9 Wijkaccommodaties moeten sluiten
Wijkhuis De Zonnesteen (Brouwhuis), de voormalige Annaschool (Binnenstad), de accommodaties Bloemenwijk en Con Brio en het gebouw 'Aksent' (alle 3 in Helmond-Oost), De Kamenij (Helmond-Noord) en de jongerenaccommodaties Badhuis (Binnenstad), Jovic (Helmond-Noord) en Tienerhuis (Brouwhuis) sluiten. Die ingrijpende beslissing deelde wethouder Margreet de Leeuw vanmiddag in een persgesprek mede.
Uiterlijk 1 januari 2013 zullen die maatschappelijk accommodaties gesloten zijn. Het sluiten is het directe gevolg van de bezuinigingsplannen en de Nota accommodatiebeleid die de gemeenteraad in november 2009 goedkeurde.
De jongerenwerkers van de welzijnsorganisatie LEVgroep gaat de jongeren in Helmond veel meer benaderen waar ze zijn. Op straat, in scholen, bij sportverenigingen, wellicht bij de Lakei. "Niet langer zetten we de deuren van een jeugdhonk open in de verwachting dat jongeren daar naar toe komen voor activiteiten". Want slechte een kleine groep jongeren blijkt in de jongerencentra te komen. Marleen van Eijndhoven (directeur van de LEVgroep) vindt de nieuwe outreachende werkwijze zonder jongerenaccommodaties een goed plan. Een werkwijze die meer en meer in zwang raakt in Nederland.
Eerder werd bekend dat OJC Connect (Helmond-West) wordt gexefntegreerd in het multifuncionele Wijkhuis Brede School Helmond West en dat jeugdaccommodatie Orion (Mierlo-Hout) niet meer herbouwd wordt.
Verenigingen en organisaties die gehuisvest zijn in de accommodaties die worden gesloten, worden in goed onderling overleg ondergebracht in andere wijkaccommodaties. Er moet 1 sterk wijkhuis per wijk komen waarin alles gehuisvest is.
De gemeente gaat kijken wat zij met de leegkomende gebouwen kunnen doen. Verkopen, hergebruiken, platgooien. Met deze sluitingen wordt jaarlijks 150 duizend euro bespaard. Mocht echter blijken dat deze sluitingen extra geld opleveren dan wordt dat geld in de activiteiten gexefnvesteerd, zo verzekerde de wethouder.
Dinsdag 6 september beslist de gemeenteraad of het bovenstaande definitief is.
34 reacties:
Ik word er een beetje stil van. Dat is nogal een ingreep in het sociale leven!
Dit is wat wethouder Margreet de Leeuw er vanavond over schreef op haar blog:
http://www.helmond.nl/Smartsite.shtml?id=175551
Op haar weblog staat ook:
“Reageren
Graag deel ik mijn ervaringen met u, en u kunt natuurlijk altijd reageren (graag zelfs!)
Ik wens u veel leesplezier in mijn weblog.
Margreet de Leeuw,
Wethouder gemeente Helmond”
——————-
Mijn vraag aan Margreet is:
Waar kunnen mensen reageren op jouw weblog?
Dat wordt niet echt goed aangegeven.
Is dan ook niet bepaald mediawijs.
Tip: Laat een reactie-veld of -mailadres toevoegen aan je weblog
Oeps … vergeten … linkje naar de weblog van Margreet de Leeuw:
http://www.helmond.nl/Smartsite.shtml?id=160813
Slimme timing om iets dat zoveel mensen betreft in de vakantietijd aan te kondigen.
Hallo allemaal!!
Ik spreek nu namens alle vrijwilligers en personeel van het “Tienerhuis-Skatepark”
Doordat de Gemeente gaat bezuiningen op onze wijkhuizen zijn wij van mening dat dit helemaal verkeerd is voor onze Jongeren.
Notebene zegt de Gemeente Helmond zelf dat de jeugd de toekomst is, nou met deze actie die ze voorhanden hebben zal deze slogan niet gaan werken.
Daarom zetten wij zware protest acties in tegen dit besluit, wij willen iedereen ook vragen om te komen stemmen en een digitale handtekening te zetten op onze pas geopende website “Stop Sluiting Tienerhuis-Skatepark”
Op deze website houden wij jullie op de hoogte van de acties en vooruitgang.
