De Helmondse StemWijzer is in de lucht!
Woensdag 19 maart kan (en de weblog vindt: moet) élke stemgerechte Helmonder naar de stembus om de nieuwe gemeenteraad te kiezen. Niet onbelangrijk want zij beslissen over veel in onze stad.
Maar op welke van de 11 politieke partijen moet je stemmen??? Om iedereen goed te informeren over de standpunten van elke partijen, is er ook dit jaar (net als 4 jaar geleden) de StemWijzer. Daaraan werkten alle 11 deelnemende partijen mee. Ga naar de StemWijzer van Helmond en test jouw politieke voorkeur aan de hand van de stellingen. Daar staan 30 Helmondse stellingen over onder andere het Centrumplan, coffeeshops, toeristenbelasting, sluitingstijden (van horeca en winkels), Obragasterrein en windmolens.
De lijsttrekkers deden dat zojuist in de oude bieb dat is omgedoopt tot Het Huis van de Verkiezingen en geopend op woensdagmiddag, vrijdagmiddag en -avond en zaterdag. De lijsttrekkers weten waarschijnlijk al op wie ze stemmen, nu jij nog. 🙂
Je had dit keer trouwens invloed op die stellingen. Tot half december kon je onderwerpen voor deze StemWijzer doorgeven.
28 reacties:
De lijsttrekker van de SP was na het invullen van de StemWijzer opgelucht zo te merken.
@Erik de Vries Ik kom ook bij de SP uit, dat had ik niet gedacht.
Mooi zeg die stemwijzer. Maar ik ben toch linkser dan ik dacht. 🙁
De stemsite hapert wel af en toe. Misschien een beetje druk nu?
Goed initiatief!! Omdat het kan.
Burgemeester Elly Blanksma met bijna alle lijsttrekkers gisteren tijdens opening van het Huis van de Verkiezingen.
De stemwijzer komt overeen met mijn eerste keus. Doen de partijen toch eindelijk wat ik wil. Moet ik me nu zorgen maken?
Hahaha overal geen mening = VVD. Ook apart.
@Peer op zaterdag 15 februari 2014 om 12:07:
Dat was vroeger toch altijd het CDA.
Stem niet, stem CDA.
Sorry Harrie, naast landelijk toch ook lokaal SP 😉 Groeten en succes!
Dat wordt dus een blanco stem op basis van de stemwijzer.
Slechts 1 partij met 15 punten die overeenkomen en daar ga ik uit principe sowieso niet op stemmen, de rest van de partijen hebben allemaal nog minder overeenkomsten.
Misschien toch maar een eigen partij beginnen? 😛
@Ton. Wel gaan stemmen. Een slechte opkomst speelt de zittende heersers alleen maar in de kaart zodat we er nog 4 jaar aan vast zitten. Leuk voor de journalisten,niet leuk voor ons als burger.
Manuel, wat bedoel je met leuk voor de journalisten? Weer schandaaltjes waar we de landelijke pers mee halen? Daar zit ik niet op te wachten.
Wat zou jij dan willen als burger?
Heb net de stemwijzer gedaan, PvdA een CDA twee en VVD drie, ben toch een braaf meisje(ha,ha)! Maar wat moet ik er mee.
Blijf voor het eerst nog even zwevende kiezer!
Waar zitten de meeste integere bestuurders, geen baantjesjagers?
Integere bestuurders is dat geen contradictio in terminis
Wat ik zou willen@ Leny is dat we een nieuwe frisse ploeg krijgen . Een goede opkomst vergroot die kans. Ik twijfel niet aan je braafheid.
Er is voor mij geen een geschikte partij. Het zit allemaal dicht bij elkaar en zowel aan de linker als de rechterzijde zitten overeenkomende standpunten. Dat wordt dus een last minute beslissing.
Weet het ook nog niet . Wacht even de mening van Hr Janssen af. Is mijn politieke goeroe.Maar in ieder geval niet op CDA of VVD. Vreemd want landelijk vaak op VVD gestemd al zou ik dat nu ook niet meer doen
@Leny van Muijen op zondag 16 februari 2014 om 12:03:
Voor het jagen op mooie baantjes hoef je niet bij de SP te zijn. De SP pleit ook al langer dat de raadsvergoeding best wat lager mag.
Ook wilden wij dat de toekomstige (“dualisme”)korting 1 op 1 zou worden doorberekend naar de raadsvergoeding. Zoals dat op heel veel andere dossiers ook gebeurd. Helaas zag een overgrote meerderheid niets in dat plan.
Tja wat voor anderen geldt, geldt niet altijd voor raadsleden.
Succes met het maken van je keuze en hopelijk gaat iedereen wel stemmen.
(en dan het liefst natuurlijk op 1 van de 30 mensen van de SP)
Er groeit een alternatief in Helmond. Dat is: Stem van een Vrij Volk.
Zie http://www.svv.nu
Wat u gaat lezen is geen greep naar een zetel of deelname aan de Helmondse politiek maar een bewuste keuze om landelijk een andere wijze van aanpak te introduceren. Dat het anders moet zal toch wel duidelijk zijn.
Wat moet ik er mee? Idd zoals hierboven al aangegeven ze liggen dicht bij elkaar allemaal … ik weet het niet… een ding die vraag over dat de gemeente zou moeten betalen voor uitgeprocedeerde asielzoekers .. ehh is dat een punt waar de politiek zich nu mee bezig houdt? Kom op zeg uitgeprocedeert = retour en geen belasting geld er in pompen…. die partijen die daar voor zijn zijn bij mij afgebrand das de enige duidelijke!
