3reacties

“Ik wil voor verbinding zorgen”

Tommie Niessen groeide op in de Eeuwsels en was in zijn jonge jaren vooral veel buiten waar hij zich bevond op hangplekken. Weliswaar voetbalde hij als jonge jongen op een blauwe maandag bij SC Helmondia en deed aan judo bij Eddy van der Pol. Maar het verenigingsleven was niet echt zijn ding. De hulpverlener zat op de Knip in het Henricusgebouw waar hij zijn opleiding VMBO-T afrondde. Daarna volgde Tommie verschillende MBO-opleidingen in Helmond bij het ROC Ter AA en Eindhoven zoals ICT, Marketing en Sociaal Cultureel Werk. Alle 3 de opleidingen waren niet zijn roeping en rondde hij dan ook niet af.

Zijn moeder die als ZZP´er in de zorg werkt met mensen met dementie, adviseerde de jongvolwassene om het eens te gaan proberen in de zorg. Tommie voelde er eerst niets voor maar wist niet wat hij met zijn leven aan moest. Daarom gaf de zorgverlener in spe het een kans. Wat had de jongeman immers nog te verliezen? Wat bleek? De zorg was zijn roeping.

Enkele jaren terug begon hij een blog op social media met als titel Tommie in de Zorg. Hierin schreef de jonge verpleegkundige over zijn leven in de zorg. Dat was voor vele hulpverleners een feest van herkenning. Het liet met name de mooie kanten van het werk in de zorg zien en werkte enthousiasmerend. Hij kreeg talloze volgers en van het een kwam het ander. Tommie Niessen die bekend werd als Tommie in de Zorg kreeg televisiebekendheid zoals bij de talkshow van Eva Jinek en was ook te zien bij RTL Late Night. Pas geleden was hij samen met zijn moeder nog te zien bij Omroep Max. Tommie is ZZP´er geworden. Hij werkt met name als verpleegkundige en richt zich vooral op de palliatieve zorg. Verder treedt hij onder meer op als spreker over de zorg, is hij vlogger en sinds dit jaar heeft Tommie ook een eigen podcast met als titel Tommie in de zorg podcast. Ook schreef hij in 2018 het boek Tommie in de Zorg en een paar weken geleden kwam zijn tweede boek uit met de titel Tommie in Gesprek. Tommie praat hier met mensen die je een originele kijk op de zorg geven en erg positief gestemd zijn. Dit boek stond in oktober in Nederland binnen de kortste keren op de 9de plaats wat betreft non-fictieboeken. De verkoopcijfers gaan dus goed. Het is een heel inspirerend boek en leest makkelijk weg. Op 20 augustus 2020 interviewde hij voor zijn podcast minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Tommie gelooft niet dat de politiek het slecht bedoelt maar de huidige maatschappij is met name ook een medische samenleving. “Wat er nu gebeurt in de wereld is volstrekt nieuw”, aldus de jongeman. “De politiek wordt geconfronteerd met een andere werkelijkheid en weet nog niet altijd even goed hoe ze hier op moet reageren.” De zorgmedewerker had vroeger helemaal niets met politiek maar beseft nu dat men met politiek beleid maken heel veel kan bereiken. Tommie sluit niet uit dat hij in de toekomst politiek actief wordt. Maar dat is nog toekomstmuziek, de hulpverlener sluit namelijk niets uit.

De verpleegkundige is voorstander van de corona-app mits die in de praktijk goed werkt. “De mensen zullen zich meer bewust worden van het gevaar van corona”, aldus Tommie. “Hierdoor zullen ze voorzichtiger zijn en zich eerder laten testen.” Verder is hij voorstander van het doorvoeren van meer technologie in de zorg. Zo gelooft de hulpverlener in apparaatjes die een seintje afgeven tegen de tijd dat de medicatie geslikt moet worden. Met name goed voor de mensen die het nog wel eens vergeten. Ook is hij voorstander van beeldbellen. “Zo kan men op een afstand toch contact met elkaar hebben”, aldus Tommie. Hij probeert de ouderen de nieuwe technologie bij te brengen, zo legt hij ze onder andere uit hoe Tinder werkt.

Hoewel Tommie het ontzettend druk heeft is hij niet bang om een burn-out te krijgen. De duizendpoot let goed op wat hij doet en als zijn lichaam hem terugroept maakt de zorgmedewerker pas op de plaats.
Tommie woont samen met zijn vriendin in de nabijheid van sportpark De Braak. Hij is nu 29 jaar jong en heeft een zoontje van 1. In december verwacht zijn vriendin te bevallen van een dochter. Tommie heeft een positief mensbeeld en gelooft in het goede van de mens. Ook is de zorgmedewerker optimistisch gestemd en heeft hij vertrouwen in de toekomst. Wel vindt hij de huidige tijd gezien de coronaperikelen niet altijd even leuk. “Zo is het niet gezellig.”

Hij is geen voorstander van versnippering van de zorg. “Dan heb je namelijk kans dat iedere zorgaanbieder andere zorg aanbiedt. Dat is zowel slecht voor de zorgaanbieder als voor de zorgvrager. Ook is dit erg verwarrend”, aldus Tommie. De teams moeten wel zelfstandig kunnen werken met een grote mate van vrijheid. In die zin gelooft de hulpverlener in kleinschaligheid. Er moet een bres geslagen worden tussen zorg en niet-zorg, hierin wil de zorgmedewerker een verbindende factor zijn.

“Betekenis geven aan het leven, dat is mijn manier om gelukkig te worden!”

Foto´s afkomstig van Tommie in de zorg.