Bouwstop en sloop leegstand kantoren
De overheid, beleggers en bouwers tekenden vanochtend een convenant om iets te doen aan de leegstand van kantoren. Voor onze stad erg belangrijk, want leegstaande kantoorruimtes zijn er in overvloed. Helmond was in 2009 met 28% leegstand zelfs de koploper in Nederland, landelijk was dat 13% in 2009. In 2011 ging het landelijke cijfer omhoog naar 15%, het cijfer van Helmond konden we niet achterhalen.
In het convenant is afgesproken dat in gebieden waar veel kantoren leegstaan een bouwstop komt. Dat betekent dat de gemeente zich moet beheersen met het verkopen van grond voor kantoren. Want nieuwe kantoren veroorzaken leegstaande kantoren elders. Overtollige kantoorgebouwen kunnen gesloopt worden. Dat zal voor een deel worden betaald uit een nieuw fonds waarin alle partijen geld storten. Tenslotte zal er worden geholpen bij het zoeken naar een andere bestemming voor de leegstaande kantoren.
Wellicht was de gemeente iets te snel met het slopen van het kantoorgebouw van Obragas en zijn we daardoor subsidie uit dat fons misgelopen. Maar er zijn natuurlijk nog voldoende leegstaande kantoorgebouwen. En vanaf vrijdag komt er weer 6000 m2 leegstaande kantoorruimte bij: het belastingkantoor bij het station.
12 reacties:
Sommige kantoren zijn vet om woonruimte van te maken. Ik zou wel zo’n kale etage willen hoor! Huren graag… ;-))
Goede zaak! Alles om die lelijke kantoren en ook huurborden weg te krijgen uit het centrum. Op het industrieterrein wat leegstand is wat minder erg.
Die borden overal is idd geen gezicht
Met een beetje sloopwerk wordt het belastingkantoor een loftgebouw.
Hier in Noord staat Jeugdgebouw Jovic te koop of wellicht te huur. Het pand is met een hoop bombarie geopend in oktober 2004 om de jeugd (12-17 jaar) van Helmond-Noord een plek te geven. Jovic is de afgelopen weken totaal gesloopt van binnen. Als ik bekijk de afgelopen dagen en de jaren ervoor, wat hier aan kapitaal vernield is, dan schieten de tranen in je broek. Het gebouw heeft destijds kaal 1,8 miljoen gekost en er is in die tijd voor meer dan 2 ton aan vertimmert, vanwege aangebrachte schade en renovatie. Ik was getuige van de sloop die van binnen uit plaats vond, in verband met oplevering op maandag 2 juli a.s. Het voormailg jeugdcentrum staat dan te koop voor 7000.000 euro, inmiddels. In deze huidige tijd van bezuinigingen moet ik nog zien dat iemand dit gaat overnemen. Jovic heeft het lootje gelegd vanwege de enorme onkosten en te weinig rendement, zo is de lezing van de heren ambtenaren van onze gemeente. En zo gaan er nog minimaal 6 andere gebouwen voor de bijl. Ik mag hier duidelijk spreken van een enorme kapitaalvernietiging en dit staat echt niet op zichzelf. Er ging de afgelopen 25 jaar wel meer fout aan kapitale blunders van deze gemeente, voorbeelden genoeg. Laat ik me beperken tot dat ene gebouw waarvan iedereen sprak, tot aan de overkant van het kanaal aan toe. Het uitzicht van een prachtig gebouw, met het uiterlijk van een boot/schip. Ik draai nu de CD van Stef Ekkel, en we hebben een woonboot, die ligt aan………………………………………………..
Strengere regels tegen leegstand kantoren
Veel kantoorgebouwen staan leeg. D66 wil strengere regels en de gemeente Amsterdam heeft als eerste een sloopfonds bedacht.
Wellicht ook iets voor Helmond.
Slopen zou wel de laatste optie moeten zijn. Beter is het om leegstaande kantoren voor een prikkie te verhuren aan startende of kleine ondernemers. Een combinatie van bedrijfsverzamelgebouw en flex-werkplekken zou prima kunnen om zo’n kantoorgebouw rendabel te houden tot de crisis over waait. Ook tijdelijk ombouwen naar woonruimte is een optie. Met de vergrijzing in het verschiet zullen in de toekomst veel huizen op de markt komen. Huizen die voor die tijd bijgebouwd worden verergeren dus een toekomstig overschot op de huizenmarkt. Woonruimte in kantoren zou wel eens de oplossing voor dit probleem kunnen zijn. Dat overschot aan kantoren zou zo bezien wel eens een zegening kunnen zijn.
