7reacties

Helmond bouwt minder vanwege crisis

Waterburcht DoeverodeHelmond gaat in 2011 en 2012 minder woningen bouwen dan oorspronkelijk bedacht. In plaats van 900 volgend jaar staan nu 645 woningen gepland, in 2012 in plaats van ruim 1.200 slechts 710. Dat is het gevolg van de crisis die in de woningbouw en -verkoop forse gaten slaat. De stad komt daarmee nog steeds wel uit op het voorziene gemiddelde van een kleine 500 nieuwe woningen per jaar. Het aandeel koopwoningen zal de komende jaren verder toenemen.
Dat blijkt uit de overeenkomst die de gemeente met 14 projectontwikkelaars en woningcorporaties heeft gesloten. De bedoeling is om aanbod en vraag naar woonruimte beter op elkaar aan te laten sluiten, zodat (nieuwbouw)panden niet te lang te koop of te huur staan. Dat heeft voor veel bouwplannen gevolgen. We noemen de belangrijkste:

  • De bouwplannen in Brandevoort, die last hebben van de problemen rond de hoogspanningslijn, worden doorgeschoven naar 2013. Dat geldt ook voor de ontwikkeling rond station ’t Hout, het winkelplein in de Heistraat, stukken van Weverspoort en “stadsrand noord” van Suytkade, oftewel de Cacaofabriek en omgeving.
  • Naar 2012 doorgeschoven worden onder meer Waterblok 3 van Suytkade, 48 woningen De Koning en 1 bouwblok in de Veste en 1 in Stepekolk in Brandevoort. De Groene Loper wordt over 3 jaren uitgesmeerd, dat wil zegen. oplevering van 44 tot 60 woningen in de periode 2011 t/m 2013.

De gemeente heeft ook nog andere ijzers in het vuur om de woningverkoop op peil te houden. Zo gaat Helmond erfpacht invoeren. Dat betekent, dat de grond niet wordt verkocht maar verhuurd aan de eindgebruiker. Het voordeel van uitgifte in erfpacht is dat de grond dan niet door een bank gefinancierd hoeft te worden. De koopprijs daalt daardoor. Bovendien is de erfpachtcanon (de jaarlijkse vergoeding die wel betaalt dient te worden) fiscaal aftrekbaar.
Bij dit alles willen de Helmondse bouwers nog steeds kwaliteit boven kwantiteit stellen. Ook wordt geïnvesteerd in duurzaamheid, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande woningen. Dit om bij te dragen aan een lager energieverbruik.
Voor de iets langere termijn is het doel om in 2014 uit te komen op een verhouding van huur- en koopwoningen van 45 respectievelijk 55 % (was per 1 januari 2009 47% versus 53 %). Tot 2015 worden ongeveer duizend woningen gerealiseerd die (ook) geschikt zijn voor de huisvesting van senioren. In dat jaar moet ook 15% van de woningvoorraad ‘levensloopbestendig’ zijn. Van de nieuwbouw zal 10% worden gerealiseerd als sociale koopwoning, dat wil zeggen goedkoper dan €181.000,- op prijspeil 2009.
Opvallend is dat van de aangekondigde ondertekenaars van de overeenkomst woningbouwvereniging Volksbelang ontbrak. Dat kan te maken hebben met het kort geding inzake coffeeshop Carpe Diem van Volksbelang tegen de gemeente.

In de reacties hieronder staan updates.