Oud-wethouder Tielemans aangehouden
De Rijksrecherche heeft maandagochtend de 58-jarige Peter Tielemans in zijn woning aangehouden. Hij wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke corruptie, zo meldt het Openbaar Ministerie.
De Rijksrecherche is het onderzoek gestart nadat er door de voormalige politieke partij van de oud-wethouder Sociaal Democraten Ondernemend Helmond (SDOH) aangifte van fraude is gedaan. Onder leiding van het Openbaar Ministerie Oost-Brabant worden de vermoedelijk gepleegde strafbare feiten onderzocht.
Hij zou het geld dat op de rekening van de politieke partij stond vermoedelijk gebruikt hebben om privé-uitgaven mee te doen. Daarnaast zou hij in de periode dat hij als oud-wethouder wachtgeld ontving, werkzaamheden hebben verricht waar hij een vergoeding voor heeft ontvangen.
Peter TIelemans zit in voorarrest en mag vanwege de aan hem opgelegde beperkingen alleen contact hebben met zijn advocaat.
De oud-wethouder legde in 2013 zijn functie als wethouder neer na een stevige bestuurscrisis naar aanleiding van door hem gedeclareerde taxiritjes.
31 reacties:
Boem!
Da’s een andere taxi deze keer!
Kennen ze hier heel de regering wel oppakken witte boorde criminelen….dan is tielemans het kruimeldiefke
Tja, daar zal niemand van opkijken lijkt me.
Ooit het wonderkind van de SDOH. Nu voor een luttel bedrag (SDOH zal geen geen tonnen rijk zijn) door dezelfde partij worden opgeknoopt. Leuke bezigheid die politiek.
Jaren gewaarschuwd voor dit sujet.En zijn vergunningen “beleid”.Maar wat werd ik vertrapt door “politiek”.Wie volgt zou ik zeggen..
Ik denk dat het in alle lagen van de politiek zo gaat, dit is maar het topje, maar helaas toch nodig om dit aan te pakken, dat wel….
Niet echt verrassend, maar toch! Ik verschiet er toch wel van!
Reminder aan mezelf: vanavond nog eens lekker relaxt kijken naar alle ontkenningen van Peter Tielemans (ook VVD-er hè) bijna twee jaar geleden op deze video https://www.deweblogvanhelmond.nl/columnisten/gastblogger/het-grote-peter-tielemans-interview/
https://youtu.be/7JL0qxFfQiQ
🙂
Ik denk dat hiermee ook vraagtekens gezet kunnen (moeten?) worden bij zijn politieke companen van die tijd: de oude rotten van SDOH (Bekkers, van de Ven, Spierings, Kuypers) en de politieke vrienden van D’66 (van den Heuvel, Janssen, Zarroy). Zij moeten allemaal hun vermoedens hebben gehad of er zelfs meer van weten. En hetzelfde geldt voor oud-burgemeester Jacobs
@Fred op dinsdag 20 oktober 2015 om 14:46:
Ja Fred ze wisten het.Zarroy,Chahim,Rieter voorop Stef Stevens de Vries.Maar geen van allen hadden het lef het bespreekbaar te maken.Stienen,het CDA,Boetzkes noem ze maar op.Een laffe bende.En ze weten nog veel meer over dit heerschap! Geloof me dat is het topje vd ijsberg.
@Fred op dinsdag 20 oktober 2015 om 14:46:
@eric op dinsdag 20 oktober 2015 om 16:22:
Elke keer gaat de deksel van de beerput een stukje open en weer dicht. Ben benieuwd wat er gebeurt, als men de deksel kwijt is. Vermoedelijk worden dan enkel (oud)-college leden zenuwachtig!
Ze zijn ook allemaal hetzelfde! pak aan die hap! als de burger zoiets flikt, wordt ie ook gestraft!
Hahahaha dat ze hem maar gelijk flink wat jaren in de cel gooien.
Wat een enorme randdebiel is die Tielemans zeg.
Een boer en een zog hebben nooit genog.
@Sas Sasseflas op dinsdag 20 oktober 2015 om 12:14:
Vergeet de bankmanagers niet 🙂
Heel de Helmondse politiek is een groot circus. Renz is failliet gegaan. Maar dit circus heeft voldoende geld om niet over de kop te gaan.
