IJzerpoeder gaat 500 woningen verwarmen
Vanaf september krijgen 500 woningen in Helmond warmte van ijzerbrandstof. Bij warmtebedrijf Ennatuurlijk op het industrieterrein zijn ze al gestart met het bouwen voor een boiler van 1 megawatt waarin (niet gas of steenkolen maar) ijzerpoeder wordt verbrand. De 8 meter hoge boiler wordt toegevoegd aan het bestaande warmtenet waarmee 6500 huishoudens in de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost worden voorzien van warmte.
IJzerpoeder als brandstof is een idee van RIFT (Renewable Iron Fuel Technology), een onderneming die is voortgekomen uit de Technische Universiteit in Eindhoven. Eerder zetten zij bij Bavaria een kleiner testproject succesvol op. Als de test in onze stad ook een succes blijkt, wil RIFT samen met milieudienst Veolia een centrale van 5 megawatt bouwen.
Hoe werkt het technisch? Een ijzerbrandstof-installatie verbrandt ijzerpoeder. Daarbij komt geen CO2 vrij. Met de hitte die bij de verbranding vrijkomt, wordt water verwarmd dat richting de woningen gaat. Het te verbranden ijzerpoeder wordt gemaakt uit oud ijzer dat in een elektrische oven wordt gesmolten om er poeder van te maken. Bij dat smeltproces komt nu nog een klein beetje CO2 vrij.
De ijzerbrandstof kan ook worden hergebruikt, met wat duurdere woorden: het is een circulaire energiedrager. Het restproduct dat vrijkomt bij de verbranding is roest. Dat kan weer worden opgevangen en (met behulp van waterstof) omgezet in ijzerpoeder, om het vervolgens weer opnieuw te gebruiken. Voor dat omzetten is er een productie-installatie gebouwd bij Arnhem, die tegelijkertijd getest wordt met de warmteboiler in Helmond. Iedere maand rijden er enkele vrachtauto’s om het opgevangen roest van Helmond naar Arnhem en het ijzerpoeder terug naar Helmond te brengen.
“Eigenlijk komt alles nu samen”, zegt RIFT-oprichter Mark Verhagen vandaag in het Financieele Dagblad. “We testen de 2 belangrijke onderdelen voor deze technologie op grotere schaal. Door deze stappen komt de technologie dichter bij commerciële toepassing.” IJzerpoeder is volgens Verhagen veilig en gemakkelijk over langere afstanden te vervoeren.
Ennatuurlijk is duidelijk bezig met nieuwe energiebronnen in onze stad. Vorige maand meldden we dat ze kanaalwater bij hun stadsverwarming gaan gebruiken.
29 reacties:
Ja dat is een mooi verhaal.
Maar die vrachtwagens die iedere dag van en naar Helmond rijden, stoten die geen Co2 uit en geen fijnstof.
Zo wordt het er niet rustiger op op de wegen, mooi idee maar het zal niet veel bijdragen aan het milieuprobleem.
zolang die vrachtwagens elke dag heen en weer moeten rijden.
Het klinkt in ieder geval beter dan een biomassa centrale om hout te verbranden.
@Weer eens wat anders op donderdag 14 april 2022 om 07@Weer eens wat anders op donderdag 14 april 2022 om 07:14:
iedere maand ,enkele vrachtwagens staat vermeld, dus niet IEDERE DAG!!
We zijn weer de pineut in brouwhuis
Die ondernemer weet het leuk te vertellen is nu nog ENKEL rendabel met alle susbsidies die ze als RiFT vangen,
Nog steeds afwachten fors subsidieafhankelijk want volgens datzelfde interview:
“Door deze stappen komt de technologie DICHTER bij commerciële toepassing”
Keep on dreaming van geld belastingbetaler.
@Karel op donderdag 14 april 2022 om 12:12:
Noem eens iets wat niet draait op de heilige subsidies en wat zonder dat dan ook nog levensvatbaar is.
De minima en Jan met de pet mag het allemaal betalen en de rijken lopen er mee weg.
Subsidie, een oneerlijke modegril die zo snel mogelijk geëlimineerd moet worden.
@Karel op donderdag 14 april 2022 om 12:12:
@Twanneman op donderdag 14 april 2022 om 13:02:
Hoe kijk je aan tegen de Deltawerken? Wat die niet aan belastingcenten hebben gekost…
Toch zie ik wel wat in dit soort initiatieven, al duurde het even voor ik het voordeel van ijzer als brandstof zag. Want als er waterstof nodig is om de roest weer op te werken tot brandstof, is het op het eerste gezicht efficiënter om die waterstof zelf als brandstof te gebruiken.
