Ex-Atlantdirecteur moet 93.000 teruggeven
Voormalig Atlant-directeur Theo van Kroonenburg van Atlant moet 93.000 euro van de ontvangen ontslagvergoeding toch terugbetalen. De Atlant Groep en de ex-directeur verloren maandag namelijk ook hun hoger beroep tegen deze terugbetaling.
Van Kroonenburg vertrok in 2013 na een conflict met het bestuur van de Atlant Groep onder leiding van wethouder Yvonne van Mierlo. Zijn vertrek kostte het re-integratiebedrijf bijna 8 ton aan onderzoekskosten, salarisdoorbetaling en een vertrekregeling.
De bedongen vertrekregeling bedroeg in totaal 311.000 euro. De accountant wees hen er later op dat dit teveel was voor een ambtenaar vanwege de nieuwe Wet Normering Topinkomens (WNT). Om de afkoopsom te laten toetsen, stapten Atlant en Van Kroonenburg gezamelijk naar de rechter. De rechtbank in Den Bosch oordeelde in september dat het bedrag inderdaad te hoog was en verlaagde de afkoopsom tot 218.000 euro.
Van Kroonenburg maar ook Atlant waren het daar niet mee eens. Daarom gingen zij (wederom samen) tegen deze beslissing in hoger beroep. Beide partijen wilden hun met elkaar gemaakte afspraken namelijk nakomen. Maar ook nu oordeelde de Centrale Raad van Beroep dus dat de vertrekregeling inderdaad te hoog was. Theo van Kroonenburg moet daarom 93.000 euro terugbetalen aan Atlant. Sinds 1 januari is de voormalig Atlant-directeur de nieuwe algemeen directeur van Werkvoorzieningschap Oostelijk Zuid-Limburg (WOZL).
5 reacties:
Mooi, maar Atlant en Kroonenburg gaan natuurlijk weer in hoger beroep. Want die 93 duizend euro gemeenschapsgeld moeten naar de dikbetaalde directeur. Bah bah en nog eens bah!
@Toon op woensdag 1 juli 2015 om 18:51:
Volgens mij is dit het hoogste orgaan en is verder beroep dus niet mogelijk
En nu de medewerkers een extraatje geven misschien?
@Mark op donderdag 2 juli 2015 om 21:42:
Of iedereen 1 keer minder een sanctie opleggen.
@weblog van Helmond – Bedankt voor de verwijzinng naar de uitspraak van de Centrale Raad van Beroep.
Interessant detail in de uitspraak: “2.3. De rechtbank oordeelt voorts dat er geen aanleiding is een compensatie vast te stellen voor het aandeel van het bestuur in het ontstaan en voortbestaan van de situatie die tot het ontslag heeft geleid, de zogenoemde plus. Gesteld noch gebleken is dat het bestuur daarin een overwegend aandeel heeft gehad.”
Als de valse beschuldiging van fraude het hele verhaal was geweest, had Van Kroonenburg zeker aanspraak gemaakt op deze plus. Er was dus meer aan de hand. Ik kan iedereen van harte aanbevelen het rapport te lezen van dat andere onderzoek, dat in dezelfde periode als het spraakmakende fraude-onderzoek werd verricht, naar Theo’s “functioneren, houding en gedrag” (gewoon opvraagbaar bij de gemeente Helmond). Daarin staat dat hij niemand behalve zichzelf serieus name, en zichzelf zo onmogelijk maakte bij zijn baas, het Algemeen bestuur. Ook staat daarin dat Atlant volgens veel geïnterviewden (wethouders en omringende ambtenaren) een te commerciële koers is gaan varen en zijn maatschappelijke rol uit het oog is verloren.
Toen ik dit openbare verslag opvroeg weigerde Walenberg het mij te geven, met als argument dat het een vervelend onderzoek was waar Atlant niet om had gevraagd. Het onderzoek was verricht in opdracht van het Algemeen bestuur van Atlant, dus blijkbaar ziet het dagelijks bestuur het Algemeen bestuur niet als onderdeel van Atlant maar als hinderlijke bemoeials. Theo’s eigendunk en gerichtheid op geld is door de hele bovenlaag van Atlant overgenomen.