Flexôtel voor 200 arbeidsmigranten dit jaar
Op het industrieterrein komt voor een periode van 10 jaar huisvesting voor maximaal 200 arbeidsmigranten. Kafra Housing is de initiatiefnemer die de aanbesteding van de gemeente gegund heeft gekregen. Hun plan voorziet in de behoefte om die werknemers op een goede manier te huisvesten en past binnen het gemeentelijke beleid, zo laat de gemeente vanochtend weten. Eind dit jaar wil Kafra de locatie Flexôtel Varenschut gerealiseerd hebben. Deze vastgoedontwikkelaar gaat nu aan de slag met de realisatie.
In Helmond zijn sinds 2020 plannen om huisvesting voor arbeidsmigranten te bouwen op de locatie aan de Veldbeemd (op het perceel tussen de Rochadeweg, Veldbeemd en de kassen van Kwekerij Varenschut).
Wethouder Martijn de Kort is verheugd dat de initiatiefnemer hier nu mee aan de slag gaat: “De afgelopen jaren is er veel aandacht geweest voor goede huisvesting voor internationale medewerkers. In 2020 heeft de commissie Roemer geconcludeerd dat zij in de ergste gevallen te maken hebben met omgangsvormen en woonsituaties die ver onder de menselijke maat liggen. Maar ook in de minder ernstige gevallen kunnen zij niet altijd rekenen op eerlijk, gezond en veilig werk en een menswaardige woonsituatie. In lijn met de aanbevelingen van de commissie Roemer, willen we zorgen voor goede, fatsoenlijke tijdelijke huisvesting.”
“Met zonnepanelen, een volledig elektrisch- en herplaatsbaar gebouw en korte fietsafstanden tot Helmondse werkgevers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De locatie ligt op fietsafstand van maatschappelijke voorzieningen in de omgeving, zoals lokale winkeliers, horeca en supermarkten.” Dat meldt Kafra Housing op haar website over dit nieuwe project. De opening van het complex is volgens hen gepland voor begin 2024.
Bij de gunning maakte de gemeente afspraken met het bedrijf uit Venray over de communicatie met de omgeving. Als onderdeel hiervan organiseert Kafra maandag 30 januari van 20.00 tot 21.30 uur een digitale bijeenkomst voor inwoners en belanghebbenden. Het bedrijf toont dan de plannen en gaat in gesprek met de aanwezigen. Voor deze deze online bijeenkomst kun je je per e-mail aanmelden bij Kafra via [email protected], onder vermelding van Flexôtel Varenschut, je naam, adres, e-mailadres en als je wilt je telefoonnummer.
Tegenover het te bouwen Flexôtel Varenschut is een Time-out & Verblijfsvoorziening voorzien voor mensen met complexe meervoudige problematiek. De gemeente wil afstemming en samenwerking tussen deze 2 initiatieven, bijvoorbeeld voor wat betreft beheer en toezicht, de noodzakelijke infrastructurele aanpassingen en openbaar vervoer. De gemeenteraad neemt half maart naar verwachting een definitief besluit over de komst van deze voorziening op deze locatie.
23 reacties:
Daar zal niet elke Helmonder blij mee zijn, gok ik zo. 😉
@Rijpelaar op vrijdag 20 januari 2023 om 10:46:
Ik gok dat de buurman die zijn boerderijtje voor 1.4 miljoen te koop heeft staan niet staat te springen van geluk.
Deze locatie is vroeger een vuilnisbelt geweest. Het oorspronkelijke beemdgebied is opgevuld met vuilnis enz. en daar is een deklaag grond overheen gekomen.
zie deze kaart.
https://noord-brabant.maps.arcgis.com/apps/webappviewer/index.html?id=9b9851faebd04297b0c5ed386a72230a
Verdere info over onderzoek op deze locatie
https://atlas.brabant.nl/documenten/milieu/stortplaatsen/NB2500022_NB079400022_RB.pdf
Gedeelte uit dit onderzoek:
Het is in het kader van de provinciale milieuverordening verboden om, zonder goedgekeurd hergebruikplan, werkzaamheden op of in de stortplaats uit te voeren die de nazorg kunnen belemmeren.