Ik vermoed dat de winst hem erin zit dat ijzer makkelijk op te slaan en te transporteren is. Dat opent extra mogelijkheden om andere subsidieprojecten zoals windmolens zichzelf terug te laten verdienen, door de windenergie te gebruiken om waterstof te produceren waarmee roest wordt opgewerkt.
Bij een piek in de vraag naar energie kan de energiecentrale dan een extra schep ijzer op het vuur gooien, ook als de windmolens toevallig op dat moment wat minder energie leveren. Omgekeerd kan een piek in windenergie waar even geen vraag naar is gebruikt worden om de buffer ijzerpoeder te vergroten.
Minder spectaculair dan de Deltawerken, maar toch wel een waardevolle toevoeging aan de reeks deeloplossingen voor het energievraagstuk.
@Sander Lam op donderdag 14 april 2022 om 14:01:
Deltawerken? Wat is dat nu weer voor een rare vergelijking….
Windmolens draaien, als ze al draaien, alleen op subsidie en de investeringsmaatschappijen vullen zijn zakken, waardeloos.
@Twanneman op donderdag 14 april 2022 om 15:37:
Jij verwart veiligheid gelet op de vele doden toendertijd geboren vanuit strikte noodzaak, nu met een nog te ontwikkelen andere manier van verwarming lees comfort.
Weet je wel wat je vergelijkt?
@Jan, meerdere Helmonders als jij praten hier ineens graag over goede en foute subsidies voor van alles en nog wat. Dat is toch echt niet het topic dat we gisteravond hierboven aansneden. We melden daarom even dat ook jouw reactie is verwijderd. Daarmee hopen we te voorkomen dat we hieronder nog meer ‘subsidiereacties’ moeten verwijderen. Als het bovenstaande niet duidelijk is, mail dan je telefoonnummer svp even naar [email protected] dan bellen we je.
De weblog van Helmond
Hierboven wordt al terecht opgemerkt dat het ijzerpoeder vooral gezien moet worden als een soort batterij. Als de waterstof die gebruikt wordt grijze waterstof is, dan schieten we er nog steeds niets mee op. Hou er ook rekening mee dat elke verbrandingsreactie (dus ook het oxideren van ijzerpoeder) ook leidt tot het vormen van stikstofoxiden, omdat er immers geoxideerd wordt met lucht en niet met pure zuurstof.
Dat gezegd hebbende is het voor onderzoek wel een goede ontwikkeling. misschien komt er op termijn wel een efficientere oplossing dan waterstof om het oxidatieproces om te keren.
Als het werkt en uiteindelijk ook commercieel de eigen broek kan ophouden, is het een prachtig vinding. Helmond stond dan aan de wieg van iets heel moois. Dat ze het nu met 1 megawatt voor 500 huishoudens proberen, lijkt mij als niet-techneut dat ze in ieder geval op de goede weg zitten.
Komisch onbekwaam subsidie project.
Wie gelooft dit nou echt.
Alweer een voorbeeld hoe de stikstof miljarden van het alleronbekwaamsfe kabinet ooit alleen bij grote bedrijven en Siewert achtige ondernemende elite terrecht komt.
OUD ijzer niet recyclen maar verbranden. Door telkens een veelvoud aan energie toe te voegen.
Na het warme kanaalwater dat zomaar 6 maanden onder de grond warm blijft, alweer kinderlijk naïef geld weg.
@Andre op zaterdag 16 april 2022 om 14:34:
Doe even een belletje naar de Technische Universiteit in Eindhoven dat wat ze bedacht hebben niet kan werken. Wetenschappers staan altijd open voor gefundeerde kritiek.
@Sander, oh dat weten zij al lang.. Wetenschap en metname onderzoek gaat juist om deze onzekerheden.
Zoals je nu, eenvoudig kunt berekenen, heeft ijzerpoeder niet zoveel te bieden als andere alternatieve energiebronnen of energiedragers.
Pas wanneer er een overschot aan (groene) energie is kan je bv groene waterstof produceren waarmee je ijzeroxide (roest) tot ijzer (poeder) kunt reproduceren.
Maar waterstof is zelf al een energiebron en fit is dus een extra stap met verlies.
Wel is roest lekker stabiel en veilig, doch zwaar, te vervoeren.
Vorlopig kan dit dus aan de randen van enorme energieschema’s ooit nuttig zijn,maar het is nu alleen maar leuk proefjes doen, hopen op innovatie, zeker, maar het kost nu alleen veel subsidie… Levert echt niks op.
