Gaat de bieb failliet?
In november werd besloten dat de bibliotheek per jaar 400.000 euro minder subsidie van de gemeente krijgt. Een budgetverlaging net ingang van 2012 van 20%, dus moet de bieb stevig gaan bezuinigen. Medewerkers moeten worden ontslagen en de filialen in de Bus, Brouwhuis en Mierlo-Hout gesloten.
Dat scheelt een slok op een borrel, zou je zeggen. Maar die bezuinigingen zélf blijken een bom duiten te kosten: circa een miljoen euro volgens Toon Geerts, voorzitter van de Stichting Bibliotheek Helmond-Peel. “Hierdoor dreigt de bibliotheek af te stevenen op een faillissement” volgens hem. Jac Huijsmans, wethouder cultuur van de gemeente Asten, is het met hem eens. Hij liet gisteren op Twitter weten “Bezuinigingen bibliotheek in Helmond en Deurne bedreiging voor voortbestaan bibliotheek Helmond-de Peel.” De bezuinigingen in Deurne zullen oplopen tot circa 120.000 euro per jaar in 2014.
Hoe kunnen die bezuinigingen een miljoen euro kosten? Dat zit hem in de zogenoemde frictiekosten. Want het kost geld om medewerkers (5 fte’s is de schatting) te ontslaan (zoals ontslagvergoeding) én de resterende huurlasten van de filiaalpanden moeten worden betaald of afgekocht. De huurlasten voor de Bus en Brouwhorst eindigen in 2013 respectievelijk 2014. Het huurcontract voor filiaal Mierlo-Hout loopt tot 2023. Tijdens recent overleg tussen de gemeente en het bibliotheekbestuur bood het bibliotheekbestuur aan die personele frictiekosten, voor zover ze dat kunnen betalen, zelf te betalen. Maar zij willen geen verantwoording nemen voor de uit de sluiting van de filialen voortvloeiende frictiekosten (afkoop van huurverplichtingen) en hebben aan de gemeente gevraagd deze kostenpost over te nemen.
Maar hun voorstel spoort niet met de bezuinigingstaakstelling, vindt de gemeente. Daarom maakte de gemeente begin mei een alternatief voorstel waarbij het filiaal Mierlo-Hout (met een beperktere taakstelling) voorlopig open blijft en de overige filialen eind dit jaar worden gesloten. In deze optie komen er op korte termijn geen servicepunten in de wijken als vervanging van de wegvallende biebfilialen. Dit was eerder door de gemeenteraad middels een motie bewerkstelligd. Alleen als het lukt voor tenminste 1 te sluiten filialen een nieuwe huurder te vinden kan begonnen worden met het realiseren van dergelijke maatregelen.
Het college van burgemeester en wethouders vindt dat hun voorstel niet leidt tot onoverkomelijke exploitatieproblemen in 2012.
6 reacties:
Volgens mij kan een bibliotheek niet failliet gaan, is gewoon van de gemeente.
De bibliotheek is een stichting. Zij draaien grotendeels op subsidies van de gemeenten. Als de stichting langlopende verplichtingen is aangegaan (arbeids- en huurovereenkomsten), en de gemeenten verminderen de subsidie, kan de bieb dus wel degelijk failliet gaan.
Ik ben zeer benieuwd wat er in Helmond gaat komen uit de behandeling van de voorjaarsnota op dit punt.
Echt waar Rudi? Benieuwd? “Er waart een spook door Europa..” En dat spook doet, in verhouding, ook Helmond aan. Natuurlijk zullen we met onze tegenargumenten komen, dat zijn we verplicht, maar in onze Gemeenteraad zullen weinigen het met ons eens zijn.
Mag een bibliotheek dergelijke langlopende verplichtingen aangaan zonder toestemming van de gemeente?
Of heeft de gemeente daarvoor toestemming gegeven, dan zijn ze ook medeverantwoordelijk.
Die kans wordt steeds groter. Kijk maar eens op de website van de gemeente Deurne. In het kader van bezuinigen wordt er mogelijk nog een € 400.000 gekort op de subsidie.
Ondenkbaar dat de bieb zou sluiten, maar…
Zojuist las ik een mooi stuk van de schrijver Jacques Vriens http://www.ed.nl/regio/helmondstad/8884433/Sluiting-van-bibliotheek-ontneemt-kind-kans-op-leesplezier.ece
Deed me direct terugdenken aan deze column van Ling Ko: https://www.deweblogvanhelmond.nl/2010/06/ling-ko_bibliotheek/
Zeer de moeite waard!!