Van den Waardenburg: Mariaschool (deel 2)
Als inwoners van Helmond zijn we terecht trots op onze stad! Zo hebben we een prachtig kasteel in het stadscentrum, kun je lekker wandelen in stadspark de Warande en hebben we tijdens de zomermaanden de Kasteeltuinconcerten die door jong en oud worden bezocht. Uiteraard is dit geen uitputtende opsomming, maar misschien zijn dit wel een van de dingen die – volgens de Atlas voor gemeenten – van Helmond de gelukkigste gemeenten van Zuidoost-Brabant maken.
Zowel het kasteel als het stadspark zijn nog nalatenschappen van het cultuurhistorisch verleden van de stad. Maar helaas is dat verleden nog nauwelijks te zien in het huidige straatbeeld. Door de vestiging van grote winkelketens, de aanleg van de Traverse en de bouw van nieuwbouwprojecten, zoals de voormalige bibliotheek, is er veel gesloopt in het centrum van onze stad. Dit is goed te zien op oude foto’s en ook in de Stadsgalerij waar schaalmodellen van verdwenen historische panden en bouwwerken te zien zijn. Dat is ook een van de redenen waarom D66 Helmond de kop van de Mariaschool, bij het nieuwe Speelhuis, graag wil behouden. Precies een jaar geleden heb ik ook al geschreven over dit onderwerp en sindsdien zijn er een aantal ontwikkelingen geweest. Graag breng ik jullie hiervan op de hoogte.
Tijdens de commissievergadering van 15 november 2016 heeft een ruime meerderheid van de gemeenteraad aangegeven de kop van de Mariaschool te willen behouden. Ook de Monumentencommissie en Welstandscommissie waren positief. De Mariaschool leek toen gered. Als D66 waren we dan ook verbaasd toen op 21 juni 2017 in het Eindhovens Dagblad het bericht verscheen, dat het iets langer duurde voordat bekend zou zijn wat er met het nog overeind staande oude deel van de Mariaschool in Helmond zou gebeuren. Ook werd aangegeven dat het gemeentebestuur komend najaar verwacht te weten of het pand een nieuwe invulling krijgt, of toch plat gaat. Wat ons betreft een opmerkelijke uitspraak. Tijdens de commissievergadering van vorige jaar hebben de gemeenteraadsfracties in ruime meerderheid aangegeven het gebouw te willen behouden. Het slopen van de kop van de Mariaschool is dan ook tegen de wens van de gemeenteraad, wat ons betreft dus niet aan de orde, ook niet als er in het najaar geen nieuwe invulling voor het pand in gevonden.
Daarom heeft D66 Helmond begin deze maand ook raadsvragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders die je kunt teruglezen op de weblog. We hebben onder meer de vraag gesteld of het college kan bevestigen, dat het gebouw behouden blijft. Deze week hebben we van het college een reactie ontvangen op onze vragen. Hierin is geantwoord dat naar verwachting eind dit jaar duidelijk is of een nieuwe passende bestemming kan worden gevonden. Als dit niet lukt zal opnieuw met de raad worden bekeken wat met het gebouw moet gebeuren.
Helaas hebben we niet de bevestiging gekregen waarop we hadden gehoopt en is het nog steeds niet zeker of het gebouw behouden blijft. We krijgen enkel de zekerheid dat de gemeenteraad het nogmaals zal bespreken. Wat ons betreft is het prima om te bespreken wat de toekomst van het gebouw moet worden (bijvoorbeeld de invulling van het gebouw en het behoud in eigen beheer of verkoop aan een externe partij), maar het hoofdstuk slopen hebben we vorig jaar al gesloten. Dat is dus wat D66 Helmond betreft niet meer aan de orde.
Gaby van den Waardenburg
Raadslid D66 Helmond
In de reacties staat een update van de weblog.
15 reacties:
Tja wij zullen wel zien wanneer de slopershamer komt.
er word al te vaak oude gebouwen gesloopt ..gebruik oude gebouwen .en laat is een keer wat mooi is staan..dan alleen meer nieuwbouw !
maak er Appartementen van !
voor 50 +
In het kader van het verder opwaarderen van de cultuur in Helmond, zou ik denken aan het beschikbaar stellen van de ruimtes in het gebouw aan Helmondse theatergezelschappen of Helmondse theatermakers. Een ton of twee investeren zou in de begroting in te passen moeten zijn, had mi ook al meegenomen kunnen worden in het opknappen van de Speelhuisomgeving. Is maar een idee..
@edwin op dinsdag 25 juli 2017 om 00:03:
de leeftijdscategorie 50+ wil nog niet op een appartement maar in een medioren-/seniorenwoning met een klein tuintje en alle slaap-/douche-voorzieningen op begane grond. Pas op veel latere leeftijd verhuizen ze voor laatste keer naar appartement (tegenwoordig) helaas is Helmondse woningbestand hier niet op aangepast met het huidige aantal van 30% medioren
Luister nu eens echt naar de Helmonders en laat dit mooi gebouw eens staan er zijn al vele mooie gebouwen door verkeerde beslissingen gesloopt, men kan het beste dat onding van een waardeloos kiosk op de markt weg halen, heeft ook veel geld gekost en wat heeft het voor nut , juist helemaal niets 😉
Een goed verstaander heeft slechts een half woord nodig. Het woord is aan Frans Stienen. Hij is voorstander van slopen. Komt de uitstraling van het nieuwe Speelhuis ten goede.