In het kader van de wet bodembescherming is het verboden om zonder instemming van het bevoegde gezag (provincie of gemeente) verontreinigde grond of grondwater te verplaatsen (onttrekken) of te verwijderen.
In aanvulling op bovenstaande algemene verboden wordt geadviseerd om geen grondwater te onttrekken ter plaatse, of in de directe nabijheid, van de stortplaats.
Op basis van de momenteel beschikbare onderzoeksgegevens wordt in aanvulling op vorenstaande algemene verboden en adviezen, specifiek geadviseerd om:
* Deklaagdikte:
Niet te graven ter plaatse van de sterk verontreinigde deklaag. Niet te graven of te bewerken dieper dan 30 centimeter ter plaatse van het deel van de locatie met een dunne deklaag.
* Oppervlaktewater:
geen gebruik sloot (aan de oostzijde van de locatie) voor besproeiing.
Mijn grote zorg is ook dat aan de overzijde van de Rochadeweg in “De Groene Punt” de veiligheid en rust zowel voor mens en dier enz sterk onder druk komen te staan.
Het is nu een prachtig en zeer schoon natuurgebied
Ik ben bang dat het een recreatiegebied wordt met de nodige overlast.
Heerlijke verdienmodel op een oude vuilnisbelt. Lijkt wel een moderne vorm van mensenhandel maar dan net binnen de NL regeltjes. Het woord vluchteling komt niet in de tekst voor, wel de ellende die mee gaat komen. Gratis fietsen, dagelijkse catering, inboedel, recreatie ruimtes, speciale eenheden om ze in toom te houden etc. Inmiddels 15 vestigingen van 3500 “migranten” plus 200 in Helmond, 400 in Vlierden volgens de pijlingen is 4100 binnen 1 jaar. 2700,- per kop per maand is 11.070.000 per maand ex. De vuilnisbeld lijkt gedoneerd te zijn door de gemeente volgens de tekst. Ik hoop voor de gemeente dat ze enigszins zelf er ook iets aan verdienen of even achter de oren moeten krabben dat de rekenwonders de vuilnisbelt alsnog voor een prikkie beschikbaar hebben gesteld… echt waar gaat dit heen…
Ik ben ook arbeidsmigrant geweest. Halverwege jaren ’80 ben ik in Zuid-Frankrijk gaan werken. Maar ik moest gewoon zelf voor mijn huisvesting zorgen. Van mijn werkgever aldaar was de enige hulp die ik kreeg een lijstje met beschikbare woonruimtes, variërend van huurkamers tot kleine appartementjes, en ik moest gewoon zelf op pad om mijn eigen woonruimte te regelen. Vond ik ook heel normaal. Waarom voelen we ons verplicht tegenwoordig om dat niet meer te doen, maar te vinden dat de werkgever of de overheid of welke instantie dan ook, de arbeidsmigranten van woonruimte moet voorzien?
Arbeidsmigranten, typisch een EU product.
Jammer dat Helmond ook denkt dat je met het ophokken van deze mensen voldoet aan alles.
Deze mensen gaan ook meer willen, hebben ook “recht” op gezinshereniging. Deze woon en werkvormen schreeuwen om sociale problemen.
Alle overlast is voor de burgers.. Oh ja, de burgers die alles financieren ook. Wij betalen voor alles, maar krijgen niets.
Eerst die 30 mensen met allerlei problemen in Time-out en nu die 200 arbeidsmigranten. Begin een beetje het gevoel te krijgen dat Brouwhuis het afvoerputje van Helmond gaat worden. 🙁
Ben benieuwd of de gemeenteraad dat gaat goedkeuren.
