Helmonder ontwerpt ultieme smartphone
We gooien onze smartphone te snel weg. Belachelijk vindt de Helmondse ontwerper Dave Hakkens. Daarom ontwierp hij een smartphone die je nooit meer in zijn geheel in de vuilbak gooit. Met zijn Phonebloks kun je een smartphone met aparte blokjes samenstellen en simpelweg vervangen wat verouderd of defect is.
De gemiddelde smartphone leeft slechts 2 à 3 jaar. We kopen al snel een nieuwe als de batterij of het scherm het begeeft, zelfs als alle andere onderdelen nog perfect werken. Zonde, gewoon vervangen. Dat kan ook als je een betere camera, meer geheugen of een beter scherm wilt. Met zijn systeem personaliseer je je smartphone gewoon.
Dit duurzaam alternatief van Dave Hakkens (1988) heet Phonebloks. “Als je het niet open kunt maken, is het niet van jou. Je krijgt geen band met een Nintendo waar geen schroevendraaier op past. De economie werkt op weggooien en dat is fucked up” aldus deze Helmonder. Voor meer informatie zie onderstaande video, die vandaag om 15.37 uur (sinds eergisteren) al 3.814.445 keer bekeken werd.
14 reacties:
Leuk idee, jammer dat het praktisch niet uitvoerbaar is..
Er is een groot probleem met dit ontwerp, en dat is de kans op beschadiging en het goed loshalen en weer vastzetten van onderdelen. Om dit te voorkomen moeten de “blocks” en plugs robuust zijn. Dat betekent dat je wel automatisch een dikkere telefoon krijgt. Maar het geeft wel mogelijkheden om speciale of extra opties op je telefoon te installeren. Een iets grotere telefoon heeft dan meer ruimte voor extra opties.
Wat betreft die opties: Wat mij ook een doorn in het oog is is dat je tegenwoordig in je zak een behoorlijk krachtige computer hebt zitten, maar toch moet je een aparte computer aanschaffen voor thuis, een tablet voor op de bank, etc.
Een HDMI aansluiting op je telefoon met ondersteuning voor een externe monitor zou al heel veel schelen. Andere randapparatuur kan al via bluetooth aangesloten worden namelijk. Als zo’n ontwerp het mogelijk maakt om zo’n HDMI aansluiting, meer geheugen en een betere videokaart toe te voegen, dan heb je geen tablet of PC meer nodig 🙂
Of het uitvoerbaar is zal moeten blijken maar het is een geweldig idee!
Ook toepasbaar voor andere apparaten? (te beginnen met laptops en tablets maar wellicht ook huishoudelijkeapparaten)
Geweldig, die vent woont in de Helmondselaan bij mijn zus in de straat. Kreeg nu al een aanbod van 5 miljoen dollar voor het idee of patent of hoe dat dan ook heet. Die gaat helemaal binnenlopen. Had al vaker leuke ideeën.
Inmiddels al bijna 5 miljoen keer bekeken……
@michiel van geel indd het zou geweldig zijn als het in samenwerking ging met ubuntu edge, samenwerking om alle grote mobiele telefoonfabrikanter het een stukje moeilijker te maken achter te blijven op innovatie. UBUNTU EDGE HEEFT TEVENS BIJNA 13 MILJOEN EURO GEFUND.
Steun het idee op thunderclap!
https://www.thunderclap.it/projects/2931-phonebloks
Inmiddels is het bovenstaande YouTube-filmpje al 10.255.625 keer bekeken.
Gisteravond was Dave nog in De Wereld Draait Door.
Klik op onderstaande link om het item terug te kijken
http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/242951
@De weblog van Helmond op zondag 15 september 2013 om 10:32:
Het filmpje stond laatst ook op Geenstijl, dan willen de hits wel oplopen
Ik heb in het verleden menig server plat zien gaan door de reaguurders.
http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2013/09/briljant_smartphoneplan_de_blo.html
Inmiddels is het bovenstaande YouTube-filmpje al 13.385.766 keer bekeken.
@Michiel van Geel op donderdag 12 september 2013 om 16:41:
Het beschadigen van de onderdelen is nog het kleinste probleem. Tegenwoordig bestaan telefoons alleen nog maar uit een SoC. Dit is een stuk silicium dat alle hardware met elkaar verbindt. Om al deze hardware apart op de zogenaamde base te plakken. Zorgt ervoor dat de CPU snelheid afneemt en de telefoon heel veel energie zal verbruiken. Het ontwerp is al bij voorbaat kansloos.
@RoelAdriaans / @Michiel van Geel / demk14
Gelukkig las Google jullie reacties hier niet, want anders waren ze er niet ingetrapt natuurlijk 😉
Dit berichtje staat nu bij NOS.nl. lees maar eens.
Motorola en Phonebloks aan de slag met ‘legotelefoon’
In september leek het een heel futuristisch idee van Dave Hakkens; een telefoon van blokjes. Maar nu blijkt dat Motorola al een jaar bezig is met het idee van een ‘legotelefoon’. De twee gaan nu samen verder werken aan het idee – Project Ara.
“Phonebloks wordt als het ware de schakel tussen een groot bedrijf en de mensen,” aldus Dave, net afgestudeerd van de Design Academy in Eindhoven. “Ik ben in gesprek gegaan met Google (moederbedrijf Motorola red.) en heb daar het aanbod gekregen om Project Ara te komen werken. Maar ik was bang dat ik dan te weinig invloed zou hebben op het proces.” Daarom besloot Dave een deal te sluiten met Google.
Motorola de techniek, Phonebloks de community
Motorola gaat als eerste telefoonfabrikant een open productieproces voeren, waarbij Phonebloks dient als klankbord. “Zo kan de community blijven checken of het originele idee in stand blijft. Wanneer de productie de verkeerde kant op gaat, kunnen we dat met zijn allen corrigeren.”
Hoofd van Project Ara, Paul Eremenko: “We hebben veel technisch werk verricht en Dave heeft een community gecreëerd. De kracht van dit project ligt in beide aspecten. Daarom zullen we tijdens het productieproces veel overleggen met de Phonebloks-community,” Wij spraken in september al met Dave over zijn idee.
Social media als marktonderzoek
Met het idee van Phonebloks zou je niet langer meer je hele telefoon hoeven te vervangen, maar alleen het blokje waar de fout in zit. Goed voor het milieu dus, aangezien het zorgt voor minder elektronisch afval. Maar naast milieuvriendelijk, is de telefoon ook handig voor de gebruiker. Wil je een grotere camera? Geen probleem, dan koop je gewoon een groter blokje in de winkel. Op die manier kunnen mensen hun eigen telefoon samenstellen.
Om aan te tonen dat veel mensen zijn frustratie delen, startte Dave een grote social mediacampagne – en dat werkte. Zijn Thunderclap-campagne kreeg bijna een miljoen supporters en zijn video op YouTube is inmiddels al bijna 17 miljoen keer bekeken. Ook ging hij langs bij De Wereld Draait Door, waar hij vertelde over zijn idealen en de campagne.
Het is nog onbekend wanneer Motorola’s telefoon beschikbaar is. Wel zegt Dave dat begin deze winter een eerste ontwikkelingspakket beschikbaar is voor een aantal ontwikkelaars. Dit prototype is nog relatief groot van formaat, maar werkt al wel. Zo kunnen ontwikkelaars onderzoeken wat er precies in een ‘blok’ past. Onze verslaggever Harro ging vandaag bij Dave langs voor een interview.
Inmiddels is het bovenstaande YouTube-filmpje al 21.603.962 keer bekeken.