En, de juiste insteek was al van de eerste reactie, wanneer krijgen de burgers dan gratis hun energie schoon geleverd.
@Andre op zondag 17 april 2022 om 10:32:
Onderzoek kost niet alleen een hoop, het levert ook veel op. Alleen gaan de kosten voor de baten uit.
De klimaatverandering is al lang geleden voorspeld, maar nog lang niet iedereen is van de ernst van de problematiek doordrongen. Daardoor is de bereidheid om te investeren laag, gaan de ontwikkelingen traag en zal het nog wel even duren voordat de investeringen zich gaan terugverdienen, wat dan weer het beeld versterkt dat die investeringen weggegooid geld zijn.
Misschien wordt het omslagpunt bereikt als er levensvormen gaan uitsterven die we gewend zijn op te eten. Dan gaan de voedselprijzen omhoog en wordt het aantrekkelijker om het tij te keren.
Waterstof als brandstof is efficiënter dan de extra tussenstap via ijzer, maar ijzer is wel veiliger. Veiligheid is belangrijk, zeker bij grootschalige toepassing.
Mooie proefballon, met ijzererts had deze niet gevlogen.
Het feit dat niemand staat te springen om zijn financiële handen te branden, zegt mij niets. Teveel partijen verdienen toch nu al leuk aan het rondpompen van miljarden subsidies?
En deze miljarden worden nu doodleuk opgehoest door Jan met de pet, die voor een liter benzine, 2 euro aftikt, of voor kwh 20 cent… Pak ‘m beet 4x de kostprijs. Vergelijk OV, waar miljarden in gepompt wordt, betaald door autorijders, en nog kan het niet rendabel uit.
Willen we echt iets voor de mensen, de minima betekenen, zorg dan voor minder belastingen, accijnzen en opslagen.
Dat is echt links, of sociaal, maar geen linkse partij die eraan denkt.
Die gaan liever met Denk in zee.
De warmtecentrale van Ennatuurlijk aan de Achterdijk op het industrieterrein:
Uiteindelijk zou het mooi zijn om een soort alkesverbrander oven te hebben voor de Helmondse centrale. Ik begrijp dat de ijzerpoeder inspuit metname geavanceerd is, en de opvang van residu, de roest… Dus of dit in een combi oven kan worden ingepast?
Maar alle beetjes helpen, toch vind ik niet dat de burger moet opdraaien voor onderzoek en praktijkproefjes. Ergo, de toegevoegde waarde van 1 Megawatt mag niet doorbelast worden en de stadverwarmingsgebruikets mogen een daling op hun rekening tegemoet zien van ongeveer 8 procent.
kan iemand mij uitleggen waar mijn denk/rekenfout zit
1 boiler van 1 Megawatt om 500 woningen te verwarmen
1 megawatt is 1000 kilowatt gedeeld door 500 woningen is 2 kilowatt per woning
dit moeten dan wel super kleine woningen zijn om te verwarmen.
wie weet hier het antwoord op ?
@peter op woensdag 20 april 2022 om 15:29:
2 kilowatt = 48 kWh per etmaal = 17.500 kWh per jaar. Een standaard Nederlands huishouden (wat dat ook moge zijn) verbruikt volgens klimaatakkoord.nl zo’n 15.000 kWh aan aardgas per jaar. Dat komt aardig overeen.
https://www.klimaatakkoord.nl/elektriciteit/vraag-en-antwoord/eenheden-van-energie-en-vermogen
Inderdaad zoals Sander uitlegt, het is per uur dus x24 x365 voor jaar.
Je hoort vaak ook over windmolens met een capaciteit of vermogen van 1 megawatt
Dit is dan leuk voor de statistiek, maar als ’t niet waait is het 0, dus ligt de waarheid en dus ware capaciteit van zo’n en wind lager dan propaganda praatjes.
Gelukkig kan de ijzer turbine 24c7 knallen en kan dus een aanvullende stabiliteit verzorgen.
Ben dus gematigd positief over het procédé, maar zie liever de energiebelasting gehalveerd
@Sander Lam op woensdag 20 april 2022 om 18:31:
bedankt Sander voor het snelle antwoorden.
Ik snap de berekening en beredenering, alleen ik zit nog met een gewetens vraag.
stel het vriest in de winter een week aan eenstuk -5 tot -10 graden , hoe krijg de woning dan nog op temperatuur.
dan zit je met je 2 kilowatt toch wel met een dikke jas aan .
of zie ik het fout ?
