Wat doen we met onze foodcampus?
Naar aanleiding van de berichtgeving over het faillissement van Bodec, vraagt Lokaal Sterk aandacht voor De Groene Campus bij het College van B&W. Harrie van Dijk, Anja Spierings en Maarten Janssen noemen de campus een ambitieus project waarin de samenwerking tussen onderwijs, overheid en ondernemingen rond voedsel tot volle wasdom zou moeten komen. De 7 jaren die de campus nu bestaat, zijn echter 7 magere jaren geweest, zo schrijven deze leden van Lokaal Sterk. “De doorlopende leerlijn van vmbo tot hbo is gestrand, in het gebouw De Groene Campus is het bedrijfsleven nog nauwelijks aanwezig en ook het erachter gelegen gebouw kampt met leegstand. In het bericht op de weblog heeft Lokaal sterk kunnen lezen dat het College in juli 2015 heeft besloten om maandelijks ruim 2.700 euro bij te passen inzake de huurkosten van het gebouw,” staat in hun brief van vanochtend te lezen.
Omdat ‘food’ nog steeds 1 van speerpunten van Helmonds economisch beleid is, wil Helmonds grootste oppositiepartij in oktober in de vergadering van de de Commissie Bestuur en Economie uitgebreid stilstaan bij de ontwikkelingen van de foodcampus. Daar moet duidelijkheid worden gegeven over hoe het gaat op De Groene Campus, wat dat de gemeente kost, welke invloed ze daar heeft en hoe de negatieve spiraal te keren. Ook wil de partij dan horen In hoeverre de foodcampus iets merkt van de toenemende concurrentie van vergelijkbare ontwikkelingen als in Cuijk, Veghel en Venlo en hoe daarop wordt ingespeeld.
15 reacties:
Na zeven magere jaren, komen traditioneel zeven vette jaren. Zeggen ze…. Maar of dat na zo’n slechte start bij Food ook geldt? Chez Pascal ging in januari al failliet, dus dan zit je nu al bijna op 20 ruggen. Nu Bodec erbij, het bedrag gaat wel oplopen zo.
Ik vind het principieel fout dat bedrijven geld of een (garantie voor een) lening krijgen van de gemeente. Als een bank of iemand met eigen geld er niet in gelooft, waarom moet de gemeenschap er dan voor opdraaien? Alsof de gemeente er meer verstand van heeft…. Er zullen heus ook wel succesverhalen zijn, maar hierboven weer twee mislukkingen.
Gewoon mee stoppen, want Helmondse industrie en werkgelegenheid zijn zeer versnipperd. Focus aanbrengen holt juist de kracht van diversiteit uit. Bovendien is het een achterhoedegevecht, want de triple helix rond “food” concentreert zich in de Gelderse vallei en de industrie zit in het Westland. Gelijk ook stoppen met “automotive” want dat zit vooral in Eindhoven en Born. Helmond kan zich beter positioneren als workforce city. Stiphout, Dierdonk, Warande en Brandevoort zijn forensendorpjes voor kenniswerkers, verkopertjes en administratievelingen en in de andere wijken wonen de werkpaarden die hopelijk nog echt iets kunnen maken. Na een industrieel verleden is de functie van Helmond vooral “woonuh, nie werkuh” want de werkgelegenheid ligt vooral buiten de stad.
Tja, het gaat dus gewoon zoals met alles daar in die hoek. De Foodcampus, de ontwikkeling van de wijk Suytkade en de Cacaofabriek; het loopt allemaal voor geen meter. En dat is logisch omdat het concepten zijn die nagenoeg onmogelijk te vermarkten zijn omdat ze niet aansluiten bij hetgeen behoefte aan is. Volgens mij is de Lidl daar het enige dat wel goed gaat.
Het college van burgemeester en wethouders antwoordt naar aanleiding van de bovengenoemde brief van Lokaal Sterk het volgende:
Enkele feiten:
Het inmiddels failliete Chez Pascal verloor in 2011 108.000 euro en in 2012 832.000 euro. Reden van het faillissement is volgens de bestuurders onvoldoende afzet van de ontwikkelde producten.
