42reacties

Q&A: Bezuinigingen op onkruidbestrijding

Helmond Aktief stelde vandaag schriftelijke vragen aan B&W over het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en groenbeheer. De bezuinigingen daarop moeten met minimaal 50% worden teruggedraaid. Dat laat deze coalitiepartij weten via een brief van Jan van Aert, Theo van Mullekom, Gerard van Vugt en Berry Smits.
Juli vorig jaar, voorafgaand aan die bezuinigingen, stelde Senioren 2013 ook raadsvragen over onkruidbestrijding. B&W liet toen weten dat het welig tierende onkruid zoals bij het kasteel niet het gevolg was van bezuinigingen op onkruidbestrijding maar in dat geval een fout was van de aannemer.
Hieronder de volledige brief van Helmond Aktief met daarin hun vragen (Questions). Zodra de antwoorden (Answers) van B&W bekend zijn, plaatsen we die ook in zijn geheel in de reacties hieronder.

De gevolgen van de bezuinigingen voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte, zoals die voor dit jaar zijn doorgevoerd, beginnen duidelijk te worden! Het onkruid tiert welig bijv. in de bestrating en het groenbeheer roept vele vragen op. Zeker in deze periode waar de weersomstandigheden groeizame resultaten opleveren! Het is op dit gebied bijna dweilen met de kraan open. Bewoners spreken ons daar op aan.
Natuurlijk is het vanzelfsprekend dat de inzet voor de openbare ruimte met minder middelen c.q. inzet, zijn uitwerking krijgt. Minder geld is simpel gezegd minder inzet en zodoende minder kwaliteit!
Maar betekent minder inzet nu ook de gevolgen zoals we die nu ervaren? Zijn de alternatieven voor bijv. onkruidbestrijding zoals het branden, borstelen of stomen wel zo efficiënt? Natuurlijk zijn chemische middelen niet (meer) gewenst, maar soms zou je die als bestrijdingsmiddel graag terugzien! Kloppen onze beeldbestekken nog wel? Beeldvorming waar naar wordt verwezen voor de kwaliteit van het groenbeheer?
Verder vragen wij ons als fractie af of binnen de burgerparticipatie er wel voldoende is ingezet om de burgers mede te betrekken voor dit onderwerp? Wij twijfelen of daar wel voldoende inspanning voor is gedaan.
Een ding lijkt ons wel belangrijk gezien de huidige situatie, namelijk om bij de komende begrotingsbehandeling te heroverwegen of deze bezuiniging wel de juiste is! Naar de inzichten van onze fractie zou de bezuiniging, specifiek voor het beheer en onderhoud van de openbare ruimte en groenbeheer, minimaal met 50% moeten worden teruggedraaid. We zullen daar zeker aandacht aan gaan besteden en serieus gaan bekijken of we daar binnen de begroting middelen voor kunnen vrijmaken.

In de reacties hieronder staat een update.