Veel gemeentes voelen zich nu ook al genoodzaakt om statushouders voorrang te gaan geven. Heel Limburg besloot al zoiets. Allemaal met excuus dat ’t eenmaal moet. Er moet GVD helemaal niet. Laat het Rijk zelf hun problemen oplossen. Zij, vvd d66, laten per jaar 250.000 uitvreters binnen. Wanneer wordt dit een 0? Ze doen er echt helemaal niets, aan, en de D66 rechters doen de rest. Alles moet kapot, mensen afhankelijk en aanhankelijk gemaakt van de staat.
15 maart mogen we stemmen, voor onze provincie, maar via die weg ook voor de 1e kamer.
Stem ze weg. Weg vvd weg d66, weg cda, weg cu, weg GroenLinks weg PvdA weg volt.
Ach Andre, Balkenellende heeft ondanks een nee van Nederland toch getekend.
Zo ook in Frankrijk…
Zolang we in de EU zitten kunnen we niets, en eruit stappen is voor Nederland niet meer te doen.
We zijn te laat, te veel slapers gehad in Nederland, ook in Helmond.
Dus we zullen het ermee moeten doen.
Exact dit gebeurt nu weer….
Ik vind het een rare plek. Er is niets, geen openbaar vervoer, geen winkels, geen entertainment. Op zich goed dat er woonruimte gerealiseerd wordt.
@Bert, ja maar in alles schreeuwt dit toch dat dit aparte mensen zijn die dus apart gehuisvest kunnen op aparte plekken. De sociale implicaties, die hebben de profiteurs niet voorzien.
@Andre op zondag 22 januari 2023 om 10:22:
Als iemand met zijn/haar geld voor jou een huis gaat bouwen, is dat toch ook voor een apart (ik durf te stellen een heel apart) mens? 😉 En ik vind ook dat dat moet mogen. Liever niet in Helmond, maar ook Andre zal ergens moeten wonen.
En dit is ook zo’n Not-in-My-Backyard-gevalletje:
Ik snap heus wel dat mensen in Brouwhuis er niet blij mee zijn. Want dat dorp zal er meer van merken dan bijvoorbeeld Mierlo-Hout. Maar die Polen en andere buitenlanders die in Helmond en omgeving werken, zullen toch ergens moeten wonen? Dat bedrijf Kafra ziet er geld in en gaat het voor bouwen voor die buitenlandse werknemers.
Voor werknemers waardoor bijvoorbeeld die twee Van Rooi Meat-broers hun asociaal grote en succesvolle bedrijf aan de Roggedijk op het industrieterrein hebben. Want het zijn vooral die buitenlanders die daar elke week 70.000 varkens slachten. Dat vlees wordt voor een groot deel aan het buitenland verkocht. Van Rooi Meat betaalt daardoor veel belasting en daar zijn we met zijn allen goed mee.
@ Wilko
Mijn baas maakt ook winst dankzij het feit dat ik er werk. Maar als ik een ander huis nodig heb, of sowieso een huis nodig heb, dan gaat mijn baas daar echt niet voor zorgen. Dan kan ik zelf op zoek, ergens particulier gaan huren, of op een lange wachtlijst van een woningbouw staan. Dat geldt gewoon voor alle Nederlandse mensen. Waarom geldt datzelfde dan niet voor mensen die uit Polen of Hongarije hier willen komen werken? Waarom hebben die wél recht op woonruimte die door hun werknemer, of de overheid, wordt geregeld en soms ook betaald?
@Wilko, in hoeveel bochten wil jij je wel wringen om maar ergens oneens mee te zijn?
Met je rare verhaal over dat iemand een huis bouwt voor een ander moet mogen.
Zal ik een hotel voor 3000 egyptenaren bouwen rondom jouw huis. Ik ben dan heel goed bezig toch?
“want”. Iemand moet toch dat vlees in mijn fabriek uitbenen… En ik wil niet heel veel loon betalen.
Dus regel ik dat een aannemer het gaat bouwen, rondom jouw woonhuis. Wat kun jij daarop toch tegen hebben.
