Wethouder De Vries: De harde klappen
Wat een bizarre tijd. Ik heb dat de afgelopen weken vaak gedacht en u ongetwijfeld ook. Corona is nu ongeveer twee maanden onder ons. In eerste instantie was er vooral verbazing en verbijstering. Hoe is het mogelijk dat onze wereld zo snel totaal kan veranderen? Inmiddels zijn we al bijna gewend aan dichte scholen, gesloten horeca, thuis werken en 1,5 meter afstand houden. De laatste weken zie ik vooral de zorgen toenemen. Waar we in het begin misschien dachten er in een paar weken vanaf te zijn, dringt nu het besef door dat het nog lang gaat duren voordat alles weer ‘normaal’ is. Wat begon als een gezondheidscrisis is in rap tempo ook een sociale en economische crisis geworden.
Hoe nu verder? Die vraag wordt de laatste weken vaker gesteld. Ondernemers, groot en klein, maken zich steeds meer zorgen over de toekomst van hun bedrijf. Het aantal aanvragen voor een uitkering loopt snel op. Meer dan 3000 zzp-ers hebben bij Senzer om financiële ondersteuning gevraagd. Er wordt hard gewerkt om iedereen snel te helpen. Waar normaal gesproken drie mensen werken aan de bijstandsuitkeringen voor zelfstandigen zijn dat er nu bijna veertig! Het bedrag dat is uitgekeerd loopt inmiddels richting de twee miljoen euro. Maar al dat geld kan niet voorkomen dat veel mensen het plotseling financieel moeilijk hebben. En in grote onzekerheid verkeren over hoe hun toekomst eruit ziet.
Ook de horeca wordt keihard getroffen. De aanblik van lege terrassen en gesloten cafés en restaurants in het centrum doet pijn. De verplichte sluiting is een enorm hard gelag; de kosten lopen immers grotendeels door. Veel horecabedrijven hebben al een beroep gedaan op de regeling waarbij de overheid een groot deel van de loonkosten van medewerkers betaalt. Maar als deze crisis langer gaat duren is dat voor een aantal bedrijven niet genoeg om te overleven.
De gemeente kan deze crisis helaas niet oplossen. We proberen wel te ondersteunen. Bijvoorbeeld met uitstel van belastingheffingen. Voor panden in het bezit van de gemeente is de huurbetaling opgeschort. Verder promoten we actief de ‘koop lokaal’-campagne van Centrummanagement. Of dit genoeg is? Nee, ik ben bang van niet. Deze week praten we met een afvaardiging van de horeca om te bekijken wat we nog meer kunnen doen. In de hoop dat we met z’n allen snel licht zien aan het einde van deze tunnel.
Erik de Vries
Wethouder Sociale Zaken, Armoedebestrijding, Centrumontwikkeling
12 reacties:
Wat mooi geschreven wethouder De Vries!
Ik heb een vraag die ik hopelijk hier aan U kan stellen. Ik kom nog uit de tijd dat je of arbeider of baas was en ik weet natuurlijk dat er tegenwoordig veel zzp-ers zijn. Maar ik zag het op televisie ook al, bij ik dacht Omroep Brabant, voorbijkomen en nu schrijft U het ook. “Meer dan 3000 zzp-ers hebben bij Senzer om financiële ondersteuning gevraagd.”
Mijn vraag: Zijn er in Helmond echt meer dan 3000 zzp-ers?
Mevrouw Klaassens
@Mevrouw Klaassens op donderdag 30 april 2020 om 06:16:
Natuurlijk mogen er on topic vragen worden gesteld aan de wethouder.
Kan er tijdelijk bijgedragen worden in de “vitale” beroepen? Of in gemeentelijke taken ? Dit gaat nog even duren ben ik bang. Er is geen of amper schoonmaak meer in panden. Doen bewoners her en der intussen veel werk zelf waar dit nu hard nodig is? Huren lopen vervolgens anderzijds op. Ligt overal afval. Worden er bijvoorbeeld ook tijdelijk extra vacatures voor tuinen, schoonmaak enz. ingezet ?
Beste wethouder De Vries, is het zo’n bizarre tijd of is het een lastige tijd? We zijn de laatste jaren enorm doorgeschoten is alles wat we wilden en alles moest ook mogelijk zijn. De bomen groeiden hoger dan de hemel. We waren nergens meer mee tevreden. Het moest altijd meer en altijd beter. Er was nauwelijks tijd om eens stil te staan en kijken wat we allemaal hadden. Nee, het moest vooruit. Niet alleen in Helmond maar overal in de westerse wereld. We deden er alles aan om het mooie dat we hadden en nog steeds hebben, niet te zien. We holden met zijn allen achter het welvaartsideaal aan. Dat blijkt nu een fragiel uitgangspunt te zijn geweest. Door dit ongewenste virus, een speling van de natuur, moeten we een stap terugdoen. Is dat bizar of was datgene waar we mee bezig waren bizar? We hebben het hier in Nederland en hier in Helmond nog altijd goed. Ja, er zijn nu zorgen, maar waarover? Dat we een stap terug moeten doen is lastig, maar laten we eerst maar eens zorgen dat iedereen gezond is en gezond blijft. Of we daarna moeten vervallen in een nieuwe welvaartsrace, lijkt me een open discussie waard. De vraag is namelijk: wat wil Helmond straks of beter nog: wat hebben we nu straks écht nodig?
