‘Geef de sluitingstijden in de horeca vrij’
Laat iedere Helmondse horecabaas zélf beslissen hoe laat hij/zij de zaak sluit. Met dat idee komt de JOVD Helmond Peelland om het uitgaansgeweld te lijf te gaan. Zij denken dat het uitgaansgeweld in de binnenstad deels te wijten is aan het tegelijk sluiten van alle cafés. Want daardoor staan veel Helmonders ongeveer tegelijkertijd buiten op straat en dat blijkt regelmatig voor problemen te zorgen. Voor wie rond die tijd wel eens op de Steenweg of het Havenplein was, is dat laatste geen nieuws.
Nu moeten de kroegen (de ‘natte’ horeca) in Helmond om 02.00 uur sluiten. Betalen ze voor een vergunning dan wordt dat verlengd tot 03.00 uur.
Afgelopen jaar verrichtte de politie op met name de vrijdag- en zaterdagavonden 166 aanhoudingen in het uitgaansgebied. Dat was onder meer voor de verstoring van de openbare orde (34 keer), mishandeling (30), vechten op straat (14), belediging (16), openlijk geweldpleging (5) en het niet voldoen aan bevel of vordering (7).
“Daarnaast is het vrijgeven van de horecatijden een ideaal middel om de aantrekkelijkheid van het Helmondse uitgaansleven te vergroten ten opzichte van bijvoorbeeld Eindhoven en Gemert (Time Out). In Eindhoven gaan de kroegen ’s nachts om 4 uur dicht, in Helmond om 3 uur. Dat is een concurrentievoordeel van Eindhoven dat er niet hoeft te zijn” zo betoogt de JOVD.
Jasper de Groot, voorzitter van de club van Helmondse liberalen, vindt dat hun voorstel vooral voordelen biedt: “het zorgt voor minder uitgaansgeweld, meer aantrekkingskracht voor het Helmondse uitgaansleven en meer vrijheid voor jongeren en kroegbazen”.
De JOVD (gelieerd aan maar onafhankelijk van de VVD) roept de Helmondse politiek op om met een initiatiefvoorstel te komen. Maar of er dat gaat komen….
Begin 2007 startte de gemeente namelijk zelf al eens een debat over de sluitingstijden in de horeca. Dat begon met een discussienota (pdf), op de weblog volgde een log met een poll dat samen met inspraakavonden weer leidde tot een inspraaknota (pdf) en een adviesnota (pdf).
Eind 2007 werd de balans opgemaakt: de Helmondse politiek besloot de sluitingstijden van de cafés niet te veranderen. Behalve lof voor de vooruitstrevende inspraakprocedure leverde de exercitie Helmond niet veel op.
Maar wellicht brengt de rechtstreekse benadering van de JOVD meer op…
13 reacties:
Juist goed dat de discussie nu weer wordt opgestart!!! Is toch belachelijk dat je al om 3 uur naar huis moet! Bah.
Vroeger gingen de kroegen om 12 uur dicht en had je een topavond,nu lopen de verdwaasde gasten om 3-4-5 uur in de nacht de buurt wakker te schreeuwen,wat dacht je daarvan,hoe later in de nacht hoe groter het gespuis en de snuivers,en dan komen er weer meldingen van overlast politie moet overal heen vliegen,nu is het geconcentreerder en neemt minder vlieguren in beslag,de kroegen om 12 uur sluiten doe dit maar eens als proef voor 1 jaar dan nog een kijken,wat dacht je als een kastelijn tot 5 uur open blijft en de volgende dag weer openmoet hoe lekker chagrijnig die gaat worden,dat word er echt niet beter op en zeker niet in een woongebied waar kroegen zijn dan kom je nooit meer tot rust bah bah.
Ik ben voor eerder sluiten!! Jongeren moeten gewoon vroeger (9-10 uur bijvoorbeeld) naar de kroeg gaan, dan hebben ze geen tijd om thuis in te drinken. Maar wat betreft ruzie, vechten ed dat zal altijd blijven wat de sluitingstijden ook zijn
@12 uur sluiten op 13 maart 2012 om 12:07:
1 jaar op proef om 12 uut sluiten zal geen kroeg overleven dat is zeker
@ rené,Het barst hier van de dagcafés in Helmond,als die om 12 uur dicht gaan overleven die het makkelijk,en op het Havenplein is gewoon en kwestie van aanleren,als de kroegen om 12 uur dicht gaan gaat iedereen eerder op stap wat ik je zeg,en kunnen de mensen die niet in de kroeg komen ook genieten van hun welverdiende nachtrust en kan de politie zich gaan inzetten voor belangrijke zaken zoals inbraken,en is er meer blauw op straat,de politie is nu zowat elke avond nodig op ’t havenplein of in uitgaansgebieden ,is dat dan zo lekker ,kom op zeg.
Diegene die gaan stappen gaan gewoonweg eerder op stap als ze maar geen andere mogelijkheid hebben ,maar nu hebben ze keuze,tja.