Met Vriendelijke Groeten,
Vrijwilliger
Tienerhuis-Skatepark Actie website:
http://www.stopsluitingtienerskate.nl
@Mark Derks:
Dat hebben jullie snel georganiseerd! Ik zie nog niet precies waar je die handtekening kunt zetten, maar dat lees ik hier wel. Ook jullie toi toi toi.
Ben jij trouwens een medewerker van de LEV-groep? Want jullie directrice is er wel voor.
de jongeren benaderen waar ze zijn, op straat…… maak dan ook een hangplek voor die jongeren zodat zij daar kunnen fietsen, crossen, kletsen, voetballen, basketballen, etc. Dus asfaltveldjes met verlichting waar zij kunnen samen komen.
Nu hangen ze over straat, in speeltuintjes etc. wat op bepaalde plekken weer overlast veroorzaakt voor bepaalde bewoners. Je kunt wel buurthuizen sluiten, maar geef ze wel een alternatief.
Daarbij hoop ik dat er wel wordt gekeken naar de buurthuizen die wel hun doel bereiken en deze niet vanwege geld worden dichtgegooid. Dus wat werkt, open laten, wat niet werkt sluiten en de jongeren eens vragen wat zij graag zouden zien in hun wijk.
We hebben in Helmond een praktijkvoorbeeld van wat er gebeurt als een jongerencentrum verdwijnt. Het zou het college sieren als zij eens de balans opnemen in Mierlo-Hout wat betreft het aantal incidenten met hangjongeren sinds het verdwijnen van Orion.
Ik heb een sterk vermoeden dat dit een geval is van goedkoop is duurkoop. Daar komt bij dat buurthuizen een zetel/onderdak bieden aan buurtverenigingen. Als we de sociale cohesie binnen wijken in stand willen houden dan moeten die buurthuizen dus behouden blijven.
In het bijzonder het verdwijnen van de Zonnesteen zal Brouwhuis-West af doen glijden naar een bedenkelijk niveau qua voorzieningen. Er staat in dat gedeelte van de wijk al veel te koop en dit maakt de wijk er niet aantrekkelijker op.
Goeie genade, wát een ingreep zeg !
Iedereen heeft een eigen insteek om te reageren op deze bezuinigingen,jong of oud. Zelf word ik er ook de dupe van , ik zie me niet ergens anders naar toe gaan als lid van 2 verenigingen in ons wijkgebouw. Alleen in mijn eigen omgeving vanwege de mobiliteit, en vooral in de winter bij donker weer. ( Ben géén 18 meer, hoezó achter de geranium’s ? ).
Wat me wél opvalt bij dit nieuws is, dat er op sommige plaatsen ná afbraak van deze oudere wijkgebouwen, weer mooie lege stukken grond vrijkomen, eventueel voor huizenbouw. Opnieuw verhuren van zo’n ouder gebouw, aan wie ?
Tóch slim van de gemeente en een dóordenkertje voor de toekomst, tóch ?
Ik kan dit niet meer rijmen .Eerst worden er wijkhuizen opgeknapt en nu gesloten .Is dit bezuinigen ???? En dan dadelijk weer klagen over de jeugd op straat En ook nog over de oudere mensen gesproken .Wordt het weer geranium tijd voor hen De Gemeente moest zich schamen !! .Dat ze eerst maar is bij hun eigen gaan bezuinigen Ik heb niet gestudeerd !!!!!!
Jaaaaaaaaa,
Ik wist al een tijd geleden dat dit ging gebeuren en het blijkt nu, dat jaren geleden al beslist werd dat genoemde wijkhuizen en jongerencentra zouden moeten gaan sluiten/verdwijnen. Dit is een hard gelach voor alle opbouwwerkers en initatiefnemers die hier jaren bloed zweet en tranen voor gelaten hebben. Als ik in mijn wijk kijk in Helmond-Noord, daar waar ik schuin tegenover JOVIC woon en ik zie dat imposante gebouw, dan denk ik jesusssss, moet dat dicht? Dit zal de Hr. Frans Sleegers uit Helmond-Noord pijn doen, hij stond nl aan de wieg van jongerencentrum JOVIC.