Hartelijke groet,
Hanneke Hegeman.
@Hanneke Hegeman op donderdag 30 april 2020 om 12:04:
Helemaal mee eens. Ik denk alleen dat deze wethouder het ook volledig met u eens is. Deze vraag kunnen we beter stellen aan het vandaag – helaas – vastgestelde nieuwe provinciebestuur, waar juist de partijen zitten die verder willen met doorgeschoten schaalvergroting in de landbouw, die ontkennen dat er sprake is van klimaatverandering, verder gaan met het pamperen van hun achterban (CDA: boeren, VVD: 100 km/uur rijden is het maximaal haalbare qua visie op stikstofbeleid, FVD: daar loopt iedereen achter een narcistische fop-intellectueel aan, die van alles roept, maar slecht met kritiek kan omgaan).
Laten we hopen dat de waardering voor en het belang van degenen die een ‘vitaal beroep’ uitoefenen dadelijk blijvend is en er niet weer standaard uitgegaan wordt van ‘economisch belang’ en aandeelhouders naar de mond praten.
@mevrouw Klaassens op donderdag 30 april om 6:16:
Dank u voor het compliment! Het getal van 3000 zzp-ers die bij Senzer om ondersteuning hebben gevraagd geldt voor de hele regio. Voor Helmond zijn dat er (op dit moment) ongeveer 1300. Hoeveel zzp-ers er in totaal in Helmond zijn weet ik niet, maar het aantal ligt zeker een stuk hoger dan de 1300 die nu om steun gevraagd hebben.
Heel mooi zo’n bijdrage van wethouder De Vries. Hij weergeeft zijn mening. Veel standpunten komen thans overeen met meningen van Burgemeester en Wethouders. Gesteund door en (verplicht) opgeroepen/opgedragen door de regering
De visie op (korte) termijn is wellicht anders?
Commercie moet weer een voorrang krijgen.
Die mening, intentie, ontstaat gaandeweg.
Inmiddels moeten we ons voorbereiden op een andere maatschappij.
Niet makkelijk. Wel noodzakelijk.
Daarin kan een vaccin geen verandering in brengen.
@De weblog van Helmond donderdag 30 april 2020 om 06:23
Natuurlijk mogen er on topic vragen worden gesteld aan de wethouder.
Natuurlijk een goede bijdrage van wethouder de Vries.
Beste Wethouder de Vries, de vraag over extra vacatures was op zich niet ongepast toch ? Was ook met de allerbeste bedoelingen. Begreep dat er ook ondernemers bijvoorbeeld bij het aspergesteken gingen helpen. Ik begreep dat “Senzer” schoonmaak bedrijf met personeel problemen kampt. Misschien is er zelfs wel vraag ? Of word dit zelfs al gedaan. Er zullen vast ook mensen zijn (zzp-ers, ondernemers) die bijvoorbeeld ook net buiten de regelingen vallen. Of waarvoor regelingen misschien niet voldoende zijn.
@Mevrouw Klaassens op donderdag 30 april 2020 om 06:16:
Dank U wel voor het antwoord! Ik wil u heel veel succes en wijsheid wensen met Uw werk. We zijn er als Helmonders immers nu allemaal van afhankelijk.
Mevrouw Klaassens
@Leo op vrijdag 1 mei om 01.03
Dank voor het meedenken. We zien dat er door corona ook een aantal sectoren is waar juist veel vraag naar personeel is, zoals de aspergestekers die u noemt. De gemeente heeft daar geen directe rol in. Op verzoek van de bedrijven die op zoek zijn zijn naar personeel kunnen UWV en Senzer meedenken over oplossingen.
Dank U wel voor het antwoorden wethouder de Vries. Veel succes en wijsheid. We hopen hier als bewoners dan ook dat men ook hier meeleest. En bijvoorbeeld schoonmaak werkzaamheden gauw weer kunnen worden hervat. Dan durven en kunnen enkele bewoners ook hier misschien weer even naar buiten.
Helmonder leegt teveel restafval: mogelijk betalen per volle kliko.
Dit staat vandaag online bij het ED en ja als dit hersenspinsel van uw collega aanslaat (tenslotte zijn bestuurders goed in verzinnen belastingmaatregelen) wordt dit ook weer een harde klap op het huishoudboekje en veroorzaakt het ook meer zwerfafval dus een goede raad, ga besturen en verlicht de belastingdruk ipv steeds maar weer te verhogen zodat de mensen ook de klappen kunnen opvangen.