en zoals gebruikelijk slopen we eerst onze markante gebouwen, hebben dan later spijt, en bouwen dan iets “wat er op lijkt” maar het net niet is…
Maar het idee telt… pfff… ketzegengske syndroom…
Update:
Voor 155.000 euro kun jij de kop van de Mariaschool kopen
De voorbouw van de voormalige Mariaschool is te koop. “Een unieke kans om uw dromen te realiseren in een monumentaal en historisch pand in Helmond” zo laat de gemeente wervend weten. De koopprijs van deze kop is vastgesteld op 155.000 euro k.k. en is niet onderhandelbaar. De volgende kosten samenhangend met de verkoop en levering komen voor rekening van koper:
overdrachtsbelasting, notariskosten (leveringsakte en transport) en kadasterkosten.
De kop van de Mariaschool is een monument aan de Kromme Steenweg 31. Zie deze illustratiefoto’s en indicatieve plattegronden (pdf) van de huidige situatie. Daarnaast is de OLV kerk waarin Theater Speelhuis zit. Die voormalige kerk wordt verbouwd waarna het Speelhuis medio 2018 haar definitieve vorm zal krijgen. Bij de bouw van het glazen paviljoen om de kerk zijn de voormalige Mariaschool en de gymzaal gesloopt. De voorbouw of ‘Kop van de Mariaschool’ is behouden.
De gemeente is op zoek naar gegadigden die het pand willen kopen voor een passende invulling. “Alle innovatieve ideeën zien we graag terug in uw plan. Uw plan versterkt in ieder geval het aanliggende plein, het vernieuwde theater en het Kunstkwartier. We zijn op zoek naar synergie tussen het Theaterplein, de cultuursector en de centrumfunctie in het Steenwegkwartier.” Omdat de gemeente alleen zaken wil doen met integere en eerlijke ondernemers is er een Bibob-toets.
Uiterlijk 23 oktober moet je inschrijving inclusief je plan bij de gemeente zijn ingediend. De verkoop loopt via een tenderprocedure (pdf). Je kunt je aanmelden voor een bezichtiging tot en met 18 september.
Welke brouwer zal als eerste reageren?
@Twanneman op woensdag 2 augustus 2017 om 14:45:
Ik verwacht dat een cafe-functie niet mogelijk is vanwege concurrentie met het Speelhuis. Een restaurantfunctie zou misschien wel kunnen.
Zo maar een suggestie:
Ze hebben het geld er niet voor, maar het zou een mooi pand zijn voor de officieel geregistreerde veteranen van Helmond (en omgeving): een veteranen Ontmoetings Centrum, een écht eigen inloophuis voor de Peel-regio. In Eindhoven hebben ze de “De Treffer”. Nu Helmond en omgeving nog!
.
De Gemeente kan hier best een duit in het zakje doen, want om het geld van de vraagprijs liggen ze zeker niet wakker! Misschien moet de Gemeente eens contact opnemen met het VI – het Veteraneninstituut?
Mooi pand voor een Grand Café.. ????
Zet er de draaiorgels in met passende horeca en maak er zo een mooie cultuur hoek van het zal elkaar alleen maar versterken .
@peter: dat idee met de draaiorgels is vast goed bedoeld en het theater en een draaiorgelzaal kunnen elkaar vermoedelijk versterken maar gaat niet lukken vanwege hoogte en omvang van de orgels.
Mij valt toch wel op dat een pand (of een soort restant) eerst slechts sloopwaarde wordt toegedacht en nu ruim 1,5 ton moet opbrengen. Bij de leidraad valt verder op dat bij de omschrijving van de monumentale waarde (p. 6) niets gemeld wordt over het schoolgebouw: architect, stijl enz.. Terwijl het n.b. een schepping is van de Helmondse architect Lambert de Vries. Er ontbreken ook dateringen van kerk en pastorie en verder staan er wat holle frasen als: ”Het (=complex van pastorie en kerk) heeft ensemblewaarden vanwege de situering nabij het centrum en het heeft door het silhouet van de toren en de koepel bijzondere betekenis voor het aanzien van Helmond als industriestad.”
Ik hoop dat een moedige exploitant zich hierdoor niet laat afschrikken…
@giel van hooff op donderdag 3 augustus 2017 om 21:09:
Daar heb je een goed punt! Eerst was het feitelijk niks waard en zou het zelfs geld kosten om het te laten slopen en nu wordt er 155.000 euro voor gevraagd. Een stevig bedrag voor een oud pand waar erg veel aan gedaan moet worden. Als het lukt is het natuurlijk goed koopmanschap van wethouder Stienen.
Of zou hij en het college misschien juist hopen dat niemand het wil kopen voor dat bedrag? Er kan volgens de tender geen euro vanaf en dat maakt de verkoop ook niet makkelijker. Want als niemand het koopt, kan er rond de jaarwisseling naar eer en geweten en goed getimed worden gezegd dat niemand het wil en dat het dus afgebroken kan worden. De raad heeft dan in feite een zware dobber, want begin 2018 (net voor de raadsverkiezingen en in zijn laatste maanden als wethouder) heeft wethouder Stienen de bevoegdheid het te laten slopen. Wie daarover dan wil klagen, moet bij het volgende college zijn