Diftar uitgesteld voor hoogbouwbewoners
Het invoeren van variabele afvaltarieven (Diftar) voor de bewoners van appartementen en flats wordt tenminste uitgesteld tot 2024. De oorspronkelijke planning van B&W was om die financiële prikkel om afval beter te scheiden volgend jaar voor de hoofdbouw in te voeren. Vorig jaar werd het Diftar-systeem voor de laagbouwwoningen in Helmond ingevoerd.
De reden van dit uitstel is dat het eerdere plan om de bewoners pér complex hetzelfde afvaltarief te laten betalen is gesneuveld.
“Want met dat systeem is de Diftar prikkel minder gericht en daarmee ook minder effectief. Daarnaast kan een dergelijke verdeling van de kosten voor onderlinge spanningen zorgen tussen de bewoners van hoogbouwcomplexen. En dat willen we niet”, zo laat B&W vandaag weten.
B&W heeft er nu voor gekozen dat ook deze huishoudens alleen gaan betalen voor het restafval dat zij zelf inleveren. Dat zal lopen via een systeem met (ondergrondse) verzamelcontainers met registratie. Op sommige plekken staan die al. Maar om zo’n containers overal te plaatsen, kost meer tijd en meer geld dan eerder geraamd. Hoeveel dat extra gaat kosten wordt na de zomer bekend, het is aan de nieuwe gemeenteraad om dan te beslissen of zij daarmee instemmen.
De bewoners van de hoogbouwwoningen zullen tijdig via een brief worden geïnformeerd, zo belooft B&W. Voor 2022 is hun vaste tarief 244,36 euro.
Het groente- fruit- en tuinafval (GFT) bij hoogbouwwoningen wordt nu nog niet apart ingezameld. Dat is volgens B&W wel een voorwaarde om Diftar bij de hoogbouw te kunnen invoeren. Om te onderzoeken welke manier van GFT-inzameling het beste aansluit bij de behoeften van de hoogbouwbewoners, komt er in de eerste helft van 2022 een pilot GFT-inzameling uit bij een aantal geselecteerde hoogbouwcomplexen. De resultaten van deze pilot worden meegenomen in de gemeente brede uitrol van GFT-inzameling in de tweede helft van dit jaar.
Dirk van Dam maakte de foto rechtsboven.
15 reacties:
Diftar, de grootste onzin en alleen maar duurder voor de inwoners met veel meer afval bij de vuilnisbakken overal, in de natuur enz. Nu scheiden, dan gaat het op de grote hoop de oven in! Nu zijn er overal al dumpingen en worden zakken met vuilnis al uit de (rijdende!) auto gegooid. In andere landen al jaren alles op een hoop en in de verbrandingsoven of op de vuilnisbelt! Maak de gemeentelijke milieustraat open en goekoper (!) dan veel minder vuil langs en op de straten en ook minder in de natuur! Men is dan vaak ook bereid om echt naar de stort te rijden om hun vuilnis kwijt te raken!
Ik ben er wel blij mee (ik woon in appartement), van uitstel komt afstel….
Omdat de Gemeente te lui is om even te rekenen mag ik als eenpersoonshuishouden in een hoogbouw het maximale afvaltarief betalen. Met 70 appartementen in dit gebouw is dat nieuwe stadskantoor dus zó afbetaald.
Vroeger al eens vaker gezegd, Gemeente Helmond belust op geld, na 25 jaar nog steeds niets veranderd!
Een groot fiasco het diftar.
Straatbewoner wist mij te vertellen afgelopen jaar 0 ledigingen restafval gedaan te hebben. Hij gaf mij de tip het restafval te verstoppen in de GFT container of de zakken. Ook gooide hij afval in de prullenbakken in de omgeving.
@Henk op zaterdag 15 januari 2022 om 11:19:
Aso straatbewoner vind ik dan en misschien ook zijn illegale vuurwerk erin gedropt? Want veel prullenbakken zijn sinds eind 2021 gesneuveld.
Is al sinds de berekeningen bekend dat gescheiden afval inzamelen onzuinig en duurder is dan alles in 1 zak. Heeft te maken met gemak van 1 maal weeks ophalen met 1 soort eenvoudige wagen. Ook kan ieder aanbieden wat ie wil of zelf brengen wanneer ook. Recyclen, daar moet een bedrijf toch zelf uitsorteren, ook al doet consument het voorwerk.
