Luchtballon scheert over huizen ’t Hout
Een luchtballon scheerde gisteravond rakelings over huizen in de Odulfusstraat in Mierlo-Hout. De ballon kwam ook over het huis van Meggy Saris die het bovenstaande filmpje maakte. Het 35-meter hoge gevaarte met 15 mensen aan boord maakte een noodlanding op een braakliggend terrein op de Hoofdstraat. Daar werd de ballon opgewacht door politiewagens en veel omwonenden.
Volgens de ervaren ballonvaarder werd de noodlanding uit voorzorg gemaakt omdat de wind afnam af. Volgens hem viel de afstand tussen de heteluchtballon en de huizen wel mee. Volgens RTL onderzoeken de politie en de Dienst Luchtvaart het incident en kijken ze of ze verdere stappen moeten nemen. De ballon was opgestegen bij de Karpendonkse Plas in Eindhoven.
In 2008 maakte een luchtballon ook een noodlanding, toen in Helmond Noord.
6 reacties:
Whauw die is wel erg laag
Op de Agaatstraat dachten we dat de ballon op het kerkhof zou landen. Indrukwekkend gezicht en wat een herrie zo dichtbij!
Zeppelin boven Helmond
De ballon die in Mierlo-Hout landde, is niet de enige ballon die over Helmonds grondgebied komt. In Nederland worden jaarlijks zo’n 9.000 ballonvaarten gehouden. Regelmatig drijven dan ook ballonnen over de stad en soms moeten die landen. Binnenkort kan dat weer het geval zijn, want in Gemert proberen ze de Brabantse Ballonfeesten nieuw leven in te blazen, al werd dat vorig jaar vanwege slecht weer afgeblazen.
Ballonnen hebben een lange geschiedenis achter de rug. De eer de ‘bemande’ luchtballon uitgevonden te hebben, gaat naar de gebroeders Montgolfier. In 1783 ging in Versailles hun luchtballon omhoog met een schaap, een haan en een eend aan boord. Een verdere ontwikkeling is de zeppelin, een ballon met inwendig skelet. In 1900 vloog in Duitsland de eerste Zeppelin, genoemd naar zijn ontwerper Graf Ferdinand Zeppelin. Nederland maakte in 1912 kennis met een luchtschip van Zeppelin toen 1 van zijn luchtschepen ongevraagd over Nederland vloog.
Een tocht op 13 oktober 1929 had een Helmonds tintje. De heer G. Wijnen van de Kromme Steenweg was 1 van de passagiers aan boord van het luchtschip. In de krant deed hij daarvan uitgebreid verslag. Op 18 juni 1932 mocht de hele Helmondse bevolking het wonder aanschouwen. De krant Zuidwillemsvaart verhaalde hier lyrisch over: “Het leek haast een sprookje het zilvergrijze luchtkasteel langs den grauwachtigen hemel te zien zweven. Op de daken rondom ons stonden de menschen die luidkeels hun opgetogenheid uitschreeuwden als ze het wonder der techniek ontdekten.”
Van de tocht over onze stad zijn verschillende foto’s gemaakt. Vaak zien we alleen het luchtschip en kan de foto overal genomen zijn. Op onderstaande foto (met dank aan Geschiedenis Helmond) is dat anders. Duidelijk is te zien dat de Graf Zeppelin over de Onze Lieve Vrouwekerk aan de Wilhelminalaan vliegt. De foto is genomen vanuit een dakraam van het pand van drukkerij De Reijdt-Simons aan de Kromme Steenweg.
Veel van dit soort vaarten begint bij de Karpendonkse plas en eindigt in de nabijheid van Bakel, Helmond of Someren/Asten. Er is geen wedstrijdelement.
Het gaat om recreatie. Desondanks soms niet minder spectaculair.