Bezuinigingen op zoiets moois voor jongeren van 12 tot 18 jaar? Voordat hier Jovic stond was het een hangplek van jongeren, waar gedeald werd met allerlei drugs. De flessen sterke drank en blikjes waren niet meer te tellen. Verschillende buurtbewoners durfden s’avonds de straat niet meer op. Alles bij elkaar heeft JOVIC meer dan 2 miljoen euro gekost en koste wat kost zou dit gebouw er moeten komen, om de jongeren in Helmond-Noord hun eigen plek te geven. De feestelijke opening was in September 2003. Later in 2008 werd al beslist in de gemeenteraad dat het op de nominatie stond om weer te verdwijnen. 5 jaar had men nodig om te concluderen dat het weggegooid geld was? Dat verdwijnen gaat dus nu gebeuren. Als ik zie hoeveel geld er de afgelopen 10 jaar is verspild in Helmond aan nutteloze projecten waar de Helmondse bevolking nog niet eens weet van heeft. Er was b.v. eens een TV programma dat ‘Over de Balk’ heette. Was daar niet een fietsbrug, net voor de intratuin richting Bakel die bijna 2 miljoen heeft gekost? Daar was toen PVDA Wethouder Jan v.d Zanden verantwoordelijk voor die dit nutteloze project er doorheen joeg. Waar ken ik die naam ook weer van??? Hijzelf en velen anderen hebben nog nooit met hun fiets deze onmogelijke steile fietsbrug als hindernis durven nemen. Dat was nog eens lachuhhhh.
Een ander heel goed voorbeeld is, daar gaan we weer, Stadsradio Helmond. Afgelopen December besliste de raad dat de Gemeente gewoon garant blijft staan voor een ‘kleine’ ton per jaar aan iets wat geen enkele levensvatbaarheid heeft. Maar eigen gemeentelijke belangen (Gemeente TV) houden deze omroep gewoon in de lucht. Zie daarover meer info in dit weblog, onder de noemer: Einde voor Stadradio in Helmond?
Welnu beste mensen, inwoners van Helmond:
Nu mogen er straks een aantal voormalige werknemers/vrijwillegers van de jongerencentra’s de straat op om daar de jongeren te gaan benaderen. Dat wordt echt lachen. Want beste raadsleden van deze treurige gemeente, u denkt toch niet heus dat dit echt gaat werken?. U hebt dit zomaar met z’n allen beslist vanuit uw dure zetel, met uw uiterst riant salaris, in uw goed gesitueerde woonwijken, waar géén hangjongeren komen en geen drugs wordt gedeald. U zou zich dood moeten schamen over dat wat u nu beslist heeft en wat er nog besloten gaat worden. Slim gedaan hoor zo midden in de vakantie om dit aan de belanghebbenden te laten weten. Dit worden dan de zoveelste missers, die gemaakt werden door deze gemeente. Ik zag ooit vanuit mijn auto bij het binnenkomen van Helmond een bord waarop stond, Helmond Groeistad. Ik zou er nu toch echt een ander bord voor in de plaats willen zetten: Helmond Knoeistad.
Wordt vervolgd, gegarandeerd!!
Helmond Groeistad???? laat me niet lachen het is eerder Helmond Afbraakstad aan het worden, echt grote schande dat dit gebeurt!!!! De gemeente moet zich diep schamen!!!!!!!!!!!!!!
Nou… enkele nuances zijn wel op hun plaats, toch?
Ik kan me best vinden in het sluiten van een aantal wijkhuizen. Ik wil niemand op de teentjes trappen, maar wie kan mij vertellen wie van die huizen hoe vaak gebruik maakt en waarvoor? En waarom kunnen (een gok) ouderen niet in een privaat café gaan biljarten? Omdat het bier daar duurder is? Moeten wijkhuizers (nieuw woord) dan zo nodig gesubsidieerd (u leest het goed) koffie en bier drinken? Mag ik dat als niet-wijkhuis-ganger dan ook? En moeten taalcursussen in wijkhuizen gegeven worden? Als ík een taalcursus zou organiseren, moet ik immers ook geheel op eigen kosten een ruimte huren.
