficiat met binnenrijven van alweer een prijs.
Blijft al met al een VINEX-wijk, zoals in het spreekwoord: al draagt een aap een gouden ring……
Proficiat. De diversiteit van de Veste is inderdaad mooi vergeleken met andere Vinex wijken.
Update 1:
Internationale prijs voor stedenbouwkundig ontwerp Brandevoort
Vandaag kwam het onderstaande persbericht met een reactie van wethouder Frans Stienen.
Tijdens het wereldcongres van het International Network for Traditional Building, Architecture and Urbanism van 18 februari jl., ontving het ontwerpersduo Rob Krier en Christoph Kohl deze prijs in de categorie “Best Urban Design Project”. De jury, bestaande uit bouwprofessionals en academici, reikte prijzen uit aan projecten die een voorbeeldrol vervullen in de manier waarop traditionele bouwprincipes kunnen worden ingezet om een duurzame toekomst te bouwen. Na het congres werd een receptie gehost door ZKH prins Charles, die patroon van INTBAU is. Ook Christoph Kohl was hier aanwezig en sprak met de troonopvolger over de ontwikkeling in Helmond.
De veelbesproken Helmondse wijk kenmerkt zich door een opzet die is geïnspireerd op een typische Brabantse vestingstad met woningen in traditionele stijl. Daarbij zijn de gesloten bouwblokken zodanig ontworpen, dat de bebouwing in dienst staat van de openbare ruimte. Brandevoort wordt dan ook gezien als het beste voorbeeld van de herleving van traditionele stedenbouw en architectuur, welke sinds de jaren negentig in toenemende mate publieke waardering oogsten.
Volgens de juryvoorzitter Michael Lykoudis, decaan van de faculteit Architectuur van de Universiteit van Notre Dame in de Verenigde Staten, onderscheidt het ontwerp van Brandevoort zich doordat het op elegante wijze uitdrukking geeft aan zowel de sociale en publieke facetten als de individuele en private behoeften van de bewoners. Daarmee bouwt de wijk voort op de sociale conventies en het gevoel van identiteit dat ook historische steden kenmerkt.
Het congres richtte zich op de rol die lokale tradities en erfgoed spelen in totstandkoming van een vitale en duurzame stad. Middels een reeks van presentaties van projecten van over de hele wereld werd bepleit dat een belangrijk deel van deze rol bestaat uit het creëren van gebouwen en plekken die bijdragen aan de lokale identiteit en bovendien bewoners centraal stellen. Dat een nieuwbouwproject als Brandevoort in deze context een onderscheiding heeft gekregen, mag een compliment zijn voor het ontwerpteam van het masterplan, Krier & Kohl Berlijn, stedenbouwkundig bureau Wissing, landschapsontwerp Paul van Beek landschappen BNT, Grontmij Eindhoven en het projectteam van de gemeente Helmond.
INTBAU is in 2000 opgericht en richt zich op het promoten en bouwen van menswaardige gebouwen en plekken die in harmonie zijn met lokale bouwtradities. Wereldwijd heeft het netwerk zo’n 5000 leden in 22 landen; bestaande uit architecten, studenten, stedenbouwers, en ambachtslieden die zich verenigen in een gedeelde interesse voor traditionele bouw. Ook in Nederland bestaat een chapter dat een aantal keer per jaar bijeenkomsten organiseert.
Wethouder Frans Stienen (Stedelijke Ontwikkeling) is verguld met deze prijs. ‘Ik ben blij dat (15 jaar nadat de eerste schop de grond in ging) de opzet en uitstraling van Helmond-Brandevoort nog steeds gewaardeerd worden. Het is een buitengewone wijk waar inmiddels al 9.000 mensen wonen. Ze wonen er stedelijk maar ook in het groen. Een mooie combi. En ik vind de woningen verrassend betaalbaar voor de kwaliteit die mensen krijgen. Maar wat ik vooral bijzonder vind, is dat er al een echt Brandevoort-gevoel onder de bewoners is ontstaan. Denk maar aan de vele activiteiten, verenigingen en voorzieningen die de wijk rijk is. Dus niet alleen de ‘stenen’ maar ook het menselijke en sociale aspect in de wijk zijn van bijzondere aard. De prijs van Intbau geeft mij (en ook de andere betrokken partijen) in ieder geval een enorme stimulans om de wijk verder af te bouwen.’
Op de foto hieronder Christoph Kohl die de Intbau Excellece Award ontvangt en daaronder De Veste met de markthal.
Goedeavond medebewoners,
Ik kwam de volgende tweet tegen op twitter:
“Nieuwe blog #Brandevoort, #Vinex-locatie als gehistoriseerd vestigingsdorp http://wp.me/p5yVHL-7H @jvdr2015 #jvdr2015 pic.twitter.com/dxWeknnd0q”
Misschien een leuke toevoeging aan het bovenstaande. Het artikel (http://wp.me/p5yVHL-7H) staat op de website http://www.ropstar.nl en hij heeft een paar hele mooie foto’s gemaakt van onze wijk.
Groeten
Berelain
Update 2:
Rob Krier overleed maandag
De geestelijke vader van Brandevoort is maandag overleden. De Luxemburgse architect, stedenbouwkundige en beeldhouwer Rob Krier stierf maandag op 85-jarige leeftijd in zijn woonplaats Berlijn.
Brandevoort noemde hij meermalen het mooiste project van zijn leven. Die wijk werd in 1996 onder zijn supervisie ontworpen.
John van Lierop maakte in 2020 onderstaande foto van Brandevoort, de tweede foto werd vorig jaar door Bobby Wordragen gemaakt.
@De weblog van Helmond op woensdag 22 november 2023 om 06:55 uur:
Het is ook een mooi project, genieten er doorheen te wandelen. Condoleances voor de nabestaanden.