Als oud-wethouder moet je natuurlijk iets. Met uitsluitend een wachtgeldregeling van ca. 7.500,00 euro per maand kom niet rond.
Oud-wethouder Peter Tielemans is in vrijheid gesteld
De 58-jarige Peter Tielemans uit Helmond die afgelopen maandag werd aangehouden mag het verdere verloop van het onderzoek in vrijheid gesteld. Hij wordt niet voorgeleid aan de rechter-commissaris, maar blijft wel verdachte in het onderzoek. Dat laat het Openbaar Ministerie zojuist weten.
De man wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting, verduistering en ambtelijke corruptie. Hij legde in 2013 zijn functie als wethouder neer.
Steekpenningen???
Hij heeft al een rattenkop…dus ook die streken 😉
Heel pijnlijk voor het Openbaar Ministerie en een overwinning voor Tielemans. Blijkbaar dus toch niet genoeg bewijs en de inschatting gemaakt hem niet bij de rechter-commissaris voor te geleiden omdat die hem dan niet voorlopig wil opsluiten. En dan kun je een verdachte maar beter niet voorleiden. Lijkt er dus op dat Peter Tielemans er ook nu weer langs glipt.
@Frank
Er wordt in een ander artikel gesproken over meer dan tien “donateurs” die ook tijdens zijn periode als wethouder op die geheime rekening geld gestort hebben. Ik denk dat dit nog wel een staartje gaat krijgen. Dat ze hem niet vluchtgevaarlijk achten en hij het onderzoek dus in vrijheid mag afwachten betekent niet dat hij al vrijgepleit is. Zeer benieuwd naar wie die “donateurs” zijn.
@Frank op donderdag 22 oktober 2015 om 10:39:
Onzin.Kijk naar de zaak Jos v Rey.Begon 2 jaar geleden.Rechtzaak in volle gang.Heeft nooit vastgezeten.
@Frank op donderdag 22 oktober 2015 om 10:39:
Tielemans blijft verdachte. Er zijn administratieve bescheiden bij hem aangetroffen. Die worden nog bestudeerd. Daarnaast heeft hij een verklaring afgelegd. En wellicht zijn medewerking aan het onderzoek toegezegd.
Tijdens het vervolgonderzoek is zijn voorlopige detentie niet nodig.
Laat het OM maar beslissen of tot vervolging wordt overgegaan.
Gelooft u mij.Dit is nog lang niet klaar.
Denk ik ook. Er stond een duidelijk inkijkje bij die partij van Tielemans in de krant vandaag. Helaas niet online, daarom hier even geplakt.
Tielemans’ ‘bende’ van ouwe jongens
Peter Tielemans zou jaren misbruik hebben gemaakt van zijn SDOH, nu Lokaal Sterk. Hoe kon dat? Portret van een oer-Helmondse partij.
DOOR JOHN GRAAT E-MAIL: [email protected]
HELMOND.
Het huis van Annemarie van Rooij was vorig najaar vergaderplek van het bestuur van Lokaal Sterk. Dat is de partij waarin vorig jaar SDOH en Helmondse Belangen opgingen. Van Rooij is secretaris. Op tafel kwamen de bankafschriften van de ‘geheime’ rekening die Peter Tielemans in naam van de partij jaren had gebruikt. Van Rooij zag forse bedragen. “Na drie blaadjes zei ik: ik hoef het niet meer te zien.”
De voertaal aan tafel was authentiek Helmonds, passend bij een lokale partij vol oer-Helmonders. Tielemans was bij SDOH jaren de onbetwiste leider. Hij had bestuursleden en raadsleden om zich heen die de taal van het volk spraken. Geworteld in het verenigingsleven en de lokale middenstand. Veel oudere mannen die elkaar vonden in hun teleurstelling in ‘landelijke’ partijen, vooral de PvdA en de VVD. Mannen die van gezelligheid houden, Helmondse humor en een potje bier. Ouwe jongens, krentenbrood. Ons kent ons.