Of het Tienerhuis in Brouwhuis dicht moet, weet ik niet. Ik weet niet in hoeverre dat gebruikt wordt. Wellicht moeten sommige wijkhuizen juist open blijven. Ik probeer even mee te denken: moeten we die wijkhuizen allemaal openhouden?
Overigens pleit het wel voor de jongeren van het Tienerhuis dat ze zich middels een petitie inzetten voor behoud van hun accomodatie.
Klasse.
@Dirk.S. ik zie me nog niet staan te gymmen-of grondoefeningen te doen in een privaat café zoals U het bedoeld ! Inderdaad, ouderen-gym in een wijkhuis met een kopje koffie ná…, is dat te veel gevraagd ??? En we betalen normaal contributie, dus we maken géén gebruik van subsidie. Ook als lid van een andere vereniging, waar lezingen worden gehouden zal écht niet lukken in een café. à”ók dit kopje koffie wordt betaald door deze vereniging zelf ! En wat te doen met al die andere verenigingen die momenteel nog gebruik maken van deze locatie ? Moeten die maar allemaal naar een café gaan of opgedoekt worden ??? Helmond een culturele stad ??? Muziek ( om te oefenen in deze wijkgebouwen ) e.d. gezelschappen worden zo van alle kanten de nek omgedraaid, tóch ??? Kunnen ze over een aantal jaren weer zeggen, die Helmonders ha-ha-ha, wát een volk ! Maar niet echt, ik ben trots op mijn fijne en leuke stad, maar niet op de beleidsmakers van de gemeente, die horen toch niet wat de mensen willen en bedoelen.
Het was beter om meer referendum’s te houden onder de bevolking om te toetsen of het beleid wat ze openbaren wel nut heeft in de ogen van de normale inwoner van Helmond. Te veel werk ? Er is toch al jaren een bureaucratische warboel, een stemming meer of minder zal de pret niet drukken.
Tja, en dan maar weer klagen dat de jeugd op straat hangt, waar zijn ze mee bezig ?????!!
Bijgaande brief is heden verzonden aan politiek Helmond
Helmond, 28 juli 2011
Aan de voorzitter van het raadscommissie Samenleving,
Betreft: verzoek uitstel agendapunt "heroverweging maatschappelijke accommodaties"
Het voorstel "heroverweging maatschappelijke accommodaties" staat op de agenda van de commissie Samenleving op 22 augustus. Daarna komt het volgens planning in de gemeenteraad op 6 september. Wij verzoeken het presidium om het voorstel op deze data van de agenda te halen en om behandeling twee maanden uit te stellen.
Het voorstel behelst de sluiting van een aantal wijkhuizen en jongerencentra. Het voorstel grijpt diep in en heeft voor veel onrust gezorgd.
Op woensdagavond 27 juli hadden wij een bijeenkomst in de Zonnesteen met vertegenwoordigers van de diverse instellingen. Wij wilden onszelf beter informeren: hoe reëel is het voorstel, wat zijn de gevolgen, wat vinden de betrokkenen er zelf van?
De bijeenkomst was drukbezocht met zo'n dertig aanwezigen namens zeven instellingen. Opnieuw bleek de grote onrust. Het werd duidelijk dat op zo'n grote bijeenkomst de kwestie niet per instelling tot in detail kon worden besproken. Daarvoor speelt er veel te veel. Dit is een belangrijke reden waarom wij om uitstel vragen. Wij vinden dat het onderwerp een zorgvuldige behandeling verdient en dat het daarom op zijn plaats is om de gemeenteraad meer tijd te geven voor een goede voorbereiding alvorens een besluit te nemen.
De instellingen geven aan dat ze zich overvallen voelen. Dit vanwege de timing (in de vakantieperiode) en vanwege de snelheid waarmee het onderwerp op de agenda komt zoals nu is gepland. De vertegenwoordigers van de instellingen hebben grote behoefte om hun kant van het verhaal toe te lichten. Maar om dat goed onderbouwd te doen, is meer tijd nodig. Er is overleg en voorbereiding nodig. Vanwege de vakantie en de snelle behandeling van het onderwerp in de commissie is dat nu niet goed mogelijk.
