1reactie

“Helmond voelt als thuiskomen”

Leon van der Zanden is de zoon van een Helmonder en een moeder van Mauritius. Zijn vader zat vroeger in een klooster en nadat hij uitgetreden was wou hij via brieven schrijven Frans gaan leren. Zo kwam deze man in contact met de moeder van de presentator. Na enkele jaren scheiden hun wegen, uit dit huwelijk kwamen 2 kinderen voort; Leon en zijn zus. De 42-jarige Leon woont nu in Eindhoven samen met zijn vrouw Mireille. Ze hebben 3 dochters en een zoon.

De oud-cabaretier groeide op in de Eeuwsels, doordeweeks bij zijn moeder en in de weekenden bij zijn vader. Hij ging in zijn kinderjaren op school naar De Bundertjes en vervolgens naar de Knip waar hij zijn VWO-diploma haalde. Leon voetbalde in zijn jeugd bij MULO hoewel hij Helmondia stoerder vond. Bij de geel/blauwen speelden echter zijn vriendjes.
Op de Knip speelde Leon in 3 musicals een hoofdrol. De performer leerde dat hij goed contact kon maken met het publiek tijdens de musical Frankenstein. Hij sneed per ongeluk met een mes in zijn vinger en moest toen improviseren. Dat bleek Leon heel goed af te gaan. Leon speelde in 1994 op zijn 17de bij St. Genesius in het kindertoneelstuk Mag ik naar de Maan? Dit schouwspel werd geregisseerd door Jacques Vriens met wie hij daarna bevriend bleef. Verder genoot hij met volle teugen van de onemanshow Ergens in de Verte uit 1993 van Youp van ’t Hek. Leon vond het vooral knap hoe deze cabaretier de mensen zo erg in zijn greep had en aan het lachen maken kon. Deze ervaringen waren de katalysator van zijn besluit om met optredens de kost te gaan verdienen.

Leon was in zijn puberjaren als kaartjesverkoper al te bewonderen in ’t Speelhuis. Jan Duijvelaar nam hem aan. Later in zijn leven bood diezelfde directeur hem een contract aan om op te treden in ditzelfde theater.
Teresa van de Ven, regisseuse bij een musical waarin hij optrad, werd een soort mentor voor hem. Leon zat met levensvragen en zij bracht hem onder meer in contact met Sigmund Freuds theorieën, kunst en spiritualiteit. Dat laatste is nog steeds heel belangrijk voor hem. Leon wil altijd de diepte in. Spiritualiteit helpt hem bewust bezig te zijn met wat hij doet. “Een onbewuste keuze krijgt dan lading”, aldus Leon. Zo wordt hij zich bewust van de lichaamsbewegingen die hij maakt tijdens zijn voorstellingen en die krijgen zo de geest.

De oud-cabaretier heeft een buitengewone interesse in mensen en zoekt altijd met hen de verbinding. Leon wil namelijk het echte contact met hen. Hij wil iemand leren begrijpen en is niet bang om op mensen uitgekeken te raken want echt doorgronden doe je die persoon nooit. “Nieuwsgierigheid is mijn allersterkste eigenschap”, aldus deze mensenmens.

“Van mijn vader heb ik teveel verstand geërfd en van mijn moeder teveel gevoel”. Maar het is voor Leon de perfecte mixture als cabaretier en presentator. Leon is een gevoelsmens en gebruikt zijn verstand als middel voor het hart. “Het ego is het voertuig, de ziel de chauffeur”.
Hij maakt harde grappen juist om zijn gevoelige kant te maskeren. Humor gebruikte hij al in zijn jeugd om de spanning te breken bij bedreigende situaties zoals bijvoorbeeld pesterijen. Zo maakt hij graag grappen over Helmonders. 
“Met zelfspot haal je het gif uit de angel. Je kwetsbaar opstellen is een kracht. Als je jezelf groot houdt kunnen mensen je klein maken. Als je jezelf klein maakt kan de ander dat juist niet”. Optreden voor publiek berust bij Leon met name op onbevangen en authentiek zijn.

Leon geeft workshops aan groepen. Dat ligt nu stil vanwege de corona en daarom geeft hij in plaats daarvan webinars. Dit is helaas niet hetzelfde als dat mensen lijfelijk aanwezig zijn. Hoewel zijn vrouw en dochter na een griepje op corona getest zijn (en negatief bevonden) is hij niet bang voor corona. De paniek betreffende corona gaat wel weer over als mensen minder angstig worden. De pers speelt bij de vrees niet altijd zo’n positieve rol. Ze laten in het nieuws dingen weg of vergroten het juist uit, aldus de presentator. Op de vraag of hij nog aan een show denkt met coronagrappen zegt hij nee. “Alle coronagrappen zijn ondertussen wel verteld”.

Hij is na zijn laatste optreden in 2019 dat plaatsvond in het Parktheater gestopt als cabaretier. “Ik was als cabaretier uitgeleerd en moest een nieuwe vorm bedenken. Als ik door zou gaan, zou bij de grappen de geest ontbreken”. Leon is tegenwoordig presentator, regisseur van 2 cabaretacts, hij geeft workshops en is bezig met een grootschalige documentaire over ROOTS in Afrika. Verder is hij ook dit jaar weer betrokken bij het Sinterklaasjournaal.

In de zomer van 2021 komt er het evenement Waskracht in Helmond. Dat zou al in 2020 plaatsvinden maar ging niet door vanwege de corona. Met Waskracht hoopt men de wijken in Helmond te verbinden. Het wordt een show voor Helmonders, door Helmonders, over Helmonders en Leon is hiervan de presentator. Hij roept al onze stadgenoten op om te komen kijken.

Leon komt nog regelmatig in Helmond als hij zijn moeder op gaat zoeken. In onze stad liggen zijn roots. Helmond voelt voor hem nog steeds als thuiskomen.