Hele zomer zwemverbod Berkendonk?
Mogelijk kan er deze zomer niet gezwommen worden in recreatieplas Berkendonk. De gemeente gaf het bedrijf Smals toestemming om tot uiterlijk 31 maart door te gaan met hun egalisatie- en ontgrondingswerkzaamheden op Berkendonk. Een maand langer dan normaal. Mogelijk gevolg was dat er op Berkendonk niet of pas later gezwommen kon worden. Dat ontgronden en egaliseren van de grond vertroebelt het water namelijk wat gevaar voor de zwemmers oplevert. Dat liet de gemeente maandag 12 maart weten.
In antwoord op vragen van het CDA en de PvdA laat de gemeente nu weten dat zij eerder ten onrechte de indruk gewekt hadden dat enkele weken langer egaliseren cruciaal is voor de waterkwaliteit in de zomer van 2012. Dit is niet het geval. De kwaliteit in februari was al zo slecht dat het risico op onvoldoende waterkwaliteit voor het seizoen 2012 sowieso aanwezig was.
Het grootste probleem voor de waterkwaliteit zijn de hele kleine zanddeeltjes die maar heel langzaam zinken, volgens experts variërend van 2 maanden tot een half jaar. Daarbij zijn er nog organische stoffen van de bodem losgekomen. Ook die beïnvloeden het doorzicht. Als de deeltjes in 2 maanden zinken gaat Berkendonk op 1 juni open. Duurt dat echter een half jaar dan blijft Berkendonk dit seizoen dicht voor waterrecreanten. De veiligheid voor de recreanten, zwemmers en verenigingen staat voorop aldus de gemeente.
De afgelaste Nieuwjaarsduik dit jaar was het eerste signaal over de slechte waterkwaliteit. Toen half januari het verzoek van het bedrijf Smals kwam om tot uiterlijk 31 maart door te werken, raadpleegde de gemeente deskundigen, waterschap en provincie. Nadat de provincie akkoord was, werd er eerst informeel gesproken met de georganiseerde gebruikers, zijnde de reddingsbrigade, jeugdzeilvereniging en windsurfvereniging. Daarna werd op 12 maart het slechte nieuws officieel bekend gemaakt.
De zandwinning en egalisatie zijn op Berkendonk geen dagelijkse werkzaamheden en de invloed op de waterkwaliteit hangt af van een breed scala aan natuurfactoren. Ervaringen elders leveren een zeer wisselend beeld op. “Kortom het effect op de waterkwaliteit is moeilijk te voorspellen. Overigens blijft er zeker een kans aanwezig dat er in het seizoen gewoon gezwommen kan worden. Echter, het is nauwelijks te voorspellen hoe groot deze kans is” zo laat de gemeente weten.
Waterschap Aa en Maas verzorgt periodieke metingen naar de waterkwaliteit. Zodra zij groen licht geven, kan er gezwommen worden in Berkendonk.
9 reacties:
Dat zou zwaar balen zijn. Moet ik weer helemaal naar Ooststappen fietsen zoals vroeger.
En als dit nu maar niet de voorbode van nog meer slecht nieuws. Gezien de plannen van de gemeente.
Fijn gemeente Helmond!!!!
Het enigste buiten water waar gezwommen kan worden en dan word het “tijdelijk” gesloten….. Alternatieven?? op de fiets met 2 kinderen naar Oostappen – aqua Best…….
Ik heb gehoord dat er een hond is overleden na het zwemmen in Berkendonk. Is de waterkwaliteit zo slecht?
Berkendonk weer open voor alle publiek
De gemeente heeft besloten dat de recreatieplas Berkendonk per direct voor het publiek open gaat.
Het water is door de afvlakkingswerkzaamheden op de bodem vertroebeld waardoor het waterdoorzicht slecht is. Er is overleg geweest met politie, brandweer en watersportbond over de vraag of het verantwoord is om er te zwemmen, te zeilen of te surfen. Deze partijen hebben aangeven dat zij de veiligheidssituatie voor recreanten acceptabel vinden en onvoldoende reden zien om de plas dicht te houden. Het College van B&W heeft hierop besloten de plas in zijn geheel open te stellen. Wel roept het College (vanwege het niet-optimale doorzicht) recreanten op om extra voorzichtig te zijn en goed op te letten op met name kinderen. Ook geldt het advies om niet verder het water in te gaan dan de drijflijn. Tijdens het zwemseizoen zal de reddingsbrigade (net als andere jaren) het toezicht verzorgen, maar mensen hebben natuurlijk ook een eigen verantwoordelijkheid voor zichzelf en hun kinderen.