Samenvattend: wij menen dat er goede argumenten zijn om behandeling van het onderwerp twee maanden uit te stellen, vandaar ons verzoek. De leden van de commissie Samenleving en het college vragen wij om dit verzoek te ondersteunen.
Graag een spoedige reactie,
Met vriendelijke groet,
Nathalie van der Zanden
SP-raadslid
Aan:
– leden commissie Samenleving
– B en W
– Eindhovens Dagblad
Ik ben het eens met Dirk S, maat ben het ook eens met de SP dat er een paar maanden uitstel moet komen. Anders lijkt het besluit geniepig.
Ook CDA wil het besluit sluiting wijkaccommodaties uitstellen
De CDA fractie Helmond wil net als de SP-fractie gisteren de behandeling van de herziening accommodatiebeleid (zoals dit onderwerp in het Helmondse politieke jargon heet) uitstellen.
Het CDA vindt dat een zorgvuldig proces moet worden doorlopen bij dit belangrijke agendapunt. Vanwege de vakantieperiode is de CDA-fractie niet in staat om vóór de behandeling van 22 augustus met alle betrokken besturen van instellingen en verenigingen in gesprek te gaan. Daarnaast is het CDA van mening dat ook de besturen van de instellingen en verenigingen zich goed moeten kunnen voorbereiden en daarvoor is tijd nodig.
Het CDA wil de behandeling met 1 maand uitstellen, dit in tegenstelling tot de 2 maanden die de SP wenst. Het CDA vindt namelijk dat er wel snel duidelijkheid moet komen voor alle betrokken partijen.
Ja je kon er op wachten, het CDA doet zeer bezorgd nu ook een spaarzame duit in het zakje na eerdere harde opstellingen, ja we
moeten er toch nog eens diep over nadenken.
Hoeveel kiezers kan dit wel gaan schelen, erg goedkoop.
Dag Alex van Kuijk,
De SP vroeg in haar brief dd. 28 juli jl. (link: http://helmond.sp.nl/uitstel_heroverweging_maatschappelijke_accommodaties.pdf )
aan de overige commissieleden eventuele ondersteuning van hun verzoek.
Het CDA ondersteunt de SP in haar verzoek maar kiest voor uitstel van 1 maand i.v.m. duidelijkheid en tijd nodig voor verdere uitwerking.
Dan uw opmerking over eerdere harde opstelling…
Op 12 oktober 2009 heeft de commissie (en later de gehele raad) de nota accommodatiebeleid unaniem vastgesteld dus als er sprake is van een eerdere harde opstelling dan is dat een eerdere harde opstelling van alle politieke partijen.
Ik heb de betreffende besluitenlijst hieronder als link toegevoegd en kijk dan bij besluitpunt 11 ;
( link: http://www.helmond.nl/BIS/2009/Besluitenlijst/11%20besluitenlijst%20raad%203%20november%202009.pdf )
Dan is het zo dat een wethouder verplicht is om besluiten van de gemeenteraad uit te voeren en dat pas bij de uitvoering (soms) duidelijk wordt wat de consequenties zijn van het uitgevoerde raadsbesluit. En daarover ga je als politiek over in gesprek met betrokkenen en dan heeft de SP terecht opgemerkt dat daar meer tijd voor nodig is.
Ik hoop u zo meer duidelijkheid gegeven te hebben over het proces maar wil u altijd nog verdere uitleg geven.
Nog een fijn weekend,
met vriendelijke groet,
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol
CDA Gemeenteraadslid Helmond
[email protected]
Beste Angelique,
Inderdaad de nota accommodatiebeleid kun je als hard interpreteren, maar gaf de gebuikers van de wijkaccommodaties wel kansen.
Het doel was namelijk een bezettingsgraad van 60% te halen. Hiervoor zijn door verschillende gebruikers van deze voorzieningen ontwikkelingsplannen gemaakt om dit doel te behalen. De indruk was gewekt dat indien die gehaald werd de accommodatie bestaansrecht heeft. Hiermee schep je enigszins een objectief creterium waarmee je ook eerlijke beslissingen kunt nemen als raad. Dit geldt ook voor de jongerenaccommodaties.