@peter op woensdag 20 april 2022 om 21:49:
Het energiebedrijf weet dat er pieken en dalen in de vraag zijn en speelt daarop in met een mix van energiebronnen en -buffers. De experimentele boiler komt daar nu bij, dus de dienstverlening kan er alleen maar op vooruitgaan. Althans dat is mijn interpretatie van de zin “De 8 meter hoge boiler wordt toegevoegd aan het bestaande warmtenet waarmee 6500 huishoudens in de Rijpelberg, Brouwhuis en een deel van Helmond Oost worden voorzien van warmte.”
Hoe het precies zit moet je aan Ennatuurlijk vragen, maar ik neem niet aan dat ze 500 adressen gaan afkoppelen van het huidige warmtenet om aan te sluiten op een gescheiden, experimenteel net. Het zal eerder zo zijn dat de experimentele boiler gemiddeld zo’n 500/6500e levert van alle energie die nodig is om die 6500 huishoudens van de benodigde warmte te voorzien.
Misschien kan de boiler bij een piek in de vraag een standje hoger en levert hij dan tijdelijk 600/6500e, of misschien zet Ennatuurlijk dan juist beproefde ouderwetsche reservecapaciteit in en draagt de experimentele boiler dan nog maar voor 400/6500e bij.
Je moet dit soort getallen niet al te letterlijk nemen, het gaat om het globale beeld hoe groot of klein in dit stadium het aandeel van deze techniek in het grotere geheel is.
Beste weblog. Is ’t een idee om eens een nieuwe stand van zaken omtrent stadsverwarming, inclusief roest verbranden, inclusief warm kanaal water in de grond opslaan, in een stukje hier weer te geven?
Wellicht kunnen betrokken bedrijven, instellingen en de overheid, hier eens een uitleg geven.
We betalen nu 90 euro per gigajoule, das 350 euro per megawatt. Terwijl de gasprijs onder de 40 ligt.
Ook is ’t weer oorverdovend stil rondom bovengenoemde hoogopgegeven projecten.
@Andre op woensdag 22 maart 2023 om 14:51:
Zodra we een update hebben, plaatsen we dat in een reactie hieronder.
Zoals altijd: heb jij of iemand anders Helmonds nieuws over een aangesneden onderwerp: fijn als je dat erbij meldt. Met zijn allen weten we immers meer. 😸
Afgelopen week is er een gesprek geweest tussen de stadsverwarming (Fb groep stadsverwarming misstanden) , gemeente en Ennatuurlijk. Op initiatief van de groep is de wethouder bevraagd om het gesprek op te starten. Hij heeft hier direct gehoor aan gegeven. Als ggroep kregen we eerder geen antwoorden op de vragen. Het eerste gesprek heeft nu ook plaatsgevonden. Dit naar aanleiding van de eerdere bewonersavonden.Ook de vragen waar Andre over spreekt stonden op de lijst. We hebben deze vragen lijst meegegeven aan Ennatuurlijk en wachten nu op de antwoorden.
Binnenkort worden er weer bewoners avonden georganiseerd met terugkoppeling over oa.antwoorden op al deze vragen en dus ook deze onderwerpen. Het was dan ook een vraag aan Ennatuurlijk om bewoners mee te gaan nemen in oa. bovengenoemde zaken.
Wat bertreft de prijs, is dit een vastgestelde max prijs door ACM. Die 1x per jaar word vastgesteld voor stadsverwarming. Hier is men nu de dupe van overheid regelgeving en ACM in de huidige warmtewet. Zeker nu de huidige gasprijzen lager liggen en er geen nieuw moment gedurende het jaar is waarop de prijs opnieuw kan worden vastgesteld.
@Stadverwarmings Mistanden Groep op woensdag 22 maart 2023 om 21:24:
Niet helemaal het topic natuurlijk, maar wat je schreef is zeker informatief en interessant. In alle eerlijkheid wisten we niet eens dat er in Helmond een Stadverwarmings Mistanden Groep bestond.
Omdat duizenden Helmondse huishoudens stadsverwarming hebben en het een onderwerp is waarvan veel Helmonders iets vinden (zie https://www.deweblogvanhelmond.nl/?s=stadsverwarming) vind je het wellicht net als wij ook een idee daarover een gastblog te schrijven. Is dat het geval, stuur dan eerst even een mailtje naar [email protected] omdat even af te stemmen.
Gek genoeg, horen we niets over het nu 2 jaar lopende roest project..
Wel staat stadsverwarming landelijk in ’t nieuws wegens bedreiging en absurd hoge tarieven. Driemaal hoger dan in Scandinavië en Duitsland.
Wanneer kunnen realistische, rechtse burgers nou ook eens positief zijn over vergroening, duurzaam, transitie, goedkopere energie?