Naast het doorzicht zijn organische stoffen, zoals onder meer blauwalg, van invloed op de kwaliteit van het zwemwater. Het waterschap Aa en Maas controleert hier wekelijks op. Uit de metingen blijkt dat er geen schadelijke stoffen in het water zitten. Dus ook op basis van waterkwaliteit kan de plas gewoon open.
Smals Berkendonk BV is inmiddels klaar met de ontgrondings- en egalisatiewerkzaamheden. De provincie heeft deze week aangegeven dat de ontgronding van fase II volgens de regels is gebeurd. Fase I (het zwemgedeelte) is al in 2002 conform vergunning afgerond. Smals is de baggerboot aan het ontmantelen en zal deze op korte termijn uit het water halen.
Op dit moment vinden er graafwerkzaamheden plaats op het strand bij Berkendonk. Het zand op het strand was deels van slechte kwaliteit. Dit zand is vervangen en tevens is het waar nodig aangevuld met extra zand. Deze werkzaamheden hebben niks te maken met de zandwinning en het afvlakken van de bodem in de plas, maar maken deel uit van de opwaardering van Berkendonk.
Een andere klus die dit jaar plaats gaat vinden is het schoonmaken en dempen van de zogenoemde Lelievijver. De vijver is ernstig vervuild omdat deze in het verleden gebruikt werd als afvaldump. Het exacte plan en de definitieve inrichting van dit toekomstige groene Lelieveld wordt nog uitgewerkt. De uitvoering staat gepland voor het najaar. Dit maakt ook deel uit van de opwaardering van Berkendonk als onderdeel van de Groene Peelvallei.
Waarschuwing op recreatieplas Berkendonk wegens blauwalg
Vanaf vandaag, vrijdag 7 september, geldt een waarschuwing op de recreatieplas Berkendonk in Helmond. Deze waarschuwing is geplaatst, omdat er blauwalg is geconstateerd in het water. De waarschuwing geldt tot het moment dat er geen blauwalg meer in het water zit.
Gemeente Helmond plaatst op vrijdagmiddag 7 september waarschuwingsborden bij de plas.
“We hebben waarschuwingsborden geplaatst om niet te zwemmen, surfen en zeilen op Berkendonk. Voor het komend weekend is er goed weer voorspeld, dus het is voor de recreanten jammer dat zij niet kunnen zwemmen op Berkendonk. Maar wij willen gezondheidsrisico’s uitsluiten”, laat wethouder Peter Tielemans (Stedelijk Beheer) namens het gemeentebestuur van Helmond weten.
Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.
@De weblog van Helmond op vrijdag 7 september 2012 om 16:23:
Er staan geen waarschuwings borden
@schijndel63 op vrijdag 7 september 2012 om 20:43:
Dat zou een slechte zaak zijn natuurlijk. Wellicht maakte jij of iemand anders foto’s van de plek waar die waarschuwingsborden andere jaren stonden en er nu dus geen staan.
Blauwalg-waarschuwing voor Berkendonk opgeheven
Sinds maandag 17 september is de waarschuwing voor blauwalg in de recreatieplas Berkendonk in Helmond opgeheven. Het water is weer veilig om er te zwemmen, zeilen of surfen.
De waarschuwing gold sinds vrijdag 7 september vanwege de aanwezigheid van blauwalg in het water. Het gemeentebestuur van Helmond wilde gezondheidsrisico’s uitsluiten en liet daarom waarschuwingsborden plaatsen. Uit metingen is gebleken dat er sinds maandag 17 september geen gezondheidsrisico’s meer zijn. De waarschuwingsborden zijn daarom verwijderd.
Blauwalgen kunnen giftige stoffen afscheiden. Bij aanraking of inname bestaat kans op huidirritatie, duizeligheid, ademhalingsproblemen en ernstige maag- en darmklachten. Deze klachten kunnen zowel bij mensen als bij (huis)dieren optreden.