Deze “afspraak” staat lijkt mij nog steeds.
groet,
Mohammed Chahim
Besluit sluiting wijkaccommodaties maand uitgesteld
De stemming over de sluiting van de wijkaccommodaties wordt een maand later, in de gemeenteraadsvergadering van dinsdag 4 oktober, gehouden. Dat blijkt uit het eensluidende besluit van de voorzitter van de raadscommissie Samenleving, de heer van Dijk, en wethouder Margreet de Leeuw dat door het presidium formeel nog moet worden bevestigd. Daarmee verdwijnt het onderwerp van de agenda van de raadsvergadering van 6 september en wordt het verzoek van de SP deels ingewilligd.
Daaraan voorafgaand wordt dit onderwerp ‘heroverweging maatschappelijke accommodaties’ in de raadscommissies besproken. Tijdens de commissievergadering Samenleving van 22 augustus wordt een ieder nader geïnformeerd over dit voornemen tot sluiting. In die raadscommissie Samenleving van 26 september zal het worden besproken. Omdat het onderwerp ook financiële aspecten heeft, zal de raadscommissie Middelen, Ondersteuning en Economie het op 15 september bespreken.
Burgemeester Jacobs bevestigt maand uitstel
Zoals wij op 30 juli al hadden gemeld (zie hierboven) is het gemeenteraadsbesluit over de sluiting van de wijkaccommodaties een maand uitgesteld. Dat liet burgemeester Fons Jacobs, als voorzitter van het presidium, vandaag in een brief weten.
Concreet betekent dat het volgende:
Op 22 augustus laten de leden van de raadscommissie Samenleving zich informeren over alle aspecten die verband houden met dit voorstel.
Op 15 september zal de raadscommissie Middelen, Ondersteuning en Economie gevraagd worden een oordeel te geven over de financiële aspecten.
Op 26 september wordt de raadscommissie Samenleving gevraagd advies uit te brengen.
Op 4 oktober is de behandeling in de gemeenteraad.
Om iets te doen tegen deze onzinnige plannen, is er een petitie gestart om het tienerhuis in Brouwhuis open te houden. Kinderen uit Brouwhuis, Rijpelberg, maar ook uit de rest van Helmond zijn hier welkom om onder deskundige begeleiding allerlei activiteiten te ondernemen. Vaak zelfs in samenwerking met of voor bewoners van de wijk. (bijv. eten maken en samen opeten bij bejaardenhuis Rivierenhof). Ook allerlei sociale vaardigheden worden hier geleerd, voorlichting drugs, etc. gegeven. Dit mag echt niet stoppen. En dat terwijl er wel héél veel geld naar een nieuw voetbalstadion gaat! Is onze jeugd, onze toekomst het niet meer waard om in te investeren? Laat daarom je stem horen, DOE IETS, teken de petitie door op onderstaande link te klikken!!!!!
http://petities.nl/petitie/stop-sluiting-tienerhuis-skatepark#tabs
@Karin Loch
Geweldig hoe jullie actie voeren voor jullie plek. Ik had mijn handtekening al gezet, dus dat hoeft niet meer. Maar ik wil jullie initiatief hier van harte steunen!
In de wandelgangen heb ik gehoord dat er misschien toch een accommodatie gespaard gaat worden, dus zet hem op.
Beste Dames en Heren,
wat laten jullie je toch bij de neus nemen hier door de politiek in het Hellemondse. Daarin voorop de afgevaardige Angelique Raaijmakers. Die heeft een aantal jaren geleden ook niet kunnen verhinderen dat Helmond-Noord zowat van al haar groen ontnomen werd, dus kaalgeplukt in haar natuur. En toen maar roepen hoe trots ze op ons mooie Helmond-Noord was. Trots was ze ook op Jeugdcentrum Jovic waar in totaal 2,5 miljoen euro is geinvesteerd. Niet gek om dat nu te sluiten na 8 jaar. Misschien iets voor Mo straks en zijn vrienden, dan wordt het toch mooi om echt trots op te zijn.