De Bodec Holding verloor in 2012 120 euro, in 2013 186000 euro en in 2014 499000 euro. Medio 2015 volgde het faillissement. Reden: Achterblijvende omzet en verliesgevende exploitatie, waardoor voortzetting onverantwoord was. Er is bij Bodec, naast deze schulden, 3 miljoen aan investeringen verdampt. Beide bedrijven hebben in het normale economische verkeer geen bestaansrecht. Doorstarten kan alleen als er gratis geld wordt gedoneerd of geleend, wat doorgaans neerkomt op belastinggeld. Het is de vraag wie daarvan beter wordt. Of is het een kwestie van tijd voordat e.e.a. wordt teruggevorderd, net als wat de initiatiefnemer eerder is overkomen: http://www.visserijnieuws.nl/nieuws/8888-mogelijke-terugvordering-subsidiegelden-tilapiaproject.html
Ojee, breng Blanksma maar niet op ideeën met die leegstand, die heeft er wel een bestemming voor…..
@Twan op dinsdag 29 september 2015 om 13:10:
Vanavond komt je droom uit Twan.
Helmond blijft dus sponsoren, ondanks immense verliezen van Bodec en Pascal en de uiteindelijke faillissementen van deze ‘bedrijven’ op de foodcampus:
http://www.helmond.nl/Internet/Site-Root/Media/(1000545)-Nieuws/Nieuws-2016/Nieuws-2016-Strategische-Agenda.pdf
Rijst de vraag: Wie regeert? Van Rijsingen en Ploegsma?
Hoe gaat het verder met de sponsoring van de bedrijven in de Foodcampus vanuit de Rabobank, als Jan van Rijsingen medio 2017 uit de RvC stapt? Moeten zij hun schulden terugbetalen, of mogen ze het geld houden? En is dezelfde Jan ook betrokken geweest bij (het veranderen van de conclusies uit) het rapport van de Wageningen Universiteit, over het project met Tilapia, waarover hij onterecht subsidie ontving? Heeft dat consequenties voor de campus en de bedrijven Bodec en Pascal, die zonder Europese subsidiegelden voor bedachte projecten niet kunnen voortbestaan?
Is dit het project dat inmiddels weer 4 x 500.000 euro gaat ontvangen? Zie onderwerp Innovatiebedrijf Bodec is failliet. Wat is er nog meer nodig om te beseffen dat sommige zaken niet verantwoord zijn?
Volgens een artikel in het Eindhovens Dagblad wil de gemeente Helmond de komende jaren nog eens meerdere miljoenen in het project investeren.
De initiatiefnemers van Bodec krijgen weer kansen.
Zwammen over zwammen: Hoe enkele Helmonders miljoenen euro’s verbrassen https://www.foodtechbrainport.tv/video-overzicht.
De video laat zien hoe enkele Helmonders de miljoenen gemeenschaps-euro’s verbrassen om na te denken over een ‘afvalprobleem’ dat in industrieën elders allang is opgelost
Nog nooit zoveel onzin bij elkaar gezien: https://www.foodtechbrainport.tv/video-overzicht
Slechte toneelstukjes. Er zou zogenaamd 1/3 van ons voedsel worden verspild, maar hier wordt 3/3 deel subsidie / belastinggeld verbrast. Spot er toch mee alsjeblieft.
Dat vanuit al het subsidiegeld t.b.v. het food park en de vele onzinnige filmpjes vanuit het TV kanaal uiteindelijk toch iets leuks bedacht kan worden, blijkt uit de volgende bijdrage: https://www.google.nl/search?source=hp&ei=aIvKXNymCO_isAfS8b3gCQ&q=jiskefet+emergendizer&oq=jiskefet+emerge&gs_l=psy-ab.1.0.0i22i30.2115.15012..16967…4.0..0.65.915.19……0….1..gws-wiz…..0..0j0i131j0i10j0i22i30i19.3r-RpAkq6dI
Goed bezig mensen!
Lees dit eens: https://www.brabant.nl/actueel/bekendmakingen/subsidie-bekendmakingen-staatssteun/2020/food-tech-park-brainport-2
Dat zien we nooit meer terug!