21reacties

Zijn Helmondse bomen toch vogelvrij?

In 2005 werd een plan gepresenteerd om in Helmond de administratieve lastendruk met betrekking tot kapvergunningen te verlagen. Onder andere via dit weblog werd gewaarschuwd dat dit wellicht tot een letterlijke kaalslag zou leiden. Onder het kopje “Bomen binnenkort “vogelvrij” zonder kapvergunning??” werd de politieke discussie getriggerd. De antwoorden waren (natuurlijk?) dat bomen in Helmond niet vogelvrij zijn, bij gemeentelijke kap, zou herplant zo veel mogelijk worden verzorgd. Vooral werd geantwoord, in compleet Politiek Correct Hellemonds, dat bomen belangrijk zijn, ze zorgen voor allerlei milieuvoordelen en een leefbaar stadsbeeld.

Nu in 2014 komt de ware aap uit de mouw: In Mierlo-Hout worden, als het aan de Gemeente Helmond ligt, in een vijftal straten welgeteld 151 bomen gekapt. Er worden er 26 teruggeplant, vooral in plantsoenen. Bomen op zijn retour, wortelopdruk en slechte groei zijn excuses die hierbij worden aangevoerd. Alle boomspiegels, dit zijn de sparingen die in het wegoppervlak zijn gemaakt voor deze bomen, worden dicht gestraat en parkeervakken vergroot. De 26 bomen die worden terug geplant, zullen vooral in plantsoenen worden terug gezet. Dit betekent dat complete straten er anders uit zullen gaan zien.

Iedere weldenkende Helmonder zal snappen, dat bij de pracht van een boom, ook de overlast hoort van een vallend blad, een stoeptegel die eens omhoog kan worden gedrukt en wat onderhoud. Dat de Gemeente nu, herplant weigert lijkt mij dan ook een politieke draai van 180 graden. Een woord, een woord, gaat dan ook zeker niet op. Zelfs niet in de milieuvriendelijke wijk “De akkers”. In deze wijk verdwijnen in twee straten netto 59 bomen, bij deze boomspiegels geen straatklinker te zien die omhoog is gedrukt! Een goede vriend van mij, wonend in één van de genoemde straten, wees mij op de gemeentelijke brochure ter stimulering van de verkoop van de huizen destijds. Een citaat: “De wijk kent een uniek stedenbouwkundig plan, ontwikkeld op basis van de principes van de duurzame stedenbouw waarbij is voortgeborduurd op de situatie die we aantroffen. Zo zijn de verkavelingrichting van de landbouwakkers, de bestaande ontsluitingsweg, het afwateringspatroon en de noord en zuidelijk gelegen waterlopen belangrijke dragers van het plan. Daarnaast is het traditionele wonen op “De Akkers” een belangrijke inspiratie bron geweest bij het ontwerpen. Ook de groenaanplant is typisch Brabants.” Dat hij nu vindt dat de Gemeente Helmond de zaak besodemieterd, kan ik hem niet kwalijk nemen. Hij had ook navraag gedaan, waarom er geen herplant komt en waarom de parkeervakken een meter groter zouden moeten worden. Er zouden in zijn straat dan immers nog steeds geen twee auto’s in die vakken kunnen. Het antwoord van de gemeentelijke woordvoerster: “twee kleine mini-coopers, zouden wel passen”. I rest my case.

Bezwaar is niet mogelijk tegen de geplande kap, de genoemde 151 bomen staan geen van allen op de zogenaamde bomenkaart.
Nee, dit riekt weer naar de inmiddels welbekende, achterkamertjespolitiek en d’n Helmonder mag het met lede ogen aan zien. Saillant detail; in de brief van de Gemeente Helmond wordt voor vragen verwezen naar een mevrouw van de dienst Beheer Openbare Ruimte, zij woont zelf in de straat waar 36 bomen worden gekapt en de parkeervakken groter worden gemaakt. Eigen belang?
Hopelijk wordt vervolgd.

G.Ekkehenkie