Nogmaals, het was al bekend in 2008 dat alle genoemde accommodaties zouden verdwijnen. Ze hebben er dus 9 van gemaakt. Daar zit in gekalkuleerd dat er misschien 1 of hooguit 2 behouden zouden kunnen blijven. Dat betekend beste lezers dat dit alles van te voren al beraamd was. Dat heet toch politiek bedrijven, dat zouden de meeste die dit lezen toch al lang moeten weten? In de gemeente wisten ze dat er enorme protesten en veel ophef zouden ontstaan, dus als we bekend maken dat het er 9 zijn, eigelijk 7…..voelt U het? U dacht toch werkelijk niet dat je hier (zoals vaak) enige inspraak in zou krijgen? Je wordt gewoon overal belazerd, vooral door de politiek, met het CDA voorop. Genoeg voorbeelden die ik genoemd heb in andere coloms op dit weblog.
Dag Twan Peters,
Ik ben inderdaad trots op Helmond en Helmond-Noord. Gelukkig, zou ik haast willen zeggen 🙂
Het is niet zo dat in 2008 ( u bedoeld , denk ik, 2009) bekend was welke accommodaties zouden verdwijnen. Wel dat er uitgegaan zou worden van één per wijk en ik wist dus wel dat er in Helmond-Noord iets zou gaan gebeuren daar zij 3 wijkaccommodaties en een jongerenaccommodatie had. En dat heb ik ook verteld in De Terp en De Boerderij en de Kamenij….
Dan over het groen in de wijk :
Ik weet dat er enige tijd geleden een discussie was over het groen in de wijk. De struiken die te groot werden zijn weggehaald en daarvoor in de plaats zijn lage struiken e/o gras in de plantsoenen gekomen in een bepaald gedeelte van Helmond-Noord. Ik denk dat u daarnaar verwijst…
Gelukkig is Helmond-Noord nog steeds een groene wijk en de meningen van wijkbewoners over dit groen, wel of niet mooi, verschillen.
Dan over het vertrouwen in de politiek:
Zoals zoveel mensen heeft u weinig vertrouwen in de politiek. Dat is iets wat ik wel herken want dat kom ik meer tegen in Helmond. Ik ga deze week samen met CDA collega’s op werkbezoek op 7 plaatsen inzake het wijkaccommodatiebeleid en ga dus verschillende uurtjes luisteren naar/praten met besturen van wijkaccommodaties. Dat doe ik niet om mensen te belazeren of niets te doen met hun inbreng.
Maar een raadslid heeft een bepaald takenpakket en het behoort niet tot haar taak om zich te bemoeien met welk type plant in de plantsoenen teruggeplaatst wordt.De uitvoering van het beleid hoort bij het college.
Als je nog vragen hebt of zo dan hoor ik dat graag.
met vriendelijke groet,
Angelique Raaijmakers- v.d. Pol
[email protected]
Tja Mevrouw Raaymakers,
u weet het goed te omlijsten. Natuurlijk zoals het een raadslid betaamt. 2009/2008 what ever, het staat vast dat er in ieder geval grote geldderving heeft plaats gevonden. Welnu 2,5 miljoen is er uitgegeven in totaal voor Jovic, daarbij berekend de vernielingen die zijn aangricht in de loop der jaren, met daarna de nodige aanpassingen aan het gebouw. Als je er nu van uit gaat dat in 2009 volgens u al bekend was dat de boel op de schop zou gaan reken ik uit dat Jovic alleen al na 6 jaar functioneren zo’n 4 ton per jaar heeft gekost. Dat is ongeveer 35.000 euro per maand. Dan hebben we het alleen maar over de explotatiekosten mevrouw. Ik ga hier echt niet uitrekenen wat al die andere gebouwen die dicht moeten gekost hebben.
