Meedenken over ons Gemeentemuseum
Interesse in kunst en cultuur, bezoek je wel eens tentoonstellingen en vind je het leuk om mee te denken over het Gemeentemuseum?
Dat kan hieronder in de reacties en/of door deelnemer te worden van hun focusgroep.
Voor dat laatste mail je jouw gegevens, wat je leeftijd en leefsituatie is (alleenstaand, kinderen, gezin), waar je woonachtig bent, waarom je wilt meedenken en wat je van je de deelname verwacht. Die groep komt minstens eens per jaar fysiek bij elkaar. Tot en met 20 juli kun je je aanmelden.
Het Gemeentemuseum Helmond is namelijk benieuwd wat jij denkt van tal van museumzaken. Wat vind je bijvoorbeeld van de museumshop? Wat vind je van hun promotie en affiches? Welke onderwerpen vind jij interessant voor nieuwe tentoonstellingen? Door het publiek te laten meedenken, wil het museum aantrekkelijker worden voor hun bezoekers. Geen zin in zo’n focusgroep, maar wel een mening? Gelukkig kan dat hieronder in de reacties.
Wat aanvullende info. Het bezoekersaantal van het Gemeentemuseum loopt terug. Van 45.832 bezoekers (in 2010), 35.112 (2011), 32.611 (2012) naar 29.311 (in 2013). De gemeentelijke subsidie bedroeg vorig jaar 1,9 miljoen, daar stond 101 duizend euro aan inkomsten tegenover.
Omdat het Gemeentemuseum 2 jaar geleden vrij weinig van haar bezoekers wist, onderzocht de gemeente dat. Meten is immers weten. Centraal stonden de vragen “Wie is de bezoeker van het Gemeentemuseum Helmond” en “hoe oordeelt hij over het museum?” Enkele resultaten uit het rapport Bezoekers gemeentemuseum Helmond in beeld (pdf) van december 2014:
- 1/3 van de bezoekers betaalt geen entree. Zoals kinderen tot 12 jaar die altijd gratis toegang hebben en bezoekers van evenementen als Artimond en het museumweekend.
- 2/3 van de bezoekers komt uit Zuidoost-Brabant, 3/10 uit Helmond.
- Helmonders weten over het algemeen dat er een gemeentemuseum in Helmond is. Bijna 2/3 kent beide locaties (Kasteel en Boscotondohal)
- Bezoekers hebben een positief oordeel over het Gemeentemuseum
- Het merendeel van de bezoekers overweegt nog eens terug te komen. Tijdelijke tentoonstellingen zijn daarbij belangrijk.
4 reacties:
Nou nou 60 euro subsidie per kaartje, dat mag wel wat kosten daar!!
Mijn meedenktip: meer eigen inkomsten en minder uitgeven!!
Als jullie een expositie kunnen regelen van Gertie Bierenbroodspot, dan kom ik wel naar het museum!
Meedenken over het gemeentemuseum. Ik zou graag denken: ‘wie wil dat niet?’ Maar als ik dan lees dat slechts 3/10e van de bezoekers uit Helmond komt, kom ik met een eenvoudig rekensommetje op nog geen tienduizend Helmondse bezoekers per jaar! En waarschijnlijk minder, want echte liefhebbers gaan vaker dan één keer. Waarvoor eenmalige exposities belangrijk zijn. Helaas moet ik constateren dat het museum de laatste jaren aanzienlijk minder spectaculaire publiekstrekkers heeft geprogrammeerd. Gebrek aan geld of gebrek aan visie?
En waar moet dat heen, hoe zal het gaan, als op cultuur ook nog eens één miljoen euro’s geknepen gaat worden? Vooral op professionele organisaties heet het dan, dus we zien de bui al hangen.
Dat miljoen is overigens 1/10e van de totale bezuinigingen! Het enige lichtpuntje is wellicht dat de gemeente op haar eigen organisatie meer wil bezuinigen. En verder moet het uit de wijkhuizen en het beheer van de openbare ruimte komen. Ook al geen zaken die ruim in hun middelen zitten.
Ik snap dat een gemeente niet zo heel veel keuzes heeft. Zeker niet met alle verliezen op het grondbedrijf en rijksbezuinigingen. Maar anderzijds moet ik constateren dat de Helmondse gemeentebestuur al decennialang niet betrapt kan worden op enige visie of inzet voor cultuur. Dat cultuur geld, welzijn en tevredenheid oplevert, is nog altijd niet tot deze contreien doorgedrongen. Van Plato tot Cacaofabriek en Speelhuis, het is altijd hangen of wurgen.
In haar voorjaarnota kiest Helmond voor ‘een sociale stad’. Ik ken heel wat gebieden waarop Helmond niet bijster sociaal is. Cultuur is er één van en vooralsnog wordt dat er met dit beleid niet beter op…
Inspraak is zó jaren zeventig. Tegenwoordig doen we aan info-bijeenkomsten, Alderstafels, adviesraden en andere meedenkclubjes. Meedenken: graag! Maar heeft dat enige zin of is het slechts een verkapte poging ‘draagvlak te creëren’ voor nog meer bezuinigingen?