Helmondse kantorenmarkt verder in de problemen
De Nederlandse kantorenmarkt raakte in de eerste helft van 2012 verder in de problemen. Het direct beschikbare aanbod van leegstaande en nog te verhuren kantoorruimten steeg met bijna 7% tot 7,6 miljoen vierkante meter, een nieuw record. Aan de vraagkant ging het ook slecht. Op de zogenoemde vrije markt werd in de eerste 6 maanden slechts 386.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen, een daling van 25% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
Veel gemeenten zagen het aanbod toenemen, maar verhoudingsgewijs was de stijging het grootst in Helmond en Zaanstad, Weesp, Woerden, Den Bosch, Haarlem, Leeuwarden, Gouda en Leiden. De exacte cijfers worden komende maand gepubliceerd.
Dat maakte makelaarsvereniging NVM Business bekend.
Op zich is het idee van @michiel van Geel zondag 22 juli 2012 11.47 best goed om tijdelijk leegstaande kantoorruimte om te bouwen tot woningen. Maar het ziet er naar uit dat tijdelijk wel erg lang gaat duren. en, wie zegt dat het ooit weer zal worden als voor de crisis. zouden we dat eigenlijk moeten willen?
Ik vraag me ook af hoe krijg je de mensen er weer uit als de kantoren wel nodig zijn. Er geldt in Nederland nog altijd een huurbeschermingswet, Kortom, ik vrees als we echt af willen van al die gapende gaten, sloop onvermijdelijk is. En waarom niet? De vrijkomende plekken kunnen vast goed ingevuld worden.
Alle plannen ten spijt. Er moet veel gesloopt worden. Dat kost ook veel geld. Je kunt ook niet op eenvoudige wijze kanoorruimte ombouwen naar woonruimte.
Er is ook al een overschot aan woonruimte. Saneren en slopen is aan de orde. Wie betaalt? Samen betalen we het gelag. Je verlaagt pensioenuitkeringen en dat is dan de oplossing.
Helmond wil geen sloopfonds voor lege kantoren
De oprichting van een sloopfonds voor lege kantoren lijkt te mislukken. Steeds meer steden waaronder Helmond keren zich tegen het plan. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs grote gemeenten. Daardoor blijft er weinig over van het eind juni gesloten akkoord om de hoge leegstand aan te pakken.
Onder meer Helmond, Eindhoven, Breda, Tilburg en Den Bosch hebben zich tegen het convenant en het bijbehoren sloopfonds gekeerd. Zij vrezen dat zo’n fonds averechts werkt. Eerder namen Rotterdam en Den Haag al afstand van de plannen. Ook Utrecht twijfelt over het nut. Amsterdam is nu de enige van de 4 grote steden die de oprichting van het fonds steunt.
De vraag is nu of deze gezamenlijke aanpak van leegstand nog kan doorgaan. De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zette in juni een handtekening onder een convenant onder de voorwaarde dat haar leden akkoord zouden gaan. Nu veel gemeenten zich niet in het akkoord kunnen vinden, wordt de VNG waarschijnlijk gedwongen haar steun in te trekken. De kans is groot dat dan ook partijen als de particuliere beleggers uit het convenant stappen.
Het convenant was het resultaat van jaren overleg tussen Rijk, gemeenten, provincies, projectontwikkelaars en beleggers. Samen besloten zij de kantorenleegstand van ruim 15% aan te pakken.
Een belangrijk onderdeel van het akkoord is een sloopfonds. Gemeenten, huurders en projectontwikkelaars zouden dit fonds samen financieren, zodat er geld beschikbaar komt om eigenaren van leegstaande kantoren te compenseren bij sloop of herbestemming. Marktkenners gaan ervan uit dat 2 tot 4 miljoen (van de 7 miljoen) leegstaande vierkante meters rijp is voor de sloop.
Veel grotere gemeenten vrezen echter dat een subsidie op sloop ertoe leidt dat leegstaande kantoren hoog geprijsd blijven. ‘We zien nu juist oude kantoren in prijs dalen’, zegt een woordvoerder van de gemeente Utrecht. ‘Deze kantoren worden omgebouwd tot studentenflats of hotels en dat betekent dat de markt zijn werk doet. Dat willen we niet verstoren.’
@Michiel van Geel op zondag 22 juli 2012 om 11:47:
Goed idee, of studentenhuisvesting. Al die leegstand is geen porem!!