@joep op maandag 17 februari 2014 om 21:30:
Inderdaad. Dat lijkt me logisch. Hetzelfde had ik bij de stelling ‘Mensen die een bijstandsuitkering krijgen, moeten als tegenprestatie zinvol werk doen, bijvoorbeeld als verkeersregelaar of sportcoach.’
Hoe kun je daar nou op tegen zijn? (tenzij je zelf een uitkering hebt en gratis geld wil ontvangen natuurlijk) Dat is toch iets wat logisch is en waar iedereen die helder kan denken voor zou zijn lijkt mij.
@Hein op maandag 17 februari 2014 om 23:53:
Het probleem van dergelijke tegenprestaties is dat ze normaal werk verdringen en daarnaast het minimumloon uithollen.
Er zijn al voorbeelden dat iemand die al jaren in dienst was als stratenveger wordt ontslagen en vervolgens als tegenprestatie zijn ” eigen” werk mag doen maar dan om in aanmerking te komen voor een uitkering. Hierdoor is hij dus gelijk zijn eigen concurrent. Want hoeveel kans op betaald werk zou hij hierdoor meer maken?
Daarnaast worden arbeidgehandicapten en gewone werkzoekenden tegen elkaar uitgespeeld en op een grote hoop gegooid.
Als je zegt dat mensen moeten gaan werken zul je ze ook de banen moeten bieden.
@ Ad
Helemaal mee eens. Is Hein echter niet kwalijk te nemen. Betrap hem hier vaker op niet of nauwelijks ten einde gedachte opvattingen.Laten we hopen dat hem iets dergelijks nooit overkomt.
@Willi op dinsdag 18 februari 2014 om 12:39:
Dank je Willi, ik hou ook van jou hoor. Ben wel heel nieuwsgierig welke opvattingen je daar mee bedoelt, maar dat terzijde.
Ad, met zinvol werk worden natuurlijk niet banen bedoeld die andere banen verdringen. Dat is inderdaad niet de bedoeling en daarmee ben ik het ook helemaal met je eens. Maar ik neem aan dat ze vrijwilligerswerk bedoelen zoals ze in de stelling ook aangeven. Sportcoach of verkeersregelaar zijn voorbeelden van activiteiten die betaalde banen totaal niet bijten, maar wel nuttige bezigheden zijn.
@Hein op dinsdag 18 februari 2014 om 13:23:
Verplichting om sportcoach of trainer te worden, of een andere functie bij de sportclub is meestal al een onderdeel van ” ouders graag gezien”. Iemand die niks heeft met een sport kan je dat toch niet laten doen. Maar het is natuurlijk maar een voorbeeldje……….
Aan de andere kant is het maar de vraag of je ( als je al vrijwilligerswerk doet) de activiteit mag inbrengen om aan je verplichte tegenprestatie te voldoen.
Het is inderdaad slechts een voorbeeld. Er zijn natuurlijk verschillende manieren van vrijwilligerswerk. Het gaat er wat mij betreft vooral om dat uitkeringstrekkers (en dan bedoel ik niet de mensen die er gewoon niks aan kunnen doen, maar vooral degenen die het vooral zien als makkelijk en gratis geld vangen) niet alleen maar thuis blijven zitten, maar toch iets nuttigs doen voor de maatschappij. Daar is nog nooit iemand slechter van geworden dacht ik zo. En of het haalbaar is, geen idee, maar proberen kan altijd.
@Hein op dinsdag 18 februari 2014 om 14:38:
Volgens mij heb ik in mijn eerdere reactie al 2 voorbeelden gegeven van mensen die er slechter van worden.
1. Diegene die hun werk nu niet regulier maar voor een uitkering moeten doen.
2. Het minimumloon wordt uitgehold.
Beetje tof-topic allemaal, maar toch even een persoonlijke mening over verdringing:
Idealiter wil je een roulatiesysteem, zodat juist de mensen die al wat langer aan de kant zitten weer in het reguliere arbeidsproces terecht komen. Dat bereik je niet met onrendabele banen die geen uitzicht geven op relevante werkervaring.
Een zekere mate van verdringing moet dan wat mij betreft niet gezien worden als slecht, maar als consequentie van het overgaan op een nieuw systeem.
Verdringing moet aan een maximum per beroep(sgroep) gebonden worden. Wat je nu ziet is dat hele beroepen vervangen worden door “gratis” krachten puur als verkapte bezuinigingen.
Daarbij mag ook van bedrijven die hun sociale rol verwaarlozen best wat meer gevraagd worden, ook van bedrijven die over de grens gevestigd zijn en hier slechts hun spullen verkopen. Als je verdient aan de samenleving heb je immers ook een groter belang om de boel draaiende te houden.
Ik heb de stemwijzer ingevuld, ik vind het opvallend dat er geen vragen zijn mbt de problematiek met allochtone jongeren. Na de problemen bij het zwembad, bibliotheek, Heistraat en recentelijk Molenstraat en ook de besteding van 200.000 euro aan probleemjongeren en ook de reacties op dit weblog mbt het dodelijk ongeluk na een diefstal in Deurne had ik toch wat meer aandacht verwacht over dit probleem.
Misschien is het een onderwerp van een politiek debat hoe de standpunten zijn van onze lijsttrekkers. Dan hoop ik dat er verder komen dan kreten als keihard aanpakken.
Net gekeken naar debat op ned1 en besloten om mijn stem te geven aan een lokale partij want er zitten me toch teveel idioten in de landelijke politiek