Verkoop Boscondo: 18 mln. voor gemeente
Het appartementencomplex Boscotondo van Vitalis wordt voor 16,25 miljoen verkocht aan Reggeborgh Vastgoed. Tenminste, dat is de bedoeling van die 2 partijen en B&W. Door de verkoop zal de gemeente snel het geleende bedrag terugkrijgen.
Voor de bouw van dat complex leende de gemeente in 1997 namelijk een bedrag van 20,2 miljoen euro aan de stichting Vitalis Residentiële Woonvormen. De restantschuld bedroeg op 1 januari nog 18.267.058 euro, nu iets minder. Die krijgt de gemeente bij verkoop terug, zie de brief met afspraken (pdf). Van de verkoopopbrengst gaat 16 miljoen meteen terug via Reggeborgh, de resterende schuld van iets meer dan 2 miljoen lost Vitalis in 5 jaarlijkse termijnen af.
Vanwege de nog niet afgeloste lening uit 1997 moet de gemeente goedkeuring voor deze verkoop verlenen. B&W is akkoord, de gemeenteraad zal daarover waarschijnlijk komende maand beslissen.
De hoge leegstand in de afgelopen jaren (circa 40% van de 129 appartementen) is voor Vitalis de belangrijkste reden om het Boscotondo-complex te willen verkopen. Verder ontbreekt het deze Eindhovense stichting aan geld om de verouderde appartementen te verbeteren en leiden ze verlies op dit complex (circa 421.000 euro verlies in 2014).
Vele pogingen werden de laatste jaren gedaan de leegstand tegen te gaan. Zoals de eerste 2 maanden gratis huur en vorig jaar werd ‘Pimp your palace’ georganiseerd. Daarbij mochten 3 nieuwe huurders hun nieuwe stek verbouwen voor 9.000 euro per appartement. Wie dat het beste deed, won een prijzenpakket van 3.000 euro. Vorige maand werd bekend dat Willy van de Kerkhof in Boscotondo was gaan wonen (filmpje), maar ook de komst van deze Helmondse Held mocht niet baten.
Na aankoop wil Reggeborgh Vastgoed een bedrag van 5 tot 6 miljoen euro investeren in deze appartementen uit 2001. Dat geld gaat naar renovatie van badkamers en keukens, verbetering van de gezamenlijke ruimte beneden en het normale onderhoud. Daarnaast wil dat bedrijf op termijn (mits goedgekeurd door de welstandscommissie) een aantal appartementen voorzien van balkons. De nieuwe eigenaar wil zich richten op een bredere doelgroep, waardoor niet alleen 55+, maar alle doelgroepen er gehuisvest kunnen worden.
Volgens de gemeente is Reggeborgh Groep een sterke partner (in 2013 een balanstotaal van bijna 1,5 miljard en een winst van 34 miljoen euro). Het is de investeringsmaatschappij van Dik Wessels, volgens de Quote 500 van 2014 is hij de op 1 na rijkste Nederlander. Zijn geschat vermogen is 2,4 miljard euro.
9 reacties:
Misschien kunnen ze dan de miserabele staat van het grasveldje wat een plantsoentje moet voorstellen bij mij voor de deur wat opknappen ?
@Paula moet je wel ff zeggen waar jou deur is anders weet men nog niet welk veldje ze moeten opknappen….
Grappig of pijnlijk?
Gister schreef het ED nog:
HELMOND Vitalis op zoek naar koper voor 133 appartementen Boscotondo
De 133 huurappartementen van complex Boscotondo staan te koop. Eigenaar Vitalis ResidentiëleWoonvormen uit Eindhoven is op zoek naar een investeerder die het complex in zijn geheel wil overnemen. Vitalis heeft nog geen koper voor Boscotondo gevonden.
Wel is ‘een route’ uitgezet om die te vinden. De huidige bewoners en de gemeente Helmond zijn van het voornemen tot verkoop op de hoogte gesteld. Voor de huidige bewoners verandert niets. Vitalis heeft de zorgtaken eerder al overgedragen aan instellingen uit de regio Helmond. Vitalis verhuurt ook elders seniorenwoningen, onder meer in Breda. Maar de hoofdtaak is het exploiteren van woon-zorgcomplexen. Het verhuren van woningen past niet meer in het takenpakket, vindt het bestuur, met als kernactiviteiten zorg en behandeling van ouderen.
De Boscotondo-appartementen van 90 vierkante meter en een huurprijs van 700 euro waren aanvankelijk bedoeld voor senioren met lichte zorgvragen. De verhuur liep echter stroef. Vorig jaar stonden nog 59 van de 133 appartementen leeg. Daarom werd besloten om ook te gaan verhuren aan jonge starters. Daar werd een wedstrijd aan verbonden onder de titel ‘Pimp your palace’. Deelnemers konden 9.000 euro winnen.
@Grappig of pijnlijk? op zondag 14 juni 2015 om 23:45:
Pijnlijk, een telefoontje vrijdagmiddag naar de gemeente en ze hadden geweten dat de deal al rond was. Maar goed, het spreekwoord luidt niet voor niks: De krant brengt de leugens in het land.
Goede zaak dat die woningen zijn verkocht, 18 miljoen in de pocket en die woningen worden opgeknapt. Denk dat balkonnetjes daar niet verkeerd zijn.
Hoppaaaaaa en wat gaat Helmond met 18 miljoen doen?!!!
verder bezuinigen 🙂 zoals buurthuizen
@Alina
Je moet wel begrijpen dat dit dus geen meevaller van 18 miljoen is voor Helmond. Die lening aan Vitalis staat gewoon op de balans van de gemeente. Er valt gewoon geld vrij wat “geïnvesteerd” was.
oh creatief boekhouden dus, maar is nu te besteden aan buurthuizen dus
@simpel
Dat zou mooi zijn, maar dan nog hebben we het hier over geld dat maar een keer uitgegeven kan worden. Je kunt er dus niet permanent het budget voor buurthuizen mee ophogen, want het is een keer op.
Daar komt nog bij dat uit het artikel niet blijkt of de gemeente zelf geld geleend heeft om die lening aan Vitalis te kunnen verstrekken of dat het uit de gemeentelijke reserves komt. En wat die reserves betreft heb je als gemeente ook nog een verantwoordelijkheid om die op een voldoende peil te houden ten opzichte van de financiële risico’s die je loopt (bijvoorbeeld in het grondbedrijf).
Geld uit de reserves halen is in principe potverteren. Het verdient de voorkeur om gewoon een sluitend budget te hebben, tenzij investeringen zichzelf terugbetalen. Het is dus niet zwart-wit.