Havenplein verloedert verder
De verloedering van het Havenplein is nog steeds geen halt toegeroepen. Vanaf juni zijn er klachten over stankoverlast en hoe vies en vuil dit uitgaanscentrum van Helmond er vrijwel elke ochtend bij ligt. Afval, vernielde reclameborden en rommel op straat. Nu het weer winter wordt, neemt de stank af. Maar het afvalprobleem bepaald niet.
“Het begint steeds meer op ’n overslagstation van de Sita te lijken,” vindt een omwonende, wijzend naar het bruggenhoofd en de voorkant van het Obragas-gebouw. Een andere buurtbewoonster noemt het al de nieuwe centrale vuilnisbelt.
Op het bruggenhoofd van het Havenplein is begin dit jaar een grote groene afvalcontainer geplaatst, pal tegen het kunstwerk Weversspoel. Daarnaast staat een openbaar urinoir. “Ook nogal onsmakelijk op die markante plek” zegt een omwonende.
De ’tijdelijk’ bijgeplaatste afvalcontainer kwam daar omdat de 3 ondergrondse afvalcontainers te klein bleken of niet werkten. Maar ook dat biedt geen oplossing. Keer op keer is de reusachtige container overvol en wordt afval ernaast of erachter gestort. Opruimen en leegmaken duurt elke keer lang, vaak dagen. Omwonenden, passanten en klanten van de horeca aan het Havenplein klagen al maanden over deze foeilelijke plek in het hart van de stad. Bewoners van Residentie Oranjerie hebben al vanaf het begin van de hele zomer geklaagd over stankoverlast.
De horeca-ondernemers van het Havenplein hebben intussen zelfs gedreigd met een gang naar de rechter als er geen oplossing komt. Intussen wordt de situatie er niet beter op. Zo te zien is het horecapersoneel (en dus hun bazen) zelf ook schuldig aan de puinhoop die daar elke keer ontstaat. Wij werden daar meermalen op gewezen en zijn een aantal keer gaan kijken met onder meer de foto van maandagochtend als resultaat. Die sinds zondagochtend overvolle container is tot op dit moment nog niet geleegd.
Het volumineuze karton en papier gaat bij het gewone afval (terwijl aparte papiercontainers voorhanden zijn), kleppen worden open gelaten en van afval gescheiden inzamelen hebben ze op het Havenplein nog nooit gehoord. Zo bleef na het uitdelen van zo genaamd milieu-vriendelijke LED-lampen zaterdagavond, heel wat milieu-onvriendelijk plastic op het Havenplein liggen.
Allemaal illegaal volgens de afvalstoffenverordering maar van handhaving door bijvoorbeeld de Stadswacht is kennelijk geen sprake. Het is ook een open vraag of deze manier van afval opslaan legaal is. Is deze ‘inzamelvoorziening’ toegestaan in het kader van de Wet Milieubeheer?
Overleg tussen gemeente en ondernemers heeft nog steeds niks opgeleverd. Volgens onze bronnen wordt daar gepraat over een opslagplaats achter Multi-Vlaai en/of een nieuw ondergronds systeem. Dat zou dan beter moeten werken dan de huidige containers. Want de horecabazen vinden het huidige systeem te beperkt en onbetrouwbaar.Intussen blijft de vraag wie verantwoordelijk is voor het afval en de verdere overlast. En vooral ook wie verantwoordelijk is voor de oplossing. In Nederland is nog steeds de stelregel: de vervuiler betaalt. Dat geldt ook voor de ondernemers aan het Havenplein. Maar de boze horeca-ondernemers zijn blijkbaar niet anders dan veel moderne jongeren: gooi de rommel maar neer waar het je uitkomt.
17 reacties:
Belachelijk dat dat zo maar kan met dat afval. Een kennis van me kreeg van de stadswacht al een erg onprettig briefje omdat zij zijn gestalde kliko (naast de woning op zijn eigen!! terrein) vanaf de weg konden zien. Meteen weghalen daar was de mededeling of een bedrag van ik meen 100 euro en oplopend naar 1000 of 2000 euro per dag betalen. En dan mag midden in het centrum dus wel die lelijke container staan? Die vuilniszakken er omheen is natuurlijk nog erger.
en wij als bewoners maar alles gescheiden in leveren terwijl daar alles bij elkaar gegooid wordt! en de belasting weer verhoogd wordt! mischien een idee om bij fons jacobs onze burgemeester zo’n container neer te zetten in zijn voortuin en dat we daar ons vuil dumpen! wedden dat het probleem zo is opgelost!
Ik ben het helemaal met de schrijver van dit onderwerp eens, maar met de laatste regel niet.
Want gisteren liep ik in de stad en op de bankjes voor de passage in de Veestraat zaten 2 oudere dames, die waren hun nieuwe aanwinsten aan het uitpakken en drapeerden de verpakkingen netjes onder de bank zonder verblikken of blozen.