Een ‘verademing’ vond Annemarie van Rooij de sfeer bij SDOH toen ze er in 2006 lid van werd. Ze was gevraagd door Tielemans nadat ze bij de PvdA was weggegaan. Van Rooij: “Bij de PvdA was altijd ruzie en heerste een sfeer van wantrouwen. Bij de SDOH had ik meteen een warm gevoel. Ik zei tegen onze Jan: het is zo’n fijn vriendenclubje.” Van Rooij is de weduwe van oud-wethouder Jan van Rooij. Ze leerde Tielemans al in 1981 bij de PvdA kennen. Later sloot hij zich aan bij de al eerder van de PvdA afgesplitste Sociaal Demokraten Helmond (SDH) af. Die partij ging weer samen met Ondernemend Helmond. Bij die laatste partij zat ook Tiny Kuypers. “We hadden zes carnavalsprinsen in de partij”, typeert Kuypers de Bourgondische inborst van SDOH.
Kuypers (70) kwam in de raad is 1997 en bezet nu nog altijd een zetel voor Lokaal Sterk. In de vierhoofdige fractie zitten nog twee zeventigers: Theo van de Ven (75) en Henk Bekkers (70), beiden al sinds 1998 raadslid. Drie mannen die heel veel voorkeurstemmen scoren door hun grote netwerken in de stad. De één als ex-ondernemer, de ander vanuit corporatie Volksbelang, de derde als dorpsprominent van Stiphout.
“Een wat vrijgevochten bende, waar geen duidelijke regels waren”, was de indruk van Maarten Janssen toen hij in 2013 van D66 was overgestapt naar SDOH. Hij is nu burgerlid voor Lokaal Sterk, de grootste oppositiepartij. De partijcultuur? Kuypers: “Onder elkaar gezellig de dingen regelen, dat is onze partij. We willen iets bereiken voor Helmond. Door te dóen, niet met een hele hoop gelul.”
Tielemans was daarbij dominant. Ze vonden hem in de partij misschien arrogant – als wethouder zijn auto op de stoep bij hotel West-Ende parkeren, moest dat nou? – Tielemans was óók charmant en joviaal. De rolverdeling was helder: Tielemans had de stemmenkanonnen nodig en die hadden in Tielemans weer een voorman met bestuurlijk vernuft. Hij had zijn foutjes, altijd bleven ze loyaal. Penningmeester Peter van Gastel, al tien jaar bestuurslid: “Peter is iemand die dingen naar zich toetrekt. Hij had veel kennis en veel contacten.”
Over zijn innige relaties met bedrijven en prominenten in de stad stelde niemand moeilijke vragen. Kuypers: “Van vriendjespolitiek heb ik hem nooit verdacht.” Van Rooij: “Ach, Peter is een rommelaar, altijd geweest. Toen onze Jan nog wethouder was, nam hij Peter als voorzitter van de PvdA wel eens mee naar Helmond Sport. Bij de derde keer zat hij zelf al in de koelkast in de bestuurskamer. Hij trekt profijt van mensen, tot hij ze niet meer nodig heeft.”
In 2010 smeedde Tielemans een slim een verbond met HB en D66; de combinatiefractie was de grootste in de raad. Berry Smits was namens HB fractievoorzitter. Smits: “Er was maar één persoon die bij SDOH alles bepaalde. Iedereen bij die club liep achter de goeroe aan, de zonnekoning van Stiphout. Kritiek was er meestal niet.”
Toen zijn forse taxideclaraties in 2013 naar buiten kwamen, trad Tielemans af. Een groot deel van zijn partij bleef hem steunen. Integriteit was een hot item geworden in het openbaar bestuur maar veel SDOH’ers vonden de ‘moraalridders’ van andere partijen maar hypocriet. Kuypers: “Peter had gewoon dat geld vlug terug moeten betalen, dan was het klaar geweest. Het ging om bedragen van niks. Het is allemaal zo opgeblazen.”
Van Rooij wijst erop dat Tielemans is gevormd in de jaren tachtig. Bestuurders werden toen nog niet zo op de vingers gekeken. “Er was toen een wethouder in Helmond die familiedinertjes declareerde. Peter is opgegroeid in die tijd. In 2002 heeft Fons Jacobs in het college gezegd dat wethouders niet met alcohol op mochten rijden. Neem dan een taxi, zei Jacobs. Peter heeft dat vervolgens gedaan en zag niet in wat hij kwaad deed. Hij heeft bij mij op de bank zitten skruwwen. Ik zei tegen hem: gij meent dat ge onaantastbaar bent.”