En hoevaak worden er snachts geen mensen overvallen die dronken naar huis gaan,dat word toch ook minder,midden in de nacht dat gespuis deugt van geeen kanten.
@12 uur sluiten op 14 maart 2012 om 08:26:
Er zit wel iets in in wat je zegt, maar met 12 uur schiet.je wat door. 😉
Denk ook dat de discussie over eerder sluiten er een is uit de categorie “Das war einmal”.
Maar of dat betekent dat de openingstijden vrij gegeven moeten worden, daar heb ik ook zo mijn twijfels over.
@12 uur sluiten
Waarom zou je dan nog naar Helmond gaan? Dan ga je toch naar Eindhoven of Gemert? Daar kun je dan immers wel tot later terecht. Verder maar je ook de fout om te denken dat het dagpubliek en nachtpubliek dezelfde zijn, dat is niet zo! We moeten niet denken dat Helmond een eilandje is…
@ Jasper,je zal toch wel slimmer zijn,ik bedoel natuurlijk overal om 12 uur sluiten niet alleen in Helmond,en zeker is het dagpubliek anders als het nachtpubliek,het dagpubliek dat blijft zitten tot 3 uur snachts wat dacht je daarvan,hoe houd je dit vol zolang in de kroeg??wat denk je zelf,misschien iets gebruiken??En zoiezo al de kroegen in woongebieden om 12 uur dicht,is toch niet leuk meer als alle bewoners in de directe omgeving midden in de nacht wakker worden omdat er zo nodig gezopen moet worden ten koste van andere mensen hun nachtrust.
En nog iets, wat dacht je van het rookverbod,wat een slappe zooi zeg,nergens maar dan ook nergens word hier aan gehouden,wanner gaan ze hier eens op kontroleren,dit is in de wet opgenomen en nu????lijkt wel of ze juist meer zijn gaan roken,boete’s erop en niet te zuinig.
tja. Het is (nu al) een keuze om wel of niet in de buurt van een kroeg te gaan wonen; het heeft voor en nadelen maar het blijft in de meeste gevallen een bewuste keuze. In de woonwijken zie ik geen reden waarom de kroegen tot laat open moeten blijven (evenementen uitgezonderd) maar ’t lijkt me daar ook niet rendabel voor (ik woonde zelf overigens tot voor kort een straat van zo’n wijk-kroeg af). Waarom zou een kroeg openblijven als er toch niemand meer binnen is? Maar als schijnbaar heel de wijk graag tot laat naar die kroeg gaat, wat is daar dan mis mee? Dan leeft dat blijkbaar in zo’n wijk en dan moet je dat respecteren en niet kapot maken.
Maar in het centrum word het een ander verhaal. Veel van de mensen die nú uitgaan (dus niet tientallen jaren geleden) hebben er kennelijk behoefte aan om tot later door te gaan. Wat mij betreft ligt die keuze bij hun en de kroegbaas, dat zijn immers de belanghebbenden.
Overigens gaat deze weblog (en dit artikel) over Helmond en niet over andere steden. Als er andere steden tot later openblijven moeten we daar nu eenmaal rekening mee houden. Of we moeten genoegen nemen met een horeca die alleen overdag actief is en dus ook minder rendabel is wat dus minder café’s in Helmond tot gevolg heeft…
en wat als je ergens langs een rustige kroeg woont en er komt een nieuwe uitbater in die kroeg die er een hele andere kroeg van gaat maken,zodat de mensen uit de wijk er niet meer komen maar personen die niet uit die wijk komen,dan ligt heel de wijk wakker van mensen die niet uit die wijk komen,wat dacht je daarvan,en de uitbater laat alles maar doorgaan.
Verdachte gezocht van de uitgaansrellen juli 2011
Zeker 100 mensen gingen in de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 juli 2011 in het centrum tegen de politie tekeer. Een enorme vechtpartij waarbij met stenen, glazen en stoelen werd gegooid. Een aantal mensen, waaronder een agent, liepen een bijtwond op van een politiehond.
De politie verrichtte die zondagmorgen tussen 3.00 en 4.00 uur in totaal 9 aanhoudingen in het centrum in Helmond. Verschillende daders werden in de weken daarop aangehouden. Maar de politie zoekt nu nog 1 jongen.
Bekijk onderstaande beelden van het cameratoezicht. Weet je wie hij is en/of waar hij is, bel dan 0800 – 6070.
In de omgeving van de Kasteellaan, Steenweg, de Kanaaldijk en de Veestraat werd het rond 3.00 uur dat kermisweekend in korte tijd onrustig. De politie moest ingrijpen bij diverse incidenten waarbij mensen met elkaar op de vuist gingen. Op dat moment waren veel mensen op straat.
De mensen op straat werden door de politie gesommeerd zich te verwijderen zodat het weer rustig zou worden. Een klein deel van het uitgaanspubliek weigerde hieraan gehoor te geven en richtte zich op een gegeven moment tegen de politie.