15reacties

“Liever tekenen dan rekenen”

Ray Nicholson en zijn vrouw hebben een hecht huwelijk en vullen elkaar goed aan. Ray doet het creatieve gedeelte van het werk, José verzorgt de zakelijke kant. De cartoonist hoeft zich zo niet druk te maken over zakelijke beslommeringen, dat hindert namelijk zijn creatieve proces.
Zijn vader Joe ´Niek´ Nicholson speelde een grote rol bij de ontwikkeling van Ray als tekenaar. Ray erfde het talent van zijn vader en deze stimuleerde de jongen hierin. Als kleuter tekende hij al op zijn vijfde olifantjes en dat doet de striptekenaar op zijn 68ste nog steeds. De olifant is zijn lievelingsdier.

Tekenen was zijn favoriete vak op de Knip waar de cartoonist zijn HAVO-opleiding voltooide. Toch heeft nooit een docent tegen hem gezegd dat hij hier iets mee moest doen. Vreemd! Toch? Ray ´Nikkel´ Nicholson was balsturig en hield zich nooit aan de opdrachten die tekenleraar de klas gaf. Hij trok zijn eigen plan en maakte zijn eigen tekeningen. Nikkel kreeg echter gewoon een 9 op zijn rapport. Zijn vader adviseerde hem om naar de Kunstacademie te gaan. Ray besloot een andere keuze te maken. Hij ging naar de kweekschool om onderwijzer te worden maar helaas, de illustrator haakte af. De cartoonist wist helemaal niet wat hij met zijn leven wou en ging aan de slag bij Delta Lloyd. Dat zat in het centrum van Helmond waar nu de ANWB zit. Ray werkte er ruim 6 jaar, hij had er een hekel aan. De laatste 4 jaar deed Nikkel niets anders dan op de klok kijken of de dag al voorbij was. Tijdens de telefoontjes tekende hij poppetjes op papier wat in het Engels doodling wordt genoemd. Een jongen die maar heel kort bij Delta Lloyd werkte, kwam op een dag met het stripalbum Olivier Blunder binnen en smeet die bij Ray op de tafel. “Jij moet cartoonist worden!”, zei hij. Kort daarop ging collega Willy van Uden naar de kapper en zag in een tijdschrift de advertentie van De Vrijbuiter uit Tilburg staan. Zij zochten een cartoonist en Ray solliciteerde. Hij werd aangenomen.
De illustrator tekende bij deze uitgever onder anderen aan Tom & Jerry, Wickie de Viking en Maja de Bij. Strips die in de jaren 70 heel beroemd waren in Nederland. Toon van Driel, de maker van FC Knudde, werkte ook bij De Vrijbuiter. Deze strip kende voortaan zoveel succes dat hij een tijdschrift uit wou geven. Van Driel had het zo druk dat hij het tekenwerk niet meer alleen kon doen en zocht een illustrator. Dat werd Ray Nicholson. “De poppetjes lijken op het eerste gezicht heel slordig getekend maar met de humoristische teksten van Toon erbij zijn ze geweldig!”, aldus Ray. In 2018 na 25 jaar werkten de illustrator en Toon weer samen aan een stripboek met als titel ´Knudde naar ´t WK´
De striptekenaar heeft als middenvelder zelf ook nog gevoetbald bij MULO en Rood Wit ´62. Hij kwam bij de laatste club terecht toen zijn vader er interim-coach was. Ondertussen waren er plannen om een beeldje te maken van D´n Hellemonder. Ray was bereid om het ontwerp van het beeldje te maken. De opbrengst kwam ten goede aan Rood Wit ‘62. De club op de Rijpel wilde namelijk een tribune laten bouwen. Het leverde de vereniging in totaliteit 14.000 gulden op.
De striptekenaar heeft tal van tekenwerk gemaakt. Een leuk verhaal is dat hij bij Walt Disney in Duitsland werkte aan de serie Mickey Maus. Ray had eerder geprobeerd bij Walt Disney in Haarlem aan de bak te komen. De verantwoordelijken beweerden echter dat een Hellemonder dat niet zou kunnen. Maar jawel, in Duitsland bewees de cartoonist het tegendeel. Ze namen hem onder andere aan omdat Ray zichzelf zag als tekenaar en niet als kunstenaar.
Ray is samen met zijn vrouw José wars van kapsones. Iemand zei dat het tijd werd dat hij eens op stand ging wonen. “De Tulpstraat uit Helmond, dat is minne stand”, was zijn reactie. Dit is de straat waar de striptekenaar geboren werd en opgroeide. Inmiddels woont hij in Dierdonk. Ray praat nog steeds Helmonds dialect en houdt van de Hellemonder. “Helmonders hebben veel zelfspot en zijn op een oprechte manier trots op hun rauwe historie. Ik wil nooit uit Helmond weg”.
Zijn tekeningen die het grootste succes opleverden zijn Doodles. Inderdaad ja, de naam is afkomstig van het woord doodling. Mike Payne uit Engeland deed al zoiets en Ray werd geadviseerd om dit ook te doen. Die zou in de rekken komen te liggen bij boekhandels. Dit werden echter molentjes met 16 vakjes, dat werden 2 molentjes, de rest is geschiedenis. Het wordt in talloze landen uitgegeven waaronder het Midden-Oosten en China. Ray en zijn vrouw hadden nooit kunnen bevroeden dat dit zo´n succes zou worden.
De illustrator heeft in het verleden zijn tekeningen nooit ondertekend en daar heeft hij nu spijt van. Gezien het merkenrecht had hem dit veel profijt op kunnen leveren. Zijn tekeningen zijn beroemder dan de tekenaar. Desalniettemin, de cartoonist voelt zich een bevoorrecht mens en geniet echt van het leven. Een loopbaan van rekenaar tot tekenaar. Helemaal niet slecht. Toch?
Van wie hij bij het tekenen het meest heeft geleerd? Daar hoeft Ray niet lang over na te denken. Van Joe ´Niek´Nicholson.

Foto’s gemaakt door Sean Baars.