Het zijn dus echt niet alleen de jongeren..
heeeeee alleen het havenplein,mensen kijk ,s rond in helmond,, of de gemeente is blind ,,of ze geven ,t geld uit op de verkeerde plaats,als je door brouwhuis loopt breek je,,,je, nek over rotzooi,we mogen wel belasting betalen,waar word dat geld aan besteed???????,,t is als water,,en water kom je op de gekste plaatsen tegen, vraag???waar????
Het afval op de havenplein is best mooi hoor.
De situatie van de groene afvalcontainer is nog niet echt verbeterd. Volgens omwonenden begint het weer te stinken.
Ook al woon je niet in de flat, loop er maar eens langs….. De stank is niet om te harden, en het is nog niet eens echt warm.! Wat voor ziekte’s kun je ervan krijgen.
Weg met dat ding!!!!!
wat denk je van de ratten die ik s,avonds bij het wandelen weg zie schieten.als mijn container s,avonds nog niet van de straat is hangt er al een dreigbrief van die klote stadswachten op.
@ad
Die ratten liepen al wel langer rond op en rond het Havenplein. Het zijn van die grote dikke op twee benen.
Maar het is natuurlijk schandalig dat die zooi niet wordt opgeruimd.
De gemeente hecht aan een schone stad maar laat het hier zelf wel afweten. Onvoorstelbaar dat hier no0g steeds geen werkelijke oplossing voor is, gezien niet alleen de gevolgen voor de naam van de stad, maar ook nadelige effecten voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van de direct omwonenden.
Ergens in Helmond is een wijk waar de bewoners hun afval in een soort container kunnen werpen waarna die linea recta in een bak ondergronds verdwijnt. Misschien iets voor het havenplein?
Wel heb ik het idee dat het afval op de havenweg niet alleen van de horeca is.
Laat eens iemand rondlopen die iedereen meteen een forse boete geeft zodra men constateerd dat hij/zij wat op de grond gooit, ongeacht wat dat is.
Ik denk dat dit goedkoper is dan de afvoer en opruimen van al die viezigheid.
Nog steeds staat de stinkend groen rups op de brug bij het havenplein, wat denk je nu, met deze hitte?????????
Dat wordt een stinkend dagje voor jullie op de heetste dag vandaag van het jaar. Succes!
Oplossing voor de afvaloverlast Havenplein
De horecaondernemers aan het Havenplein hebben met de gemeente Helmond afgesproken dat er voor 1 augustus een oplossing is voor het aanbieden van hun bedrijfsafval. Na die datum gaat de gemeente boetes opleggen. De tijdelijke groene container bij de Havenbrug, die de ondernemers nu gebruiken, wordt verwijderd.
Voor het aanbieden van hun bedrijfsafval maakten de horecaondernemers aan het Havenplein al enkele jaren gebruik van 3 ondergrondse afvalcontainers bij het RWE-gebouw. Deze containers zijn sinds ruim een jaar buiten gebruik wegens technische en capaciteitsproblemen. Daarom maken de horecaondernemers sindsdien gebruik van 3 tijdelijke afvalvoorzieningen: 2 papiercontainers bij het RWE-gebouw en een container voor het restafval bij de Havenbrug.
De horecaondernemers laten de 3 ondergrondse afvalcontainers bij het RWE-gebouw nu op eigen kosten repareren en gaan die dan weer gebruiken. Om te voorkomen dat er opnieuw capaciteitsproblemen ontstaan, zorgen de horecaondernemers ervoor dat de containers op tijd worden geleegd. Er mag geen afval meer naast de ondergrondse containers worden geplaatst op straffe van boetes. De 2 papiercontainers bij het RWE-gebouw blijven staan omdat ze minder overlast veroorzaken.
De tijdelijke groene afvalcontainer voor restafval bij de Havenbrug zorgt nu voor flinke overlast. Bij goed weer, en zeker bij grote evenementen, is de capaciteit van die container onvoldoende. Het gevolg is dat er afvalzakken naast en op de container worden geplaatst. Dit zorgt voor een slordig en smerig beeld, levert stankoverlast op en trekt ongedierte aan (zie hierboven).
Met het oog op de toekomstige ontwikkeling van het RWE-terrein blijven de permanente ondergrondse afvalcontainers bij het RWE-gebouw tot 31 maart 2012. Afhankelijk van de ontwikkeling van het RWE-terrein, kan die einddatum naar een later moment opschuiven. Een definitieve nieuwe afvallocatie wordt bepaald als de plannen en het tijdspad voor de herontwikkeling van het RWE-terrein duidelijk zijn.
Het duurt ’n jaar maar dan HEB je ook wat. Hopen we… Ambtelijke molens draaien nu eenaal niet zo snel blijkt maar weer.
Het is tegek voor woorden… hoge boetes uitdelen. net voor 1 augustus regelen. NEE NU DIRECT! Als ik rotzooi maak stad 1 uur later de stadswacht voor mijn deur!
@Guido: Jij je zin, de groene container is nu weg.