Woedend was Tielemans’ trouwste partijgenoot Theo van de Ven op de mensen die vorig jaar uiteindelijk besloten aangifte te doen. Het bestuur had ontdekt dat Tielemans een oude SDH-rekening (uit 1997) gebruikte om ‘donaties’ van particulieren en bedrijven te innen. Van Rooij lag er wakker van. “Vanwege de consequenties die het voor Peter kon hebben. Al kan het niet door de beugel wat hij heeft gedaan. Dat hij jarenlang zijn gang kon gaan is de partij niet aan te rekenen. Hij was de wethouder, niemand bemoeide zich met de financiën. Peter is echt geen kôie vent, ik laat hem ook nu niet vallen.”
In 2006 waren er nieuwe rekeningen voor partij en fractie geopend; naar de oude bankrekening kraaide geen haan meer. Tielemans kon die ongestoord blijven gebruiken. Heeft de interne controle op hem niet gefaald? Kuypers: “Nee. Hoe kan ik een vermoeden hebben van iets waar ik nooit van heb geweten?”
Van de Ven zegt ook dat hij niet op de hoogte was van de oude rekening. De Stiphoutenaar verklaarde eerder dat de mensen die aangifte hebben gedaan Tielemans ‘een dolkstoot’ in de rug hebben gegeven. “Niemand heeft Tielemans ooit iets gevraagd als hij een feestje betaalde.” Van Gastel werpt tegen: “Wij hebben die altijd zelf betaald, uit eigen zak.”
Van Gastel vindt dat hem niets te verwijten is. Hij tekende, net als toenmalig SDOH-voorzitter Huub Verschuuren, in 2013 op verzoek van Tielemans nog voor de geheime rekening. Van Gastel: “Ik dacht dat het om onze eigen campagnerekening ging. Dat zei Peter. Maar het bleek te gaan om een oude SDH-rekening die ik niet kende. Toen ik daar vorig jaar achter kwam, voelde ik me voor gek gezet.” Fractievoorzitter Harrie van Dijk ging met Van Gastel mee naar de politie. Dat was niet gemakkelijk, zegt Van Dijk: “Door Tielemans ben ik ooit de politiek ingegaan.”
Nu wordt Tielemans verdacht van corruptie, verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte. Hij zou de partij hebben gebruikt om zichzelf te verrijken. Lokaal Sterk likt nu zijn wonden, al had Tielemans met de fusiepartij formeel niets meer te maken. Van Gastel: “Ik trek hier wel een les uit. Dat je met meerdere ogen moet kijken en er altijd bovenop moet blijven zitten. Gezelligheid is leuk, maar als puntje bij paaltje komt, moet ook het mes op tafel komen.”
Van Dijk was met het bestuur al bezig de partij te vernieuwen. Lokaal Sterk ademt nu nog te veel oude politiek. Janssen: “We moeten transparanter worden, voorkomen dat de macht te veel bij één man ligt. En zorgen voor doorstroming. Mensen moeten niet te lang op dezelfde stoel blijven zitten. Dan loop je het risico van ‘ons kent ons’. Het probleem van de Helmondse politiek is dat het nog steeds een groot dorp is, waar niet het onderscheid wordt gemaakt tussen persoonlijke relaties en waar iemand politiek voor staat.”
‘Ik trek hier een les uit. Gezelligheid is leuk maar als puntje bij paaltje komt moet het mes op tafel komen’
@B. Maas op zaterdag 31 oktober 2015 om 09:04:
Dank hiervoor.
@B. Maas op zaterdag 31 oktober 2015 om 09:04:
Stuitend amateurisme.Eigenlijk wordt corruptie vergoeilijkt.Onvoorstelbaar dit deze figuren ook maar enige bestuurlijke verantwoording mogen dragen.
Filmpje
https://www.youtube.com/watch?v=dF7gRA1cOnQ
Noud,briljant.
@Noud op zondag 8 november 2015 om 23:36:
Heerlijk, het verhaal voor die musical bevat wel alles om een succes te worden. En over een tijdje zijn er weer zoveel ontwikkelingen, dat er een vervolg kan worden gemaakt.