Daarna gaan al deze 3000 egyptenaren nooit meer terug.. Die eisen en gaan krijgen een status en woonruimte en gezinshereniging. Net als “vluchtelingen.”.
Ergo mijn vleesfabriek heeft illegaal mensen gelokt en daarmee burgers benadeeld in woonruimte. Ook alle andere ellende van zulke projecten wordt lekker afgewimpeld. Ook in jouw tuin dus en door jou betaald.
Goh, wat kun je toch tegen hebben wat Andre schrijft. Je verzint ’t niet.
Stoppen met de intensieve veehouderij, de slachterijen, en de distributoeblokkendozen. Dan zijn deze arbeidsmigranten niet nodig.
@ Fons:
Precies, mee eens. En dat bedenken die arbeidsmigranten niet zelf, maar de CEO’s van geldgeile bedrijven, die zo goedkoop mogelijk betaalde arbeidskrachten zoeken. En die willen wel.
We kunnen nou heel zielig gaan doen over deze arbeidskrachten, maar meestal zijn de arbeidsomstandigheden waarin ze werken 10 keer beter dan in hun eigen land, ze verdienen ook 10 keer zo veel dan ze in hun eigen land ook maar bij benadering zouden kunnen verdienen, want vaak zijn ze vrijwel ongeschoold. Ik heb er in elk geval geen medelijden mee, want als je een auto ziet rondrijden met Pools kenteken, is het meestal een BMW of een Audi of een Mercedes, in elk geval een auto die een Nederlandse arbeider zich niet kan permitteren, die rijdt dan in een tweedehands Opel Corsa ofzo.
Helemaal prima hè, om in een ander land je geluk te beproeven, zeker als het zo makkelijk is als binnen de EU. Maar zorg dan lekker zelf voor je onderdak, tegen de geldende prijzen. Als ik morgen besluit dat ik in Groningen wil gaan werken, kan ik daar waarschijnlijk best een baan krijgen, maar dan moet ik toch ook gewoon zelf voor mijn huisvesting zorgen, dan heeft mijn nieuwe werkgever echt een appartement voor me klaar staan.
@Pejeka
Maar u gaat niet in 5-ploegendienst pekelvlees inpakken in een koeling, zij wel.
@Roland
Genoeg mensen die in Nederland thuis zitten met een uitkering, geef die maar een schop onder de kont.
@Roland, maar dat zeg jij waarschijnlijk vanuit de luxe positie dat jij niet op die baan hoeft te solliciteren.
@Pejeka, Nederlanders zouden minimaal 14 euro moeten krijgen. Dat is echt niet teveel gevraagd.
Deze oostblokkers kunnen door bovengenoemde redenen welc, tijdelijk, tegen lagere salarissen tewerk gesteld worden. Tot zij ook “recht” op gezinshereniging krijgen.
Over verhuizen naar Groningen. Klopt, maar ik heb meegemaakt dat dit voor ambtenaren niet geldt, die konden gewoon ergens heen verhuizen en “eisten” alsof ’t doodnormaal was, en dat bleek ook zo te zijn, gewoon dat ze een vergelijkbare of betere functie dichtbij die nieuwe plek kregen.
De verschillen zijn stuitend.
@Andre op dinsdag 24 januari 2023 om 18:43 en voor wie het nog meer betreft:
Wij Helmonders kunnen er in Nederland heel, héél weinig aan veranderen dat dit de wettelijke situatie in Helmond (en de rest van de Europese Unie) is:
Omdat we denken dat de meeste Helmonders dat begrijpen, heeft een discussie over dat recht hier op De weblog van Helmond geen enkele zin natuurlijk.
@Pejeka Nee, die worden rondgereden in volgepropte minibusjes en zitten met 5 in een Daewoo Matiz gestouwd.
Schandalig dat die grond zomaar kan worden omgezet naar bouwgrond en dan niet eens voor de eigen inwoners van helmond.