Wat Helmond-Noord betreft Angelique, ga er nog eens rondkijken vanuit de Nachtegaallaan en concludeer wat een onkruidwijk het geworden is, met merendeel beton en nog eens beton. Dat was een aantal jaren geleden wel anders. De gemeente heeft zoals ik van verschillende bewoners heb vernomen nooit naar de de mensen in Noord geluisterd. We hebben er nieuw groen voor in de plaats gekregen en beste Angelique, het ziet er gewoon niet uit. Zelfs verschillende bewoners in de componistenbuurt zijn er helaas door aangestoken en maken van hun voortuin een stenen vesting. Ik heb verder geen vragen mmeer Angelique, maar nog wel één opmerking:
De jeugd zelf heeft nooit gevraagd om zulke dure gebouwen waar alleen de heren architecten goed wijzer van zijn geworden. Zij zouden ook tevreden zijn geweest met een veel simpeler(goedkoper) gebouw, waar ze hun activiteiten zoals disco, darten, internetten enz. kunnen ontplooien. Een gewone leuke plek hoeft niet zo duur te zijn. Nu is het een hard gelach dat zowat alles wordt weggenomen. Eerst kinderen wat geven, dan later weer afpakken. Iedere goede moeder weet wat dat teweeg brengt. Goed gedaan gemeente Helmond, ooit van lange termijn politiek gehoord? Nee waarschijnlijk niet, zelfs 6 jaar vooruit kijken lukt nog niet eens. In oktober valt de beslissing over al die gebouwen. Ik weet eigenlijk de uitslag al, de jeugd staat straks wéér in de kou met alle gevolgen van dien. En wat dat dan weer gaat kosten!!!!!!!!!!
@ Twan Peters, het heeft een reden dat er soms een “betonnen voortuin” in de wijk voorkomt. Oudere mensen die lichamelijk geen normale tuin meer kunnen bijhouden maar wél in het huis willen blijven wonen, zoeken daar op deze manier een oplossing voor, begrijp je ? Met wat borders aan zij- en voorkant blijft het toch een beetje groen + fleurig met een bloemetje erin, snap ie ?
Wél is het zo, dat alle open plekken waar onze kinderen vroeger speelden nu zijn volgebouwd met huizen. Met het gevolg dat de nieuwe instroom van jonge gezinnen die er nu zijn komen wonen, géén ruimte meer hebben om fatsoenlijk en normaal te spelen, zoals kinderen dat doen. En inderdaad, er komt overlast van en de bestaande bewoners maakten er korte metten mee, enkele jaren geleden. Maar dat ligt niet zozeer aan de jeugd, ze hebben gewoon geen speelruimte meer, of het is te ver van hun ouderlijk huis af. Een gesprek met de ouders klaarde de lucht wat op, en die schakelen we in als het weer wat uit de hand loopt. Een kind = een kind, denk aan hoe je zelf was als kind, tóch ? Samenwerking, met alle nationaliteiten werkt wél, als iedereen er voor open staat, en zijn/haar deel verwezenlijkt. We hebben een leuke straat, en dat blijft het einddoel.
We wonen nog steeds in een redelijke groene wijk, al zou er wel een veldje voor de kleine voetballertjes dichterbij mogen zijn, het bestaande is te ver weg voor ze.
Grotendeels ga ik met je mee Hérrieskà»pper, echter in Helmond-Noord, omgeving Wijkcentrum de Terp wonen heel veel jonge mensen die hun voortuin tot een stenen massa hebben gemaakt. Gewoon omdat ze geen zin meer hebben de natuur tegemoet te komen die zoals ik al zei in deze omgeveving steeds slechter bedeeld is. En dan vinden we het gek dat het water nergens meer heen kan met dat in toenemende mate beton overal. Dat bv de vogels op daken en op auto’s kakken, omdat die bijna geen plek meer hebben, en het wemelt er van de konijnen. En je mag inderdaad blij zijn dat er uberhaubt nog een voetbalveldje is, want er staan binnen mum van tijd woningen op. Gelukkig ben ik zelf in de jaren 60 opgegroeid, dat zag er toen heel wat anders uit dan nu…….. Het zal zo wel moeten.
@ Twan Peters, de omgeving de Terp, dat is wel een héél eind van onze woning af, dus daar ben ik niet zo bekend mee dat er meerdere voortuinen beklinkerd zijn. Wel ben ik het met je eens dat téveel open ruimte’s waar voorheen de kinderen konden spelen, opgeofferd worden aan nieuwe woningen.
Hopelijk zien ze dit bij de gemeentelijke planning ook in, dus…gemeenteraad, maak er a.u.b geen betonnen stad/wijken van wat betreft de toekomst, dat vraagt om problemen ! ( zie binnenstad )