Rieter: Spookhuizen zonder kermis
Ongetwijfeld bent u ooit in het spookhuis op de kermis geweest. Na een ritje flink schrikken in het donker kom je dan vaak opgelucht weer naar buiten in de werkelijke wereld. Gelukkig zijn spookhuizen niet echt denk je dan. Maar niets is minder waar. Het blijkt dat spookhuizen echt bestaan. Nederland telde namelijk het afgelopen jaar zo’n 31.000 zogeheten spookwoningen. Dit aantal spookwoningen is vanaf 2016 met 10.000 woningen toegenomen. Bij het zien van deze groei kom je pas echt van een koude kermis thuis.
Maar waarom? Spookwoningen zijn huizen waar langer dan een jaar niemand staat ingeschreven in het Basisregistratie Personen (BRP). Opvallend is dat op die adressen de energiemeter wel blijft doordraaien. Wat onverklaarbaar is. Met andere woorden: Deze panden staan waarschijnlijk niet echt leeg. Iets klopt er in ieder geval niet achter deze voordeuren. Hoewel er ook niet-criminele redenen kunnen zijn waarom op een bepaald adres niemand ingeschreven staat, leiden controles van spookwoningen regelmatig tot de ontdekking van hennepkwekerijen, drugslabs, opslagplaatsen voor cocaïne of wapens, bordelen of verblijfplaatsen voor illegalen. Wat ook voorkomt is bewoning door arbeidsmigranten die niet staan ingeschreven. Zo bleek allemaal uit diepgravend onderzoek in Leeuwarden.
Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat Helmond in 2023 zo’n 70 spookwoningen heeft. Dit is zo’n 0,2% van het totale aantal woningen in onze stad. Opvallend is dat in 2019 nog helemaal geen spookwoningen in Helmond waren en dat dit aantal ieder jaar toeneemt. Zorgelijke situatie. Daarom dat we met Helder Helmond om opheldering hebben gevraagd bij het college. Onze fractie wil weten wat de gemeente gaat doen om dit probleem aan te pakken. Los van het feit van de vele criminele activiteiten, hebben we het hier dus ook over 70 woningen in Helmond die ook beschikbaar kunnen worden gesteld aan woningzoekenden. Er zijn genoeg Helmondse gezinnen welke niets minder willen dan dat. Het lijkt ons goed om met omliggende gemeentes hierin op te trekken en een plan voor op te stellen.
Burgemeester Van Haersma Buma uit Leeuwarden is in ieder geval duidelijk: Meer gemeenten moeten volgens hem diepgravend onderzoek doen naar criminele zaken in woningen. “Dit gebeurt in heel Nederland. Wij zijn de afgelopen jaren beter gaan kijken en dan kom je dus iets heel groots tegen. We zien dat heel veel vastgoed niet wordt gebruikt zoals we dat willen.” Helder Helmond is voornemens om ook zo’n diepgravend onderzoek in Helmond te laten plaatsvinden. Wordt vervolgd!
Martijn Rieter
Fractievoorzitter Helder Helmond
Bijgaande foto werd gemaakt door Peter Warmerdam.
14 reacties:
Weet er verschillende, echter degene die ze onderzoekt is nog dommer dan het achtereind van een varken zoals ze zeggen. Heb een heel lijstje maar dat houd ik maar bij mij. Hoe kan een organisatie ‘zijn eigen vlees keuren’? Gek of niet dan, zo ook bij Senzer, zelfde laken een pak.
Zijn dat ruimtes met bestemming “wonen” @janssen? Omdat u begint over Senzer?
Goed dat je dit probleem aankaart Martijn, ik vind het wel heel raar, want technisch gezien kan dit natuurlijk niet.
Ik ben benieuwd of er ooit een vervolg verhaal over dit gaat komen…..
Je koopt een huis voor een gunstige prijs,
bijvoorbeeld een opknapper, of een woning
die een uitgebreide verbouwing behoeft.
Mogelijk is zo’,n woning nog niet voor bewoning geschikt.
Tot het moment dat de verbouwing is afgerond
blijf je in je “oude” woning wonen.
Is de onbewoonde woning dan ook een spookwoning?
@Marko op maandag 26 februari 2024 om 12:35 uur:
Nee.
Voor dit onderzoek heeft RTL Nieuws zich onder meer gebaseerd op cijfers uit de leegstandsmonitor van het Centraal Bureau voor de Statistiek en gegevens van het platform Zicht op Ondermijning. Een woning is een spookwoning als deze officieel lange tijd leegstaat, maar als er wel sprake is van onverklaarbaar energieverbruik voor een leegstaand pand. Met andere woorden: het pand staat waarschijnlijk niet echt leeg.
Voor dit onderzoek is uitgegaan van woningen waar op 1 januari niemand stond ingeschreven en waar op 1 januari van het jaar ervoor ook al niemand stond ingeschreven. Vervolgens is gekeken naar het energieverbruik. Als dat meer dan 20 procent is van een vergelijkbare wel officieel bewoonde woning, dan wordt gesproken over een spookwoning of spookbewoning.
Goed bezig
In Brouwhuis een heel groot huis nooit bewoond groot hek er omheen al zo lang in ieder geval voor 1987 toen zijn wij in Brouwhuis komen wonen
Wow goed dat je dit aan de kaak stelt!
@Martijn Rieter op maandag 26 februari 2024 om 15:06 uur:
Beetje een vreemd verhaal, je kan bij Enexis data downloaden wat het gemiddelde energieverbruik van een postcode is, gas+ elektriciteit verbruik, maar gegevens van een specifiek adres is geen openbare info..anders zou jij dus het energieverbruik van de buren kunnen opvragen…
https://www.enexis.nl/over-ons/open-data
@Lg op maandag 26 februari 2024 om 18:30 uur:
Dat is een gevalletje wie de langste adem heeft,ruzie met de gemeente geloof ik.
@Lg op maandag 26 februari 2024 om 18:30 uur:
Dat is een huis zonder stroom, gas en water, dus dat is geen “spookhuis” in de zin die Martijn bedoeld.
@Lg op maandag 26 februari 2024 om 18:30 uur:
Dat huis is gebouwd in 1984. Staat al 40 jaar leeg.
Kennelijk heeft de bouwer zich niet gehouden aan
bouwafspraken die aan hand van een bouwvergunning
zijn gesteld.
Daarom mag die woning niet bewoond worden.
Wie momenteel eigenaar is weet ik niet.
De opdrachtgever van de bouw van dit woonhuis
is vermoedelijk overleden.
@Marko op dinsdag 27 februari 2024 om 12:11 uur:
Zover ik weet leeft het varkensboerke uit Lierop nog.
Huis is gebouwd in 1978.
Het boerke is nog steeds eigenaar, ook van de er tegenover liggende boerderij die op instorten staat.
@Twanneman op dinsdag 27 februari 2024 om 13:02 uur:
Leeft die man nog?
Aan deze zaak is door het ED al eens aandacht geschonken.
De boer heeft nooit een duimbreed toegegeven.
Wat ik uit de berichten toen begreep dat hij vergeetachtig
was geworden. Leek op dementie.