Recyclen plus restafval verbranden levert geld op.
Vuil ophalen kan dus gratis voor burgers, het bedrijf kan het uit recycle en energie betalen.
Yoko heeft dus gelijk.
Alleen heeft zij wel de Beatles uit elkaar gehaald.
@D’n dieje op vrijdag 14 januari 2022 om 18:02:
Koop maar een seizoenkaart Helmond Sport i.p.v. seinzoenkaart PSV. Dan blijft de financiele balans in evenwicht. De gemeente Helmond juicht je besluit toe.
Diftar66 vond het al een succes! 🤣
Maar even zonder dollen. Ik ben nu nog nieuwsgieriger naar de totaalbalans van deze bezuinigingsmaatregel.
Men heeft enkel nog de baten genoemd van het scheiden, nu moet daar nog van afgetrokken worden illegale dumpingen, weghalen van publieke afvalbakken, twee jaar uitstel van afvalscheiding hoogbouw en de kosten van het gereedmaken van afvalscheiding hoogbouw.
Ik ben benieuwd of de totaalbalans cijfermatig wordt opgesteld en openbaar gemaakt wordt.
En inderdaad van uitstel komt afstel, biedt ook inkeer en wellicht is het over twee jaar wel mogelijk om later in de keten afval te scheiden. Gebruik die tijd dan ook om daar nog eens in te duiken zou ik zeggen. Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.
@sjefjr, nee die afrekening en verantwoording komt er niet. Is niet van belang voor linkse ideologie. Het mag best veel duurder uitpakken of meer kosten.
Zie windmolens, zie zonnepanelen, zie stikstof, zie CO2, zie boeren, zie natuur, maar zie ook weigeren om te berekenen wat immigratie ons land heeft gekost en nog altijd kost. (20 miljard euro elk jaar).
In andere landen wordt het vuil, gft, plastic enz. gewoon bij de verbrandingsoven op een hoop geggooid en gewoon verbrand, vooral in Italië wat ik weet. Hier is het gewoon om de burger dom te houden en financieel ‘een poot uit te draaien’. In die volgorde! Denken nog steeds dat de mensen dom zijn, alleen het is niet meer als vroeger, men is ook veel meer geneigd om hun grieven te uiten en niet alleen maar mee te werken aan de prestige projecten van hun lokale overheid die er alles aan doet om zoveel mogelijk geld bijeen te schrapen over de rug van hun burgers, Den Haag is beslist niet anders!
Daar mag je niet over praten André, zeker niet over het prijskaartje aan immigratie, wordt alleen maar meer als het aan die linkse figuren ligt! Eigen volk in de kou laten staan, dat is wat telt!
Diftar is voor de gemeentelijke financiën wellicht doeltreffend, voor éigenlijke doel (?) wat minder.
– Probleem aanpakken bij de bron (= m.n. verpakkingsindustrie, gemeente niet de juiste overheid dit aan te pakken)
– Beleid is in uitvoering incompleet met ongewilde differentiatie tot gevolg – zie bovenstaande berichtgeving
– Flankerend beleid (denk aan luiers) ontbreekt volledig, kosten onevenredig gealloceerd.
Tegen de gemeente Helmond zou ik willen zeggen: De overheid is er voor de burgers, niet andersom.
@Yoko op maandag 17 januari 2022 om 08:52:
Ga eens kijken bij de befaamde glasbakken. Bevinden zich overal in het straatbeeld. Er wordt ingezameld qua kleur van het glas! Van tijd tot tijd komt er een vrachtwagen. Die kiepert alles bij elkaar. Klaar is Kees. Dat gebeurt ook bij afvalinzameling. Er moet geld in het laadje komen. En de (argeloze) burger betaalt. Degenen die dit organiseren zijn geen minimumloners. Goedbetaalde bestuurders en ambtenaren. Gisteren ontving ik een brief van de Gemeente Helmomd. Diftar is uitgesteld tot begin 2024.
Dat hele diftar systeem is niets minder dan een ordinaire belasting verhoging voor de minima