Krijgt heel Helmond supersnel internet?
Dinsdagavond 27 februari beslist de gemeenteraad of er in Helmond glasvezel wordt aangelegd. Stemt de gemeenteraad in, dan krijgt heel Helmond binnen 3 jaar supersnel internet. De gemeente gaat er dan zelf voor zorgen dat overal glasvezel wordt aangelegd. En niet, zoals nu, alleen maar in een paar wijken en op de industrieterreinen.
De gemeente ziet glasvezel als een nutsvoorziening zoals bijvoorbeeld riolering.
“Iedereen moet gebruik kunnen maken van heel snel internet en tegen betaalbare prijzen. Op dit moment kunnen we in Helmond met de bestaande kabels nog redelijk uit de voeten. Maar op korte termijn wordt dat anders. Vooral zorg op afstand vraagt om een snelle en uitgebreide internetvoorziening. Ideaal voor mensen, die ondanks beperkingen en medische problemen zo lang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen” aldus de gemeente. Met de nieuwe techniek is ook gratis Wifi mogelijk op straat en in openbare gebouwen.
Het is de bedoeling, zie het raadsvoorstel (pdf), dat het een open glasvezelnetwerk wordt. Elk bedrijf of instelling, die digitale diensten aanbiedt, kan er straks gebruik van maken. Helmonders kunnen dan kiezen uit talrijke producten, van televisiezenders en telefoon tot medische hulp en bewaking. De gemeente wil de glasvezelkabels graag aanleggen samen met marktpartijen op dit gebied. Maar alleen als die partijen instemmen met de belangrijkste eisen, te weten aanleg over de hele stad en open voor alle diensten en producten. Als niet aan die eisen wordt voldaan, dan neemt de gemeente het heft in eigen handen.
In de reacties hieronder staat een update.
11 reacties:
Werdt eens tijd dat helmond dat ook gaat doen
Hoop dat het er komt
Hoop het
Binnenkort zijn er verkiezingen dus ze moeten wel ja zeggen. 😛
Een open glasvezel verbinding voor alle marktpartijen, te mooi om waar te zijn, en wie betaald de rekening vd aanleg ……………wij !
Top !
Heel goed initiatief waar we zeker gebruik van kunnen maken.
Ik heb een heel grote kanttekening bij wat hier opgetuigd wordt… Het niet fysiek scheiden van internetverkeer en voorzieningen als stoplichten, beveiligingscamera’s en lantaarnpalen brengt het risico met zich mee dat deze ook via internet gehackt kunnen worden. Dit betekent dat de potentie voor kwaadwillenden om de maatschappij te ontregelen toeneemt. Ik vraag me af hoe de gemeente met zijn toch beperkte kennis van ICT dit veilig wil houden en welke extra kosten dit met zich meebrengt ten opzichte van een fysiek gescheiden netwerk.
@Michiel van Geel op vrijdag 16 februari 2018 om 10:03:
Als mensen echt kwaad willen, vinden ze altijd wel een manier. Ik denk niet dat de voordelen van een beveiliging door fysieke scheiding opwegen tegen de nadelen.
Neemt niet weg dat beveiliging wel een steeds belangrijker aandachtspunt is naarmate het “internet der dingen” groeit. Maar daar zijn andere technieken voor zoals firewalls en versleuteling met sterke wachtwoorden.
Geldverspilling door bestuurders die achter de feiten aanlopen. 5G draadloos is net zo snel en veel goedkoper dan.
Een tip voor de mensen thuis. Investeer in een snellere router omdat je steeds meer apparaten toevoegd
@Bert S op zaterdag 24 februari 2018 om 13:54:
Je moet niet kijken naar de snelheden die feitelijk aangeboden worden, maar naar wat er technisch haalbaar is. Met glasvezelkabel zijn al snelheden van terabytes per seconde behaald, terwijl het met 5G nog niet gelukt is verder te komen dan enkele gigabytes per seconde, dus een factor duizend minder snel. Tenminste als ik de informatie mag geloven op deze twee pagina’s:
http://www.4g.nl/wat-is-4g/5g-internet/
https://www.eindelijkglasvezel.nl/service-en-contact/over-glasvezel/hoe-snel-is-een-glasvezelnetwerk/
De kracht van de aanpak in Helmond (als het raadsvoorstel wordt aangenomen) is trouwens niet zozeer de hoge snelheid op zichzelf, maar de toegankelijkheid ervan voor iedereen. Het gemeentebestuur wil voorkomen dat de aanbieders de commercieel minder aantrekkelijke gebieden overslaan.
Bij de vraag of die hoge snelheden echt nodig zijn, kun je vraagtekens plaatsen. De voorbeelden die genoemd worden, zoals zorg op afstand, komen op mij nogal vergezocht over. Persoonlijk ben ik wel een voorstander van glasvezel, maar om een heel andere reden: het energieverbruik is lager. Een draadloos signaal wordt alle kanten opgestuurd. Een deel van de energie gaat letterlijk naar de maan. Eendimensionaal transport is veel efficiënter, en glasvezel werkt dan weer efficiënter dan koperdraad.
https://www.kbo-brabant.nl/download/33157-Internet+vreet+energie.doc
Maar het besluit om tot een glasvezelnetwerk te komen is al genomen (in de raadsvergadering van 31 oktober 2017), dus de discussie over de voors en tegens is een gepasseerd station. De vraag die overblijft, is hoe het (bestuurlijk) moet worden aangepakt. Het raadsvoorstel geeft een antwoord op die vraag, en dat antwoord komt op mij zeer goed doordacht en onderbouwd over.
Update:
Zoals verwacht heeft de gemeenteraad vanavond ingestemd met het voorstel van B&W. Alle 34 aanwezige raadslieden stemden voor.